Η πρώτη ανοικτά ομοφυλόφιλη πρωθυπουργός της Σερβίας κατέβηκε μαζί με εκατοντάδες ακτιβιστές την Κυριακή στην παρέλαση Υπερηφάνειας που διοργανώθηκε, εν μέσω δρακόντειων μέτρων ασφαλείας, στη βαλκανική χώρα.
Κρατώντας τη χαρακτηριστική σημαία του Gay Pride με το ουράνιο τόξο, μπαλόνια και ένα πανό που έγραψε «Για την αλλαγή», εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Βελιγραδίου πριν αρχίσουν την πορεία στους δρόμους της πόλης.
Όπως ήταν φυσικό, πολλοί ήταν εκείνοι που πλησίασαν την πρωθυπουργό Ana Brnabic για να την χαιρετίσουν από κοντά και να βγάλουν μαζί της φωτογραφίες. «Η κυβέρνηση είναι εδώ για όλους τους πολίτες και θα διασφαλίσουμε το σεβασμό στα δικαιώματα όλων. Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα πως η διαφορετικότητα είναι που κάνει την κοινωνία μας πιο δυνατή, πως μαζί μπορούμε να κάνουμε περισσότερα», δήλωσε η Ana Brnabic.
Οι σερβικές αρχές είχαν τοποθετήσει από νωρίς το πρωί της Κυριακής μεταλλικούς φράκτες κατά μήκος της πόλης, ακόμη και φορτηγά σε κάποια σημεία, ώστε να εμποδίσουν ενδεχόμενα επεισόδια με εξτρεμιστικές ομάδες αντίθετες στο Gay Pride. Ακροδεξιοί είχαν συγκεντρωθεί σε κεντρικό σημείο με πανό που έγραφαν μηνύματα κατά της γκέι κοινότητας αλλά δεν σημειώθηκε τελικά κανένα επεισόδιο.
Η Ana Brnabic εξελέγη νωρίτερα φέτος ως αποτέλεσμα της γενικής προσπάθειας της Σερβίας να βελτιώσει την εικόνα της καθώς επιθυμεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΕ είχε δηλώσει το 2016 πως η χώρα χρειάζεται να κάνει περισσότερα για να βοηθά μειονότητες, όπως οι Ρομά, τα Άτομα με Αναπηρίες και η κοινότητα LGBTQI+.
Οι γκέι ακτιβιστές της Σερβίας χαρακτήρισαν την εκλογή της Brnabic ως καίριο βήμα στον αγώνα τους για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, αλλά τονίζουν πως υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν. «Σήμερα περπατάμε μαζί και μαζί θα τονίσουμε πως τα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν και πως θέλουμε να εργαστούμε από κοινού για να τα λύσουμε», δήλωσε ο ακτιβιστής Goran Miletic, που βοήθησε να διοργανωθεί η σημερινή παρέλαση Υπερηφάνειας.
Η κοινότητα LGBTQI+ έχει έρθει αντιμέτωπη με έντονη παρενόχληση αλλά και βία από εξτρεμιστές στη Σερβία. Το πρώτο Pride που διοργανώθηκε ποτέ στη χώρα ήταν το 2001 και είχε σπιλωθεί από μεγάλα επεισόδια, ενώ το 2010 τουλάχιστον 100 άτομα τραυματίστηκαν σε επεισόδια που ξέσπασαν μεταξύ αστυνομικών, ακροδεξιών ομάδων και χούλιγκαν του ποδοσφαίρου. Αρκετά Pride απαγορεύτηκαν τα τελευταία χρόνια και η διοργάνωση επέστρεψε τελικά το 2014.
Αν και εκατοντάδες αστυνομικοί είχαν ακροβολιστεί από άκρη σε άκρη σε όλη την πόλη και ελικόπτερα πετούσαν σε όλη τη διάρκεια της παρέλασης, όσοι βρέθηκαν εκεί είπαν πως το κλίμα ήταν πολύ πιο ήρεμο από προηγούμενες χρονιές.
Η ομοφοβία εξακολουθεί να είναι ευρέως διαδεδομένη στη Σερβία και τις υπόλοιπες βαλκανικές κοινότητες. Μόλις την περασμένη εβδομάδα η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία σύγκρινε την ομοφυλοφιλία με την αιμομιξία.
Με πληροφορίες από Associated Press
σχόλια