5 πράγματα που κάνετε λάθος, από την ώρα που ανοίγετε τα μάτια σας

2

Λένε ότι ο άνθρωπος κάνει λάθη από την ώρα που ξυπνάει μέχρι την ώρα που θα πέσει και πάλι για ύπνο. Και μάλλον δεν πρόκειται για υπερβολή, αφού ακριβώς την ώρα που ξυπνάμε - ή προσπαθούμε, τουλάχιστον- κάνουμε μικροπράγματα που σαμποτάρουν όλη μας τη μέρα και μαζί την πιθανότητα να ευτυχήσουμε. 

Για παράδειγμα: 

1.

Πατάμε το snooze. Συνεχόμενα. 

Το ξυπνητήρι χτυπάει, αλλά εμείς θέλουμε 5 λεπτά ακόμη. Και 10 και πάει λέγοντας. Όσο περισσότερο, όμως, πατάμε την "αναβολή αφύπνισης", τόσο βυθιζόμαστε, ξανά και ξανά, σε κύκλους ύπνου που δεν θα ολοκληρώσουμε ποτέ. Ο οργανισμός μας παίρνει το απολύτως λάθος μήνυμα -ότι θα ξανακοιμηθούμε, δηλαδή- και στο τέλος σηκωνόμαστε από το κρεβάτι, πιο κουρασμένοι από ποτέ. 

2.

Ελέγχουμε μηνύματα, mails και notifications με το που ανοίγουμε τα μάτια μας. 

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρόκειται για τη συνήθεια που άπαξ και αποκτήσει κανείς, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποβάλλει. Το υγιές είναι να ελέγχουμε υποχρεώσεις, εκκρεμότητες και πρόγραμμα ημέρας, τουλάχιστον μία ώρα μετά την αφύπνιση μας, όταν σώμα και πνεύμα έχουν ξυπνήσει πλήρως και μπορούν να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις, αγχώδεις προθεσμίες και γενικώς κρίσιμες καταστάσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, βυθιζόμαστε σε έναν στρεσογόνο κύκλο που επιβαρύνει την καρδιά, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και εκτοξεύει τα επίπεδα άγχους. 

3.

Πίνουμε καφέ, ενώ τρέχουμε να ετοιμαστούμε. 

Τις πρωινές ώρες, μεταξύ 8 και 9 το πρωί, το σώμα παράγει τα υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, που ρυθμίζουν τα επίπεδα ενέργειας. Η κατανάλωση καφέ πριν από αυτές τις ώρες, μειώνει την κορτιζόλη. Η καλύτερη ώρα για τον πρώτο καφέ της ημέρας είναι μετά τις 9.30 το πρωί. 

4.

Δεν τρώμε πρωινό 

Το πρώτο γεύμα της ημέρας είναι εκείνο που κινητοποιεί τον μεταβολισμό και ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η πρωινή πείνα, ακόμη κι όταν δεν γίνεται αντιληπτή, μας κάνει εριστικούς και δεν μας επιτρέπει να συγκεντρωθούμε σ' αυτό που έχουμε να φέρουμε εις πέρας. Οι διαιτολόγοι προτείνουν ελαφρύ πρωινό, για όσους δεν έχουν όρεξη το πρωί. Δημητριακά και χυμοί φρούτων είναι ό,τι πρέπει ακόμη και για τους πιο δύσκολους... 

5.

Φτάνουμε στη δουλειά με καθυστέρηση

Δεν έχει σημασία αν αναπληρώνουμε τον χρόνο, φεύγοντας αργότερα. Οι ώρες που χάνονται το πρωί είναι οι πιο παραγωγικές και κυρίως εκείνες που διασφαλίζουν τις υγιείς σχέσεις με προϊσταμένους και συναδέλφους. Αθροιστικά, όλα τα παραπάνω λάθη συμβάλλουν στο να καταστρέφουν κάθε μέρα κι από λίγο, να φέρνουν γκρίνια στις επαφές και χαμηλούς ρυθμούς απόδοσης... Ό,τι μπορεί να βελτιώσει κανείς, κέρδος προκύπτει!

Με στοιχεία από Business Insider

Υγεία & Σώμα
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Αμα εισαι "δυσκολος" το καλύτερο είναι κανα κεκάκι, κανένα κρουασανάκι, κανένα τοστάκι, κανενα τυροπιτάκι... Νοστημα και απλά πράγματα. Ασε τα φρουτα για πιο μετα
"Δημητριακά και χυμοί φρούτων είναι ό,τι πρέπει ακόμη και για τους πιο δύσκολους..."Αμάν με τους φρουτοχυμούς σας, ο χειρότερος τρόπος κατανάλωσης φρούτου, χάνεται όλη η ουσία. Ή το φρούτο όπως είναι ή πολτοποιημένο (smoothie) αλλιώς είναι σαν να πίνεις ένα ποτήρι ζάχαρη!