Τριάντα πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα από αεροπορικές επιδρομές των κυβερνητικών δυνάμεων που είχαν στόχο πολλούς τομείς της ανατολικής Γούτα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Τρία παιδιά βρίσκονται μεταξύ των θυμάτων των επιδρομών αυτών, από τις οποίες τραυματίστηκαν επίσης περισσότεροι από 160 άνθρωποι, προσθέτει το Παρατηρητήριο, την ώρα που η ανατολική Γούτα, θύλακας των ανταρτών που πολιορκείται από τις κυβερνητικές δυνάμεις ανατολικά της Δαμασκού, αποτελεί τον στόχο σχεδόν καθημερινών βομβαρδισμών των δυνάμεων του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Ο απολογισμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί καθώς υπάρχουν άνθρωποι που είναι εγκλωβισμένοι στα ερείπια κτιρίων, όπως και τραυματίες που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση», ενώ «οι σφοδροί βομβαρδισμοί συνεχίζονται» είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν στο AFP, όταν ο απολογισμός των νεκρών ανερχόταν σε 16.
Χθες 31 άμαχοι είχαν σκοτωθεί από τις επιδρομές των κυβερνητικών δυνάμεων στην ανατολική Γούτα, το προπύργιο των ανταρτών που πολιορκείται από το 2013 από τις δυνάμεις της Δαμασκού.
Οι περίπου 400.000 κάτοικοι του θύλακα αυτού αντιμετωπίζουν εξάλλου καθημερινά μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα.
Οι σημερινοί βομβαρδισμοί είχαν στόχο τις πόλεις Χαράστα, Χαμουρίγια, Ντούμα όπως και άλλες περιοχές του θύλακα της ανατολικής Γούτα, διευκρίνισε το Παρατηρητήριο.
Σε προηγούμενη ανακοίνωσή του ανέφερε ότι τουλάχιστον 5 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από αεροπορικές επιδρομές που έγιναν στο χωριό Ταρμάλα, στην επαρχία Ιντλίμπ, το μεγαλύτερο τμήμα της οποίας βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.
Ειδικοί ερευνητές του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου ανακοίνωσαν σήμερα ότι ερευνούν πολλές πληροφορίες που είχαν για χρήση βομβών που περιείχαν χλώριο, οι οποίες απαγορεύονται, κατά των αμάχων στις πόλεις Σαρακέμπ στην Ιντλίμπ και Ντούμα στην ανατολική Γούτα.
«Η επιτροπή δέχθηκε πολλές πληροφορίες - που ερευνώνται τώρα - σύμφωνα με τις οποίες βόμβες που περιείχαν όπως φαίνεται χλώριο χρησιμοποιήθηκαν στην πόλη Σαρακέμπ, στην επαρχία Ιντλίμπ και στην Ντούμα στην ανατολική Γούτα», αναφέρει η Διεθνής Επιτροπή Έρευνας για την Συρία σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.
Επίσης στην πολιορκία του θύλακα της ανατολικής Γούτα ερευνώνται «τα διεθνή εγκλήματα των βομβαρδισμών στα τυφλά και της σκόπιμης λιμοκτονίας του άμαχου πληθυσμού», υπογραμμίζει επίσης ο Πάολο Πινέιρο, επικεφαλής της Διεθνούς αυτής Επιτροπής Έρευνας για τη Συρία, στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Γενεύη.
Οι πληροφορίες για αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν τουλάχιστον τρία νοσοκομεία το τελευταίο 48ωρο «γελοιοποιούν τις αποκαλούμενες 'ζώνες αποκλιμάκωσης'», προσθέτει ο ίδιος στην ανακοίνωση αυτή.
Την ίδια ώρα οι εκπρόσωποι των διαφόρων υπηρεσιών του ΟΗΕ στη Συρία ζητούσαν την «άμεση παύση των εχθροπραξιών» σε όλη τη χώρα για τουλάχιστον έναν μήνα, προκειμένου να διανεμηθεί βοήθεια και να απομακρυνθούν οι τραυματίες, προειδοποιώντας για «καταστροφικές συνέπειες» από την ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει τη χώρα.
Σε περισσότερους από 340.000 υπολογίζονται από το 2011 οι νεκροί από τον πόλεμο στη Συρία, στον οποίο ανοίγονται ολοένα και περισσότερα μέτωπα και εμπλέκονται εκτός από τους εσωτερικούς παράγοντες και εξωτερικοί, όπως και τζιχαντιστικές οργανώσεις.
Εκφράζοντας τη λύπη τους για την «ακραία» κατάσταση που επικρατεί πλέον στη Συρία, οι εκπρόσωποι των διαφόρων υπηρεσιών του ΟΗΕ που εδρεύουν στην Δαμασκό σημείωναν σε σημερινή ανακοίνωσή τους ότι ο στόχος αυτής της κατάπαυσης του πυρός σε όλη τη χώρα θα είναι «να επιτραπεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, να απομακρυνθούν οι τραυματίες και οι άρρωστοι που είναι σε κρίσιμη κατάσταση και να ελαφρυνθεί το μαρτύριο» των αμάχων.
«Η ανθρωπιστική ομάδα του ΟΗΕ στη Συρία προειδοποιεί για τις καταστροφικές συνέπειες μιας επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κρίσης σε πολλές περιοχές της χώρας», προσέθεταν οι ίδιοι στην ανακοίνωσή τους.
Τους τελευταίους μήνες οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβαρδίζουν από αέρος τα δύο προπύργια των ανταρτών, την ανατολική Γούτα, κοντά στη Δαμασκό, και την επαρχία Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία. Επίσης η Τουρκία εξαπέλυσε μια ευρεία επίθεση στη Συρία κατά του θύλακα Αφρίν, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, για να εκδιώξει από τα σύνορά της την κουρδική πολιτοφυλακή των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).
Ο ΟΗΕ εκφράζει τη λύπη του για τις δυσκολίες πρόσβασης στις ζώνες που πολιορκούνται από τους εμπολέμους: οι περιοχές που πολιορκούνται από τις κυβερνητικές δυνάμεις δεν μπορούν να δεχθούν ανθρωπιστική βοήθεια χωρίς προηγούμενη έγκριση από την κυβέρνηση της Δαμασκού.
Ως εκ τούτου έχει «παραλύσει» ένα σχέδιο που προέβλεπε την διανομή βοήθειας δύο φορές τον μήνα στις περιοχές που πολιορκούνται ή θεωρείται ότι η πρόσβαση σε αυτές είναι δύσκολη, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
«Αν επιτραπεί η πρόσβαση, τρεις αυτοκινητοπομπές θα μπορούν να στέλνονται κάθε εβδομάδα, επιτρέποντάς μας να φτάσουμε σε 700.000 ανθρώπους σε δύο μήνες σε αυτές τις ζώνες», σύμφωνα με τους εκπροσώπους των διαφόρων υπηρεσιών του ΟΗΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters - AFP
σχόλια