Καταλονία: Η εισαγγελία ζητά από την αστυνομία να εμποδίσει το δημοψήφισμα

Καταλονία: Η εισαγγελία ζητά από την αστυνομία να εμποδίσει το δημοψήφισμα Facebook Twitter
0

Η εισαγγελία της Καταλονίας διέταξε σήμερα όλες τις αστυνομικές δυνάμεις της περιφέρειας αυτής να εμποδίσουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση που έχει προκηρύξει η τοπική κυβέρνηση, αλλά έχει απαγορευτεί από την ισπανική δικαιοσύνη.

 

Με ανακοίνωσή τους που μοιράστηκε το πρωί, οι εισαγγελικές αρχές απευθύνονται "σε όλες τις μονάδες της αστυνομίας", την εθνική αστυνομία και τη Mossos d'Esquadra, που εξαρτάται από την καταλανική κυβέρνηση, και διατάζει να αναλάβουν δράση εναντίον των τοπικών αρχών, των δημοσίων υπαλλήλων ή των ιδιωτών "ώστε να εμποδιστεί η διάπραξη αδικημάτων".

 

"Οι αστυνομικοί υπάλληλοι (...) θα εφαρμόσουν άμεσα τα αναγκαία μέτρα για να κατασχέσουν τα μέσα ή τα εργαλεία που προορίζονται για την προετοιμασία ή την οργάνωση του παράνομου δημοψηφίσματος" τονίζεται στο κείμενο, αναφορικά με το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου.

 

Η εισαγγελία ζητά μεταξύ άλλων να κατασχεθούν "οι κάλπες, οι εκλογικοί φάκελοι, τα εγχειρίδια οδηγιών για τους εκλογικούς αντιπροσώπους", τα εκλογικά φυλλάδια, άλλα ενημερωτικά μέσα καθώς και "κάθε άλλο υλικό μετάδοσης, προώθησης ή εκτέλεσης του παράνομου δημοψηφίσματος".

 

Η εντολή αυτή φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τους αστυνομικούς της Mossos d'Esquadra, δεδομένου ότι η εισαγγελία τους διατάζει να ενεργήσουν εναντίον της τοπικής κυβέρνησης, από την οποία εξαρτώνται άμεσα. "Η Mossos βρίσκεται εκεί για να υπηρετεί όλους τους πολίτες, όχι μερικούς", δήλωσε το πρωί στην ισπανική τηλεόραση ο υπουργός Δικαιοσύνης Ραφαέλ Καταλά.

 

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόντ από την πλευρά του, ζήτησε "να αφήσουν ήσυχη τη Mossos", σε συνέντευξη που παραχώρησε στον καταλανικό ραδιοφωνικό σταθμό Rac1. "Η βασική δουλειά τους είναι να φροντίζουν για την ασφάλεια των ανθρώπων (...) Αυτή είναι η προτεραιότητά τους, η αστυνομία δεν ασκεί πολιτική", τόνισε, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν σκοπεύει να δώσει αντίθετες εντολές στους Καταλανούς αστυνομικούς.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα έξι ερωτήματα των ΗΠΑ για το Ουκρανικό – Τη Δευτέρα η Σύνοδος στο Παρίσι

Διεθνή / Τα έξι ερωτήματα των ΗΠΑ για το Ουκρανικό – Τη Δευτέρα η Σύνοδος στο Παρίσι

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους ηγέτες να απαντήσουν σε έξι βασικά ερωτήματα που αφορούν την ασφάλεια της Ουκρανίας και τις στρατιωτικές εγγυήσεις που θα μπορούσε να προσφέρει η Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
Βραζιλία: Η στιγμή που νεαρός αυτόχθονας του Αμαζονίου εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε κοινότητα

Διεθνή / Βραζιλία: Η στιγμή που νεαρός αυτόχθονας του Αμαζονίου εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε κοινότητα

Στο πλαίσιο της πολιτικής της, η Βραζιλία δεν επιδιώκει ενεργά την επαφή με απομονωμένους ιθαγενείς, αλλά δημιουργεί προστατευμένες και ελεγχόμενες περιοχές, όπως το Mamoriá Grande, κοντά στο σημείο του περιστατικού
LIFO NEWSROOM
Για την Ουκρανία αλλά χωρίς εκείνη οι συνομιλίες ΗΠΑ και Ρωσίας στη Σαουδική Αραβία - «Καθ' οδόν» Αμερικανοί αξιωματούχοι

Διεθνή / Για την Ουκρανία αλλά χωρίς εκείνη οι συνομιλίες ΗΠΑ και Ρωσίας στη Σαουδική Αραβία

Οι επερχόμενες συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία θα είναι από τις πρώτες υψηλού επιπέδου πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών αξιωματούχων εδώ και χρόνια
LIFO NEWSROOM
Συνάντηση Νετανιάχου - Ρούμπιο: «Είμαστε σε πλήρη συντονισμό με τον Τραμπ για τη Γάζα, κύρια πηγή αστάθειας το Ιράν»

Διεθνή / Συνάντηση Νετανιάχου - Ρούμπιο: «Είμαστε σε πλήρη συντονισμό με τον Τραμπ για τη Γάζα, κύρια πηγή αστάθειας το Ιράν»

Η συνάντηση έγινε μία ημέρα μετά την ανταλλαγή τριών ομήρων της Χαμάς που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας με 369 Παλαιστίνιους φυλακισμένους
LIFO NEWSROOM
Ο Jay - Z για τη μήνυση ότι βίασε ανήλικη: Κατατέθηκε επίτηδες στην πρεμιέρα της κόρης μου

Διεθνή / Ο Jay - Z για τη μήνυση ότι βίασε ανήλικη: Κατατέθηκε επίτηδες στην πρεμιέρα της κόρης μου

«Αισθάνθηκα ότι μου έβαζαν το πιστόλι στον κρόταφο», δήλωσε μετά την απόφαση της γυναίκας που τον κατηγόρησε για τον βιασμό της σε εφηβική ηλικία, να αποσύρει τη μήνυση
LIFO NEWSROOM