Ο Ζούκερμπεργκ μίλησε και ομολόγησε: Το Facebook έκανε λάθη με την Cambridge Analytica

Ο Ζούκερμπεργκ μίλησε και ομολόγησε: Το Facebook έκανε λάθη με την Cambridge Analytica Facebook Twitter
1

Το Facebook έκανε λάθη που επέτρεψαν δεδομένα χιλιάδων χρηστών να καταλήξουν στην εταιρεία Cambridge Analytica, παραδέχθηκε σήμερα ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ο οποίος έσπασε τη σιωπή του και μίλησε για το σκάνδαλο που έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις.

Στην πρώτη του τοποθέτηση μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, ο Ζούκερμπεργκ αναγνώρισε με μια ανάρτησή του στο Facebook ότι η εταιρεία έκανε λάθη που οδήγησαν στην αθέμιτη χρήση προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών. 

Ο ίδιος, δεσμεύθηκε ότι όλοι όσοι επηρεάστηκαν από αυτή την «κατάχρηση» πληροφοριών θα ενημερωθούν και προανήγγειλε αλλαγές στην πλατφόρμα που θα εξασφαλίσουν τα ευαίσθητα δεδομένα των χρηστών. 

«Έχουμε την υποχρέωση να προστατέψουμε τα δεδομένα σας και αν δεν μπορούμε να το κάνουμε τότε δεν δικαιούμαστε να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας», γράφει απευθυνόμενος προς τους χρήστες του δημοφιλέστερου και μεγαλύτερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης στον πλανήτη. 

Η ανακοίνωση του Ζούκερμπεργκ

«Θέλω να μοιραστώ τα τελευταία νέα για την υπόθεση της Cambridge Analytica, τα μέτρα που έχουμε λάβει καθώς και τα επόμενα βήματά μας για να αντιμετωπίσουμε αυτό το σοβαρό ζήτημα.

«Έχουμε την υποχρέωση να προστατέψουμε τα δεδομένα σας και αν δεν μπορούμε να το κάνουμε τότε δεν δικαιούμαστε να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Προσπαθώ να καταλάβω τι ακριβώς συνέβη και πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε πως δεν θα ξανασυμβεί. Τα καλά νέα είναι πως οι πιο σημαντικές κινήσεις για να αποκλείσουμε αυτό το ενδεχόμενο έχουν ήδη γίνει. Αλλά κάναμε και λάθη, πρέπει να κάνουμε περισσότερα πράγματα, πρέπει να αντεπεξέλθουμε».

Ακολουθεί η χρονολογική σειρά όσων έγιναν:

Το 2007, λανσάραμε την πλατφόρμα του Facebook με το όραμα περισσότερες εφαρμογές να γίνουν «κοινωνικές»: το ημερολόγιό σας έπρεπε να δείχνει τα γενέθλια των φίλων σας, οι χάρτες σας να υποδεικνύουν που μένουν οι φίλοι σας και στο βιβλίο διευθύνσεων να φαίνονται οι φωτογραφίες τους.

Για να το πετύχουμε αυτό, δώσαμε τη δυνατότητα σε ανθρώπους να εγγράφονται σε εφαρμογές και να μοιράζονται τις λίστες των φίλων τους και ορισμένες πληροφορίες για αυτούς.

Το 2013, ένας ερευνητής του πανεπιστημίου του Cambridge ονόματι Αλεξάντρ Κόγκαν, δημιούργησε μία εφαρμογή ενός κουίζ προσωπικότητας.

Εγκαταστάθηκε από περίπου 300.000 ανθρώπους που μοιράστηκαν τα δεδομένα τους και κάποια δεδομένα των φίλων τους.

Με δεδομένο τον τρόπο λειτουργίας της πλατφόρμας μας, ο Κόγκαν είχε πρόσβαση σε δεδομένα των εκατομμυρίων φίλων τους.

Το 2014, για να αποτρέψουμε την λειτουργία τέτοιων εφαρμογών, ανακοινώσαμε πως θα αλλάζαμε δραματικά την πλατφόρμα, περιορίζοντας τον όγκο πληροφοριών στον οποίο θα είχαν πρόσβαση οι εφαρμογές.

Το πιο σημαντικό είναι πως εφαρμογές σαν αυτή του Κόγκαν δεν θα μπορούσαν πια να συγκεντρώσουν στοιχεία για τους φίλους οποιουδήποτε αν δεν είχαν και εκείνοι δώσει την συγκατάθεσή τους στην εφαρμογή.

Παράλληλα, απαιτήσαμε από τους προγραμματιστές να παίρνουν έγκριση και από εμάς, πριν καν ζητήσουν οποιοδήποτε ευαίσθητο δεδομένο από τους χρήστες. Αυτές οι ενέργειες θα εμπόδιζαν οποιαδήποτε εφαρμογή σαν αυτή του Κόγκαν από το να έχει πρόσβαση σε τόση πληροφορία σήμερα.

Το 2015 μάθαμε από δημοσιογράφους στον Guardian ότι ο Κόγκαν είχε μοιραστεί τα δεδομένα της εφαρμογής του με την Cambridge Analytica.

Είναι ενάντια στην πολιτική μας για τους προγραμματιστές να μοιράζονται στοιχεία χωρίς την συγκατάθεση των ενδιαφερομένων, οπότε αποκλείσαμε αμέσως την εφαρμογή του Κόγκαν από την πλατφόρμα μας και απαιτήσαμε από τον Κόγκαν και την Cambridge Analytica να επιβεβαιώσουν επισήμως πως είχαν διαγράψει όλα τα δεδομένα που είχαν συγκεντρωθεί με αθέμιτο τρόπο.

Μας έδωσαν τις συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις.

Την τελευταία εβδομάδα μάθαμε από τον Guardian, τους New York Times και το Channel 4 ότι η Cambridge Analytica ενδεχομένως να μην είχε διαγράψει τα στοιχεία όπως μας είχαν επιβεβαιώσει.

Αμέσως τους απαγορεύσαμε να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε από τις υπηρεσίες μας.

H Cambridge Analytica υποστηρίζει πως έχει ήδη διαγράψει τα δεδομένα και συμφώνησε να ελεγχθεί από μία εταιρεία που έχουμε προσλάβει για να το διακριβώσει.

Επίσης συνεργαζόμαστε και με τις ρυθμιστικές αρχές καθώς διερευνούν τι συνέβη.

Όλο αυτό ήταν μία ρήξη της εμπιστοσύνης μεταξύ του Κόγκαν, της Cambridge Analytica και του Facebook.

Όμως ήταν και μία ρήξη της εμπιστοσύνης μεταξύ του Facebook και των ανθρώπων που μοιράζονται τα δεδομένα τους μαζί μας και περιμένουν από εμάς να τα προστατεύσουμε.

Πρέπει να το φτιάξουμε αυτό.

Για αυτόν τον λόγο έχουμε ήδη κάνει τα πιο σημαντικά βήματα μερικά χρόνια πριν, το 2014, για να εμποδίσουμε κακοπροαίρετους από την πρόσβαση στις πληροφορίες των ανθρώπων με αυτόν τον τρόπο.

Αλλά πρέπει να κάνουμε και άλλα και θα σκιαγραφήσω τα επόμενα βήματα εδώ.

Πρώτον θα εξετάσουμε όλες τις εφαρμογές που είχαν πρόσβαση σε μεγάλο όγκο πληροφοριών, πριν τις δραματικές αλλαγές που κάναμε στην πλατφόρμα μας το 2014, μειώνοντας την πρόσβαση αυτή.

Θα διενεργήσουμε πλήρη έλεγχο σε κάθε εφαρμογή με ύποπτη δραστηριότητα.

Θα αποκλείσουμε από την πλατφόρμα μας κάθε προγραμματιστή που δεν θα συμφωνήσει σε αυτόν τον ενδελεχή έλεγχο.

Και στην περίπτωση που βρούμε προγραμματιστές που χρησιμοποίησαν με λάθος τρόπο προσωπικές πληροφορίες θα τους αποκλείσουμε και θα ενημερώσουμε όλους όσους επηρεάστηκαν από αυτές τις εφαρμογές.

Εδώ περιλαμβάνονται και όλοι όσοι υπέστησαν λάθος μεταχείριση των δεδομένων τους από τον Κόγκαν.

Δεύτερον, θα περιορίσουμε την πρόσβαση των προγραμματιστών σε δεδομένα ακόμα περισσότερο για να αποτρέψουμε και άλλες κατηγορίες κατάχρησης.

Για παράδειγμα θα ακυρώσουμε την πρόσβαση των προγραμματιστών στα δεδομένα σας, αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει την εφαρμογή τους μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες.

Θα μειώσουμε τον όγκο των πληροφοριών που δίνετε σε μία εφαρμογή όταν συνδέεστε έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση μόνο στο όνομά σας, την φωτογραφία προφίλ και τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου.

Θα απαιτούμε από τους προγραμματιστές όχι μόνο να παίρνουν τη συγκατάθεσή σας αλλά να υπογράφουν συμβόλαιο όταν ζητούν από οποιονδήποτε πρόσβαση στις αναρτήσεις τους ή άλλα ιδιωτικά δεδομένα.

Τις επόμενες ημέρες θα μοιραστούμε και άλλες αλλαγές.

Τρίτον, θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι κατανοείτε σε ποιες εφαρμογές έχετε επιτρέψει να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα σας.

Μέσα στον επόμενο μήνα, θα παρέχουμε σε όλους ένας εργαλείο στην κορυφή του News Feed, μαζί με τις εφαρμογές που έχετε χρησιμοποιήσει και έναν εύκολο τρόπο για ανακαλέσετε την άδεια αυτών των εφαρμογών στα δεδομένα σας.

Έχουμε ήδη ένα εργαλείο για να το κάνετε αυτό στις ρυθμίσεις ιδιωτικότητας (Privacy Settings) και τώρα θα τοποθετήσουμε αυτό το εργαλείο και στην κορυφή του News Feed ώστε να εξασφαλίσουμε ότι όλοι το βλεπουν.

Πέρα από τα βήματα που έχουμε ήδη κάνει από το 2014, πιστεύω πώς αυτά είναι τα επόμενα μέτρα που πρέπει να πάρουμε για να διατηρήσουμε ασφαλή την πλατφόρμα μας.

Εγώ ξεκίνησα το Facebook και, στο «τέλος της ημέρας», είμαι υπεύθυνος για ό,τι συμβαίνει στην πλατφόρμα μας.

Θα κάνω πολύ σοβαρά όλα όσα πρέπει για να προστατέψουμε την κοινότητά μας.

Αν και αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα που αφορά την Cambridge Analytica δεν πρέπει πλέον να συμβαίνει με τις νέες εφαρμογές σήμερα, αυτό δεν αλλάζει αυτό που συνέβη στο παρελθόν.

Θα μάθουμε από αυτήν την εμπειρία πώς να ασφαλίσουμε περαιτέρω την πλατφόρμα μας και να κάνουμε την κοινότητά μας πιο ασφαλή για όλους.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς που συνεχίζετε να πιστεύετε στην αποστολή μας και εργάζεστε για να οικοδομήσουμε αυτήν την κοινότητα μαζί.

Γνωρίζω ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος από όσο θα θέλαμε για να διορθώσουμε όλα αυτά τα ζητήματα, αλλά σας υπόσχομαι ότι θα εργαστούμε μέσα από αυτό και θα οικοδομήσουμε μια καλύτερη υπηρεσία μακροπρόθεσμα»

Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TikTok: Έστειλε μήνυμα ευχαριστίας στον Ντόναλντ Τραμπ σε όλους τους χρήστες του

Τech & Science / TikTok: Μετά την επαναλειτουργία ευχαρίστησε τον Τραμπ με μήνυμα που έστειλε σε όλους τους χρήστες στην Αμερική

170 εκατομμύρια χρήστες του TikTok, μετά την αποκατάσταση της λειτουργίας της εφαρμογής είδαν το μήνυμα: «Ως αποτέλεσμα των ενεργειών του προέδρου Τραμπ, το TikTok είναι και πάλι σε λειτουργία στις ΗΠΑ!»
LIFO NEWSROOM
Ιάπωνες ανέπτυξαν ρομπότ που μιμείται γατίσιες κινήσεις, για μείωση του στρες

Τech & Science / Ιάπωνες ανέπτυξαν ρομπότ που μιμείται γατίσιες κινήσεις για μείωση του στρες

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Tsukuba εμπνεύστηκε από τη χαρακτηριστική συμπεριφορά των γατών, γνωστή ως «bunting», κατά την οποία οι γάτες τρίβουν το κεφάλι τους σε αντικείμενα ή ανθρώπους
LIFO NEWSROOM