Παγωμένη μύτη: αν υποφέρετε από αυτό το φαινόμενο, δείτε τι πρέπει να σας ανησυχήσει

Παγωμένη μύτη: αν υποφέρετε από αυτό το φαινόμενο, δείτε τι πρέπει να σας ανησυχήσει Facebook Twitter
Η παγωμένη μύτη, σύμφωνα με την έρευνα, είναι ένα από τα σημάδια που το σώμα στέλνει για να μας εξηγήσει ότι πρέπει να ηρεμήσουμε.
0

Πολλοί άνθρωποι, ανεξαρτήτως θερμοκρασίας, είτε χειμώνα είτε καλοκαίρι, υποφέρουν από το σύνδρομο της «παγωμένης μύτης». Μέχρι σήμερα αυτό δεν προκαλούσε καμία ανησυχία, όμως σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, η μόνιμα παγωμένη περιοχή της ρινικής κοιλότητας ίσως είναι μία πρώτη σοβαρή ένδειξη έντονου στρες, με καταστροφικές συνέπειες για τον οργανισμό. 

Βάσει της έρευνας που εκπονήθηκε με τη συμμετοχή εθελοντών φοιτητών προέκυψε -και όπως κατέγραψαν θερμικές κάμερες- ότι όταν κάποιος βρισκόταν στο υψηλότερο επίπεδο άγχους που μπορούσε να βιώσει υπό κανονικές συνθήκες (εργασία, γραφείο, οικογενειακές εκκρεμότητες, κ.λπ), τότε πάγωνε η μύτη και συνολικά το πρόσωπό του.

Διαπιστώθηκε ότι οι ορμόνες που εκκρίνει το σώμα, όταν βιώνει συνθήκες πίεσης και άγχους, εξουδετερώνει το κολλαγόνο του οργανισμού -από πρόσωπο και αρθρώσεις- και αυτό ίσως εξηγεί γιατί κάποιοι άνθρωποι μοιάζουν μεγαλύτεροι από την πραγματική ηλικία τους.

Η κυκλοφορία του αίματος ανακατευθύνεται από το πρόσωπο σε άλλα σημεία του σώματος που μπορεί να το έχουν περισσότερη ανάγκη, την ώρα που ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται ότι το σώμα κινδυνεύει από την έκκριση στρεσογόνων ορμονών, στέλνοντας το στους μύες και τις αρθρώσεις. Η παγωμένη μύτη, σύμφωνα με την έρευνα, είναι ένα από τα σημάδια που το σώμα στέλνει για να μας εξηγήσει ότι πρέπει να ηρεμήσουμε.

Κι αυτό δεν είναι το μόνο. Υπάρχουν κι άλλα, όπως το ότι:

Αισθάνεστε πρησμένοι (σε όλο το σώμα)

Το άγχος ενεργοποιεί την αμυγδαλή του εγκεφάλου για να στείλει τη σχετική εντολή στον υποθάλαμο. Αυτός με τη σειρά του απελευθερώνει ορμόνες στο κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο ελέγχει λειτουργίες όπως η αναπνοή, ο καρδιακός παλμός και η πέψη. Όταν το σώμα νιώθει άμεση απειλή, απελευθερώνει αδρεναλίνη, που ευθύνεται για τους πιο γρήγορους παλμούς της καρδιάς μας, αλλά και για το ότι νιώθουμε τους μυς να τεντώνονται ή να διογκώνονται. Επίσης, μας αναγκάζει σε πιο γρήγορους ρυθμούς αναπνοής που ευθύνονται για τη μεγαλύτερη κατανάλωση αέρα που προκαλεί το γνωστό φούσκωμα που αισθανόμαστε τόσο στην κοιλιακή χώρα όσο και στην περιοχή των πνευμόνων στο ύψος του στήθους.

Νιώθετε (και δείχνετε) μεγαλύτεροι από την πραγματική σας ηλικία 

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Duke εξέτασαν το DNA παιδιών που είχαν εκτεθεί σε συνθήκες χρόνιου στρες (όπως το μπούλινγκ ή το περιβάλλον ενδο-οικογενειακής βίας), για να διαπιστώσουν ότι το άγχος είχε καταστρέψει ανεπανόρθωτα πολλά κύτταρα, τα οποία θα έπρεπε να έχουν καταστραφεί μετά από χρόνια ενήλικης ζωής... Κατά τον ίδιο τρόπο, διαπιστώθηκε ότι οι ορμόνες που εκκρίνει το σώμα, όταν βιώνει συνθήκες πίεσης και άγχους, εξουδετερώνει το κολλαγόνο του οργανισμού -από πρόσωπο και αρθρώσεις- και αυτό ίσως εξηγεί γιατί κάποιοι άνθρωποι μοιάζουν μεγαλύτεροι από την πραγματική ηλικία τους. 

Αισθάνεστε ότι όπου να 'ναι θα αρρωστήσετε (ξανά)

Η επαναλαμβανόμενη έκκριση κορτιζόλης, που απελευθερώνεται κάθε φορά που άγχεστε, αποδυναμώνει -με τρόπο που δεν αντιλαμβανόμαστε σχεδόν ποτέ- το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Και εννοείται ότι αυτός είναι ο λόγος που είστε τόσο ευάλωτοι σε οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη ίωση, σε κρυώματα και απανωτά συνάχια...  

Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διαχειριστείτε κρίσεις 

Η έκθεση σε χρόνιο στρες, σύμφωνα με τους ερευνητές στο Γέιλ, συρρικνώνει περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το συναίσθημα, αλλά και τις βιολογικές λειτουργίες του σώματος, όπως είναι η αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη μελέτη «ακόμη και άνθρωποι που μόλις πρόσφατα είχαν αντιμετωπίσει ένα στρεσογόνο περιστατικό, παρουσίασαν αξιοσημείωτη μεταβολή στην ποσότητα φαιάς ουσίας και σε τμήματα του μεσαίου προμετωπιαίου φλοιού του εγκεφάλου τους». Το παρήγορο σε αυτή την περίπτωση είναι ότι ο εγκέφαλος είναι αρκετά ανθεκτικό όργανο και μπορεί να αναρρώνει από τέτοιου στρεσογόνες επιθέσεις, αρκεί να αντιμετωπίζονται.

Με στοιχεία από τον Guardian 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί νιώθουμε άβολα, όταν μας κάνουν κομπλιμέντα: μια ψυχολογική εξήγηση

Υγεία & Σώμα / Γιατί νιώθουμε άβολα, όταν μας κάνουν κομπλιμέντα: μια ψυχολογική εξήγηση

Αν κι εσείς κάθε φορά που σας κάνουν μια φιλοφρόνηση, σπεύδετε να διαψεύσετε ότι είστε όμορφοι/ταλαντούχοι/κομψοί, υπάρχει λόγος γι' αυτή σας τη συμπεριφορά και εξηγείται από τη σύγχρονη ψυχολογία
Νομπελίστρια βιολόγος εξηγεί τι πραγματικά σημαίνει «γέρασα μέσα σε μια νύχτα»

Υγεία & Σώμα / Νομπελίστρια βιολόγος εξηγεί τι πραγματικά σημαίνει «γέρασα μέσα σε μια νύχτα»

Η Dr. Elizabeth Blackburn μιλά για τις τρομερές πιέσεις που υφίσταται ο οργανισμός ανθρώπων που άσπρισαν τα μαλλιά τους μέσα σε λίγες ώρες και με απλά λόγια εξηγεί τι συμβαίνει στο σώμα, όταν βιώνει μεγάλο στρες
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM