Γιατί η μπαλάντα του Sam Smith όπου κλαίει τον χαμένο του έρωτα σαρώνει;

Γιατί η μπαλάντα του Sam Smith όπου κλαίει τον χαμένο του έρωτα σαρώνει; Facebook Twitter
Ο Smith εξαφανίστηκε από τα φώτα της δημοσιότητας για αρκετό καιρό. Φέτος έδωσε μια εξομολογητική συνέντευξη στον Elton John. Σε αυτήν ισχυρίστηκε ότι σκεφτόταν σοβαρά να εγκαταλείψει τη μουσική βιομηχανία.
1

Ήταν μια περίεργη βδομάδα για τη μουσική: οι Horrors έβγαλαν ένα άλμπουμ που είναι σαν να ακούς Duran Duran, ο Marilyn Manson επέστρεψε και κάνει πλάκες στους δημοσιογράφους –έπιασε από τα αχαμνά τον αποσβολωμένο Alexis Petridis κατά τη διάρκεια της συνέντευξής τους− και το πιο απίθανο απ' όλα, έπεσε από την πρώτη θέση των βρετανικών τσαρτ η Taylor Swift με το «φρικτό» «Look what you made me do»! Τη θέση της πήρε μια μπαλάντα του Sam Smith. Ένα κλασικό καψουροτράγουδο για την ακρίβεια, όπου το χρυσό αγόρι του Όσκαρ κλαίει για τον γκόμενο που τον παράτησε.


Αν αφήσουμε λίγο την ειρωνεία στην άκρη, το «Too good at goodbyes» είναι ένα αρκετά τίμιο σόουλ κομμάτι. Από την άλλη, τα πάντα ακούγονται καλύτερα από την Taylor, ακόμα κι αν δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο. Γιατί να σου αρέσει εξάλλου ένα τραγούδι που υμνεί δίχως ίχνος χιούμορ και αυτοκριτικής το ξεμάλλιασμα κακομαθημένων και πλούσιων σταρ; Δεν έχει καν μια κολλητική μελωδία, όπως το «I'm too sexy» των Right Said Fred (το οποίο έχει δανειστεί). Χίλιες φορές κάποιος να πλαντάζει στο κλάμα, που λέει ο λόγος...

Με παράτησε ο φίλος μου και όχι με ωραίο τρόπο. Το να γράφω μουσική για κάτι τέτοιο ήταν ένα είδος θεραπείας, αλλά αυτήν τη φορά δεν μπορούσα να γράψω τίποτα. Η ομάδα μου με ανάγκαζε να πηγαίνω με το ζόρι στο στούντιο. 


Τελικά, όμως, δεν είναι και τόσο δράμα το τραγούδι του Smith, ακόμα κι αν γράφτηκε για μια αποτυχημένη σχέση. O Jon Bilstein του «Rolling Stone» χαρακτήρισε τους στίχους του σπαρακτικούς, συγκεκριμένα εκεί που λέει «But every time you hurt me, the less that I cry/ And every time you leave me, the quicker these tears dry». Αν έχεις πονέσει από αγάπη, δεν χρειάζεται να πας παραπέρα για να ταυτιστείς μαζί του.

 

Sam Smith - Too good at goodbyes

 

Το συγκεκριμένο τραγούδι είναι το πρώτο σινγκλ από το καινούργιο του άλμπουμ μετά το «In the lonely hour» του 2014 (και είναι άτιτλο μέχρι στιγμής). Στο βίντεο για το κομμάτι, ο 25χρονος συμπαθής μουσικός, εκτός από αδυνατισμένος, φαίνεται και αρκετά ταλαιπωρημένος − είναι σαν να έχει αλλάξει πρόσωπο σχεδόν. Δεν θυμίζει καθόλου τον παλιό του εαυτό με τα μωρουδίστικα μαγουλάκια, όταν πρωτοξεκινούσε κι έκανε επιτυχία με τα κομμάτια των Disclosure το 2012 στα 20 του.


O Sam Smith γεννήθηκε στο Λονδίνο και ξεκίνησε από τον τζαζ χώρο. Είναι τρίτος ξάδερφος της Lily Allen και του Alfie Allen, του αδερφού της, που παίζει τον Theon Greyjoy στο «Game of Thrones». Για χρόνια μελετούσε τραγούδι και μουσική με την τζαζ πιανίστρια Joanna Eden πριν συνεργαστεί με τους Disclosure. Κανείς όμως δεν περίμενε ότι με τον πρώτο του δίσκο θα χτυπούσε χρυσό. Το «In the lonely hour» ήταν το πιο πετυχημένο άλμπουμ στην Αμερική μετά το «1989» της Taylor Swift και στην Αγγλία μετά το «x» του Ed Sheeran. Εκείνη την εποχή δήλωνε ότι το έγραψε για τους μονόπλευρους έρωτες της ζωής του, επειδή αισθανόταν ότι δεν τον είχε αγαπήσει ποτέ κανένα από τα κατά καιρούς αντικείμενα του πόθου του. Το 2015 του πρότειναν να τραγουδήσει το θέμα του «James Bond» για την ταινία «Spectre» και έσπασε κάθε ρεκόρ που είχε κάνει ανάλογο κομμάτι. Το «Writing's on the wall» όχι μόνο κέρδισε το Όσκαρ αλλά για πρώτη φορά κομμάτι για του «Bond» ανέβηκε στο Νο 1 των βρετανικών τσαρτ. Έκανε ρεκόρ Γκίνες γι' αυτόν το λόγο και έσπασε κι άλλο ένα ως το άλμπουμ που παρέμεινε τις περισσότερες συνεχόμενες εβδομάδες στο τοπ 10 των τσαρτ.

Γιατί η μπαλάντα του Sam Smith όπου κλαίει τον χαμένο του έρωτα σαρώνει; Facebook Twitter
Το «Writing's on the wall» όχι μόνο κέρδισε το Όσκαρ αλλά για πρώτη φορά κομμάτι για του «Bond» ανέβηκε στο Νο 1 των βρετανικών τσαρτ.


Παρά τα βραβεία όμως, έναν χρόνο μετά έκανε τη μεγαλύτερη γκάφα της ζωής του. Ο Sam Smith είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλος από το 2014. Στον ευχαριστήριο λόγο του στα Όσκαρ είπε ότι αισθανόταν περήφανος που ήταν ο πρώτος ανοιχτά γκέι άντρας που κέρδισε το βραβείο, παρερμηνεύοντας μια συνέντευξη του Ian McKellen ότι δεν το έχει κάνει ποτέ κανείς ηθοποιός για το Όσκαρ α' ρόλου. Τον διέψευσαν αμέσως και ξεκίνησε μια μεγάλη διαμάχη στο Διαδίκτυο. Για αρκετές εβδομάδες ο Smith δεν ήξερε πού να κρυφτεί, μια και πίστευε ότι ο διάσημος ηθοποιός τον είχε στην μπούκα. Τελικά, όταν συναντήθηκαν, ήταν σαν να μη συνέβη τίποτα, με τον McKellen να δηλώνει ότι το λάθος του τραγουδιστή δεν αμαυρώνει το επίτευγμά του.


Ο Smith εξαφανίστηκε από τα φώτα της δημοσιότητας για αρκετό καιρό μετά από όλα αυτά. Φέτος έδωσε μια εξομολογητική συνέντευξη στον Elton John (ναι, τον γνωστό) για το περιοδικό «Attitude». Σε αυτήν ισχυρίστηκε ότι σκεφτόταν σοβαρά να εγκαταλείψει τη μουσική βιομηχανία. Μίλησε για την αποτυχημένη σχέση του και την ανταγωνιστική, αλλά φιλική σχέση που έχει με τον Ed Sheeran. «Υπήρχε μια περίοδος όταν έγραφα τον δίσκο που ήμουν άσχημα. Με παράτησε ο φίλος μου και όχι με ωραίο τρόπο. Το να γράφω μουσική για κάτι τέτοιο ήταν ένα είδος θεραπείας, αλλά αυτήν τη φορά δεν μπορούσα να γράψω τίποτα. Η ομάδα μου με ανάγκαζε να πηγαίνω με το ζόρι στο στούντιο. Ένιωθα ότι δεν μπορούσα να το κάνω άλλο πια». Ακούγεται απογοητευμένος και πληγωμένος, αλλά τουλάχιστον η υποδοχή του «Too good at goodbyes» ήταν παραπάνω από θερμή και τώρα όλοι περιμένουν τη συνέχεια. Έτσι κι αλλιώς, τι μπορεί να πάει στραβά με μια ειλικρινή και safe μπαλάντα για χαμένες αγάπες;

Γιατί η μπαλάντα του Sam Smith όπου κλαίει τον χαμένο του έρωτα σαρώνει; Facebook Twitter
Δεν θυμίζει καθόλου τον παλιό του εαυτό με τα μωρουδίστικα μαγουλάκια, όταν πρωτοξεκινούσε κι έκανε επιτυχία με τα κομμάτια των Disclosure το 2012 στα 20 του.
Μουσική
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H ψευδαίσθηση της «ανακάλυψης» μουσικής στις επιμελημένες playlists του Spotify

Μουσική / Ανακαλύπτουμε πράγματι μουσική στο Spotify ή ζούμε μια ψευδαίσθηση;

Αρχικά, τις επιμελημένες playlists της δημοφιλούς πλατφόρμας τις έφτιαχναν επαγγελματίες, που προσλαμβάνονταν για το γούστο και την κρίση τους. Όμως, πια τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι. Και παρότι μας περιβάλλει ένας ωκεανός ήχων, το Spotify αρκείται στο να μας κρατά αποκλεισμένους στο νησί μας.
THE LIFO TEAM
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893)

Μουσική / Τσαϊκόφσκι: Πώς μπορεί ο κορυφαίος συνθέτης να ενοχλεί τη σημερινή Ρωσία;

Στη Ρωσία θεωρούν αδιανόητο το να φέρει η εθνική τους κληρονομιά ομοφυλοφιλική ταυτότητα, ακόμα κι αν πρόκειται για τον συνθέτη της «Λίμνης των κύκνων» και του «Καρυοθραύστη», καθώς και της «Παθητικής συμφωνίας», η οποία ίσως προμηνύει τη φημολογούμενη κρατική δολοφονία του. Με αφορμή την παράσταση που ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή ανατρέχουμε στα νέα στοιχεία για τη ζωή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Μουσική / Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Σαν σήμερα πεθαίνει ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», που την εποχή της επικράτησης του πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας πρότεινε την επανασύνδεση με τον Αττίκ και τον Κώστα Γιαννίδη, αλλά και την αμερικανική τζαζ, country και σουίνγκ μουσική.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Βασίλης Λούρας: «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Μουσική / «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Το ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Βασίλης Λούρας -και θα κυκλοφορήσει σύντομα στους κινηματογράφους από το Cinobo- είναι μια συναρπαστική ταινία για την Κάλλας που αποκαθιστά την αλήθεια για τα χρόνια της στην Ελλάδα αλλά και για τη θυελλώδη σχέση της με τη χώρα που η μεγάλη ντίβα θεωρούσε πατρίδα.
M. HULOT
67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Μουσική / 67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Η Beyoncé έδειξε να εκπλήσσεται όταν άκουσε το όνομά της από τα χείλη τής πάλαι ποτέ country artist και νυν βασίλισσας της pop, Τέιλορ Σουίφτ, ενώ όλοι οι υπόλοιποι έμειναν έκπληκτοι από μια γυμνή εμφάνιση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Θέλω τα τραγούδια μου να γίνουν καραόκε για να τα τραγουδούν με πάθος οι μεθυσμένοι θείοι»

Μουσική / «Θέλω τα τραγούδια μου να γίνουν καραόκε για να τα τραγουδούν με πάθος οι μεθυσμένοι θείοι»

Η Michelle Gurevich γράφει μουσική για την ψυχή και τις εμπειρίες της, με μια γερή δόση μαύρου χιούμορ και αφοπλιστικής ειλικρίνειας. Μιλά στη LiFO λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Fuzz.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ