Μεταμορφώστε το σπίτι σας ή το δωμάτιό σας σε χώρο ευεξίας για ένα βράδυ

Μεταμορφώστε το σπίτι σας ή το δωμάτιό σας σε χώρο ευεξίας για ένα βράδυ Facebook Twitter
Χρόνος αναμονής και απραξίας μέσα στο νερό τουλάχιστο δέκα λεπτά. Μένουμε με κλειστά τα μάτια και ακούμε απαλή μουσική υπόκρουση.
0

Υπάρχουν στιγμές που το μόνο που λαχταράμε είναι να κλείσουμε τα μάτια μας και να δραπετεύσουμε από την πραγματικότητα σε μια βαθιά ηρεμία, μακριά από όλα και έξω από κάθε σκέψη.

Επειδή αυτό δεν είναι πάντα εφικτό να γίνεται μέσα από εκδρομές και μικρές αποδράσεις, θα μοιραστούμε ιδέες για το πώς μπορούμε, με απλούς τρόπους, να μεταμορφώσουμε το σπίτι μας ή το δωμάτιο μας, σε ένα χώρο χαλάρωσης και ηρεμίας.

Αιθέριο έλαιο λεβάντας και αμυγδαλέλαιο, χαμομήλι και λουίζα, κεράκια ρεσό και μια μεγάλη δόση καλής διάθεσης είναι κάποια πράγματα που θα χρειαστούμε.

Ξεκινάμε αερίζοντας καλά το χώρο μας, για περίπου μια ώρα, ξαλαφρώνοντας όσο γίνεται το δάπεδο από αντικείμενα. Στη συνέχεια, τον φωτίζουμε μόνο με κεριά δημιουργώντας ένα απαλό ημίφως, και απενεργοποιούμε το τηλέφωνο μας.

Καθόμαστε κάτω απολαμβάνοντας απαλή μουσική με μια κούπα ζεστό τσάι λουίζα ή χαμομήλι φορώντας βαμβακερές φόρμες ή πιζάμες και βαμβακερές κάλτσες. Είναι σημαντικό να μην κρυώνουν τα άκρα μας. Έπειτα παίρνουμε 2-3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας και το απλώνουμε στις χούφτες μας.

Στρώνουμε ένα ζεστό, παχύ χαλί στο πάτωμα και κρατάμε μια θερμοκρασία σταθερή στον χώρο, αλλά όχι πολύ ζεστή.

Καθόμαστε κάτω απολαμβάνοντας απαλή μουσική με μια κούπα ζεστό τσάι λουίζα ή χαμομήλι φορώντας βαμβακερές φόρμες ή πιζάμες και βαμβακερές κάλτσες. Είναι σημαντικό να μην κρυώνουν τα άκρα μας.

Έπειτα παίρνουμε 2-3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας και το απλώνουμε στις χούφτες μας.


Καθόμαστε όσο μπορούμε πιο αναπαυτικά στο πάτωμα, χρησιμοποιώντας ίσως κάποια μαξιλάρια. Παίρνουμε βαθιές εισπνοές-εκπνοές (περίπου δέκα), αφού έχουμε φέρει τα χέρια μας σε μικρή απόσταση από τη μύτη.

Ξαποσταίνουμε για λίγα λεπτά με κλειστά μάτια έχοντας βάλει ήχο από τρεχούμενο νερό ή ελαφρύ κύμα. Έπειτα φέρνουμε τα δάχτυλα μας στους κροτάφους μας και κάνουμε κυκλικές απαλές μαλάξεις. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με τα πέλματα μας.

Μετά, έχουν τον λόγο οι απαλές διατάσεις, σε συνδυασμό με ρυθμικές και γενναίες εισπνοές-εκπνοές, που θα μας φέρουν χαλάρωση σε όλο το σώμα.

Ξεκινάμε ξαπλωμένοι ανάσκελα στο πάτωμα τεντώνοντας καλά τα χέρια πίσω από το κεφάλι και τα πόδια μας -σε στάση κουντεπιέ- παραμένοντας έτσι για κάποια δευτερόλεπτα, χαλαρώνουμε και επαναλαμβάνουμε αρκετές φορές.


Επόμενη στάση είναι αυτή της γάτας, όπου σιγά-σιγά απλώνουμε τα χέρια προς τα εμπρός, χαμηλώνοντας το στήθος προς το έδαφος και προσπαθούμε να αισθανθούμε την αποσυμφόρηση της σπονδυλικής μας στήλης.

Τελευταία στάση, ξαπλωμένοι μπρούμυτα, με τις παλάμες στο έδαφος σχετικά κοντά στους ώμους, πιέζουμε τις παλάμες και ξεκολλάμε την πλάτη από το έδαφος φτάνοντας ως εκεί που νιώθουμε ανακούφιση, χωρίς να ασκούμε πίεση στο σώμα μας και μένουμε έτσι για κάποια δευτερόλεπτα.

Χαλαρώνουμε για όση ώρα θέλουμε και κατόπιν ετοιμάζουμε ένα ζεστό μπάνιο με αιθέριο έλαιο βασιλικού. Βάζουμε 4-5 σταγόνες, τις οποίες έχουμε ανακατέψει σε λίγο αμυγδαλέλαιο πριν τις ρίξουμε στη μπανιέρα. Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε και άλατα.

Χρόνος αναμονής και απραξίας μέσα στο νερό τουλάχιστο δέκα λεπτά. Μένουμε με κλειστά τα μάτια και ακούμε απαλή μουσική υπόκρουση.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει μπανιέρα βάζουμε το αιθέριο έλαιο μισή ώρα πριν, σε ειδική θήκη με ρεσό κεράκι για να αρωματίσει το μπάνιο. Επιλέγουμε φυτικά προϊόντα για το μπάνιο με πολύ διακριτικό άρωμα.

Μετά το μπάνιο τρώμε κάτι πολύ ελαφρύ όπως μπανάνα με γιαούρτι (όχι πολύ κρύο) και λίγο μέλι, ή μια πράσινη σαλάτα με αβοκάντο και ντρέσινγκ μελιού. Το μέλι βοηθάει να ηρεμεί ο οργανισμός και να έχουμε όνειρα γλυκά.

Πριν ξαπλώσουμε στο κρεβάτι πίνουμε ένα ακόμα ποτήρι χλιαρό νερό και χωρίς να ανοίξουμε υπολογιστές, τηλεόραση και τηλέφωνο και πέφτουμε για ύπνο. Αν θέλουμε να απασχολήσουμε το μυαλό μας με κάτι διαβάζουμε λίγες σελίδες από κάποιο βιβλίο.

Καθόλη τη διάρκεια της χαλάρωσης προσπαθούμε να κάνουμε ανάλαφρες σκέψεις διακοπών και πίνουμε μόνο τσάι ή χλιαρό νερό.


Είμαι βέβαιος πως την επόμενη μέρα θα ξυπνήσετε με πολύ καλύτερη διάθεση και καθαρό μυαλό.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ