Η Σιμόν Ντε Μποβουάρ και ο Ζαν Πολ Σαρτρ ήταν ένα από τα πρώτα ζευγάρια με ανοιχτή σχέση σε μια εποχή που η σεμνοτυφία και οι τύποι κρατούσαν τους γάμους και τις μακροχρόνιες σχέσεις.
Ωστόσο, τώρα έρχεται για πρώτη φορά στο φως η πραγματική φύση αυτής της σχέσης που ίσως δημιουργεί αμφιβολίες για το κατά πόσο ο δεσμός της επιδραστικής φεμινίστριας και του διασημότερου φιλοσόφου ήταν ευτυχισμένος και υγιής.
Αυτό προκύπτει από την αποκάλυψη μίας επιστολής της Ντε Μποβουάρ που για πρώτη φορά έρχεται στο φως και φαίνεται να αποκαλύπτει όχι μόνο τον μεγάλο έρωτά της για έναν άντρα 18 χρόνια μικρότερο της, αλλά και την πραγματική της άποψη για τον γάμο.
Το παράφορο αυτό πάθος, η φεμινίστρια το ένιωσε για τον Γάλλο κινηματογραφιστή Claude Lanzmann, γράφοντας του στα 1953 "θέλω να ρίξω το σώμα μου στην αγκαλιά σου και να μείνω εκεί για πάντα. Θα είμαι η γυναίκα σου για πάντα".
Ο Claude Lanzmann φοβήθηκε ότι θα πέθαινε και κανείς δεν θα μάθαινε γι' αυτή την παθιασμένη σχέση και για την αλήθεια της.
Βάσει αυτής της επιστολογραφίας που η Ντε Μποβουάρ διατηρούσε με τον τότε νεαρό Lanzmann, δεν υπήρξε ποτέ σεξουαλικά ικανοποιημένη από τον Σαρτρ και πλέον εικάζεται ότι ίσως εκεί κρυβόταν και η αποστροφή της για τον θεσμό του γάμου.
Στην επιστολή που ευρισκόμενη στο Άμστερνταμ έγραψε προς τον νεαρό και που δημοσιεύθηκε από τη γαλλική εφημερίδα "Le Monde" αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Λατρεμένο μου παιδί, είσαι η πρώτη, απόλυτη μου αγάπη, αυτή που ή συμβαίνει μια φορά στη ζωή των ανθρώπων ή μπορεί και ποτέ. Πίστευα ότι δεν θα ξεστομίσω ποτέ αυτά τα λόγια, που όμως μου έρχονται τόσο φυσικά στα χείλη, όταν σ' αντικρίζω - σε λατρεύω. Σε λατρεύω με όλο μου το κορμί και την ψυχή... Είσαι το πεπρωμένο μου, η αιωνιότητά μου, η ζωή μου».
Ας σημειωθεί ότι αυτό είναι ένα από τα 112 ερωτικά γράμματα που η διάσημη φεμινίστρια έγραψε προς τον κινηματογραφιστή, τον μοναδικό άντρα που έζησε μαζί της εκτός από τον Σαρτρ, ενώ το ίδιο αυτό γράμμα έχει περιέλθει στην κατοχή του Πανεπιστημίου του Γέιλ.
Στο ίδιο αυτό γράμμα αποκαλύπτεται ότι ο Σαρτρ -ο οποίος είχε άπειρες ερωμένες και πάντοτε έμενε σε ξεχωριστό διαμέρισμα από την ανεξάρτητη Σιμόν- δεν μπόρεσε ποτέ να την ικανοποιήσει ερωτικά. "Το ότι τον αγαπώ είναι σίγουρο", γράφει στον Lanzmann, "αλλά και καθώς αυτό δεν είναι αμοιβαίο τα σώματα μας είναι πλασμένα για το τίποτα". Ούτε, όμως, με τον Αμερικανό συγγραφέα Nelson Algren, βίωσε την πληρότητα η Ντε Μποβουάρ.
Τον αγάπησα γιατί με αγαπούσε εκείνος, χωρίς καμιά αληθινή οικειότητα και χωρίς ποτέ να του δώσω κάτι με όλο μου το είναι, από τα βάθη της ύπαρξής μου", γράφει. Όταν ο Lanzmann γνώρισε την Ντε Μποβουάρ ήταν μόλις 26 χρονών και εργαζόταν ως γραμματέας του Σαρτρ. Τότε εκείνη ήταν 44 ετών, ενώ ήταν ήδη γνωστή τόσο η ελεύθερη σχέση τους όσο και τα ερωτικά τρίγωνα τα οποία οργάνωναν και συμμετείχαν.
Γιατί, όμως, αυτή η ιστορία παθιασμένου έρωτα αποκαλύπτεται τώρα; Σύμφωνα με τον 92χρονο σήμερα Lanzmann, μπήκε σ' αυτή τη διαδικασία εξαιτίας μίας σύγκρουσης που σοβεί εδώ και χρόνια ανάμεσα στον ίδιο και την υιοθετημένη κόρη της Ντε Μποβουάρ. Όπως αποκάλυψε στη Le Monde η Σιλβί Λε Μπον Ντε Μποβουάρ όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα εξαφάνισης του ονόματός του από τη ζωή και τη διαδρομή της μητέρας της.
Σύμφωνα με ακαδημαϊκούς κύκλους αυτό έχει μια εξήγηση: η Σιλβί προσπαθεί να προστατεύσει την πνευματική παρακαταθήκη της δημοφιλέστερης φεμινίστριας όλων των εποχών, μιας γυναίκας που είχε ένθερμα υποστηρίξει ότι ο γάμος είναι σκλαβιά για όλες τις γυναίκες και ειδικά μέσα από το μνημειώδες έργο της "Το Δεύτερο Φύλο".
Ακριβώς αυτός ήταν και ο λόγος που ο κινηματογραφιστής αποφάσισε να πουλήσει την επιστολογραφία του με την Ντε Μποβουάρ στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ κάτι που πήρε οριστικά απόφαση όταν ενημερώθηκε ότι η θετή κόρη της αγαπημένης του θα εξέδιδε την άγνωστη επιστολογραφία της, αποκλείοντας ωστόσο από αυτή την έκδοση τα δικά του γράμματα.
Όπως εξηγεί, φοβήθηκε ότι θα πέθαινε και κανείς δεν θα μάθαινε γι' αυτή την παθιασμένη σχέση και για την αλήθεια της. Και ενώ πλέον αυτές οι επιστολές βρίσκονται στη διάθεση του επιστημονικού προσωπικού της Βιβλιοθήκης του Γέιλ, η Σιλβί Λε Μπον Ντε Μποβουάρ δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε κάποιο σχόλιο για τα γράμματα που τελικά ήρθαν στο φως...
Με στοιχεία από τον Guardian