Ο Νικ Κέιβ βρίσκεται αντιμέτωπος με τον Ρότζερς Γουότερς και τον Μπράιαν Ίνο για την απόφασή του να δώσει δύο συναυλίες στο Ισραήλ.
Ο δημοφιλής τραγουδιστής που πρόσφατα βρέθηκε στην Αθήνα και καθήλωσε το κοινό με την παρουσία του, έχει κλείσει δύο συναυλίες στο Τελ Αβίβ, οι οποίες μάλιστα είναι ήδη sold out. Φαίνεται, όμως, πως επιφανείς μουσικοί αντιτίθενται στην απόφασή του να πάει στη συγκεκριμένη χώρα.
Πριν από ένα μήνα, η οργάνωση «Αrtists for Palestine» έστειλε ανοιχτή επιστολή στον Κέιβ, ζητώντας του να ακυρώσει τις συναυλίες στη χώρα όπου υπάρχουν ακόμη οι φυλετικές διακρίσεις. Ο Κέιβ απάντησε στις 19 Νοεμβρίου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Σε αυτήν τόνισε πως είχε παίξει πριν από 20 χρόνια ξανά στο Ισραήλ και είχε αισθανθεί μια σύνδεση με το κοινό που του ήταν δύσκολο να περιγράψει. Όσο για τον Γουότερς, είπε πως όσοι καλλιτέχνες αποφασίζουν να τραγουδήσουν στο Ισραήλ δέχονται δημόσια διαπόμπευση από αυτόν και την παρέα του. Μάλιστα, επέμεινε πως η παρουσία του στο Ισραήλ στρέφεται εναντίον όσων επιθυμούν να απαγορεύσουν στη μουσική να ακούγεται οδηγώντας τους μουσικούς σε σιωπή.
Είπε, δε, πως οι αντιδράσεις τον ώθησαν ακόμη περισσότερο να πει «ναι» στο Ισραήλ.
Πάντως, η... αντίπαλη πλευρά δεν σκοπεύει να καταθέσει τα όπλα της κριτικής. Ο Γουότερς, με αλλεπάλληλες δηλώσεις καταφέρεται εναντίον του Κέιβ. Αναφέρει συγκεκριμένα: «Ο Νικ πιστεύει πως αυτό έχει να κάνει με την απαγόρευση της μουσικής του; Πώς; Συγγνώμη, Νικ, και με όλο το σεβασμό, αλλά η μουσική σου δεν έχει καμία σχέση με το θέμα. Το ίδιο και η δική μου, του Μπράιαν Ίνο ή του Μπετόβεν. Δεν είναι η μουσική το θέμα μας, αλλά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Βγάζουμε τα γυαλιά μας μπρος στην αλαζονική αδιαφορία σου».
Το ίδιο επικριτικός ήταν και ο Μπράιαν Ίνο λέγοντας πως τη στιγμή που ο Κέιβ μιλάει για απαγόρευση της μουσικής, κάποια εκατομμύρια άνθρωποι οδηγούνται με τη βία στη σιωπή και συνέχισε: «Το Ισραήλ ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια για τη διπλωματία του με αποτέλεσμα να ακούγεται καθαρά η φωνή του σε όλο τον κόσμο. Οτιδήποτε άλλο ακούγεται εμφανίζεται να είναι αντισημιτικό. Αυτό, όμως, δημιουργεί μια λανθασμένη εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει».
Η οργάνωση «Palestinian Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel», κατηγόρησε τον Κέιβ ότι παίρνει μέρος στην προπαγάνδα του Ισραήλ. «Πρέπει να καταλάβει πως πηγαίνοντας στο Τελ Αβίβ, η απόφασή του δεν έχει να κάνει μόνο με τη μουσική. Είναι μια πολιτική και ηθική απόφαση να είναι με την πλευρά των καταπιεστών έναντι των καταπιεσμένων».
Με πληροφορίες από Rolling Stone
σχόλια