Το σαμπουάν, το σαπούνι που πλένουμε τα χέρια, το αποσμητικό και ο αφρός μαλλιών είναι όλα τους προϊόντα βαριά αρωματισμένα. Στην πραγματικότητα κάθε πρωί που ετοιμάζεστε να βγείτε από το σπίτι έχετε πάνω σας χιλιάδες μυρωδιές που δεν αισθάνεστε.
Έχετε κάνει το πρωινό ντους, έχετε πλύνει τα δόντια σας, έχετε περιποιηθεί το πρόσωπο και τα μαλλιά, έχετε μακιγιαριστεί, έχετε χρησιμοποιήσει το αποσμητικό και στη συνέχεια το άρωμα σας και φυσικά τα καθαρά ρούχα μυρίζουν ακόμη το απορρυπαντικό και το μαλακτικό που χρησιμοποιήσατε.
Για να μην αναφερθούν οι οσμές από τα καθαρά σεντόνια ή το αποσμητικό χώρου που ενδεχομένως χρησιμοποιείτε και σίγουρα τότε κουβαλάτε μαζί σας. Ας πούμε απλώς ότι οι άνθρωποι είναι κινούμενα εργοστάσια τεχνητών μυρωδιών, των οποίων κάνουν χρήση στην καθημερινότητα τους και ο λόγος για μυρωδιές που οι επιστήμονες δεν μπορούν ποτέ να είναι σίγουροι πότε έχουν προκύψει από τη χρήση άπειρων χημικών ουσιών.
Αναπνευστικά προβλήματα, κρίσεις άσθματος, ημικρανίες, ζαλάδες, εξανθήματα, επιληπτικές κρίσεις, ναυτία , είναι κάποια από τα προφανή προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν οι χημικές μυρωδιές.
Όπως εδώ και καιρό επισημαίνεται από την επιστημονική κοινότητα οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την υγεία των ανθρώπων είναι πολλοί και πέρα από τους προφανείς.
Αναπνευστικά προβλήματα, κρίσεις άσθματος, ημικρανίες, ζαλάδες, εξανθήματα, επιληπτικές κρίσεις, ναυτία , είναι κάποια από τα προφανή προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν οι χημικές μυρωδιές σύμφωνα με την Anne Steinemann, Ph.D., καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.
Η ίδια πριν από λίγο καιρό εκπόνησε έρευνα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη έκθεση σε αρωματισμένα προϊόντα, διαπιστώνοντας ότι το 33% των Αυστραλών ανέφερε ότι υποφέρει από ημικρανίες και κρίσεις άσθματος μετά από έκθεση σε αρωματικά προϊόντα, όπως αποσμητικά χώρου και είδη καθαρισμού.
H Steinemann δεν είναι η μόνη που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Ομοίως, η Heather Patisaul, Ph.D., καθηγήτρια βιολογίας στο State University της Βόρειας Καρολίνας εκπονεί μελέτη που αφορά στις βιολογικές επιδράσεις των χημικών ουσιών στους καταναλωτές. Βάσει αυτή, οι φθαλικές ενώσεις, μια κατηγορία χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται συχνά σε αρωματισμένα σαπούνια και σαμπουάν, μπορούν να έχουν αντίκτυπο στην υγεία μας.
Όπως εξηγεί "πρόκειται για χημικές ενώσεις που έχουν συνδεθεί με ανωμαλίες ανάπτυξης του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος ενώ υπάρχουν υπόνοιες ότι σχετίζονται και με αρκετά προβλήματα στην ανάπτυξη και τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος".
Η Patisaul επισημαίνει ότι εκτός από τις φθαλικές ενώσεις, άλλες χημικές αρωματικές ενώσει έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζουν τη δραστηριότητα της τεστοστερόνης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ενέργειας, στυτική δυσλειτουργία ή προβλήματα δημιουργίας ή συντήρησης του μυικού συστήματος.
Εκεί αποδίδει η επιστημονική κοινότητα και αρκετές μαρτυρίες ασθενών με χρόνια κόπωση ή έστω αναφορές για μόνιμο αίσθημα κόπωσης.
Αυτό που είναι ακόμη πιο τρομακτικό είναι ότι το 2014 το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας των Η.Π.Α. δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με το στυρόλιο (ή στυρένιο), μια χημική ουσία που απαντάται σε μια σειρά καταναλωτικών αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των αρωματικών προϊόντων προσωπικής υγιεινής και οικιακής χρήσης.
Στη συγκεκριμένη έκθεση γινόταν σαφές ότι για αποδεδειγμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες το στυρόλιο μπορούσε να προκαλέσει καρκίνο, τη στιγμή που έρευνες σε ζώα συνέδεαν την ουσία με περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα, του μαστού, του στομάχου και του ήπατος.
Προφυλάσσει, ωστόσο, τους καταναλωτές ο καλός έλεγχος των συστατικών των προϊόντων που αγοράζουν; Σύμφωνα με τον Robin Dodson, ερευνητής στον οργανισμό περιβαλλοντικής έρευνας του Silent Spring Institute, όχι. Κι αυτό γιατί όπως εξηγεί οι συνέπειες της χρήσης του στυρενίου μπορεί να έχουν αποδειχθεί, όχι όμως και εκείνες εκατοντάδων ακόμη χημικών ενώσεων που χρησιμοποιούνται στα αρωματικά προϊόντα...
Με στοιχεία από το MensHealth.com
σχόλια