Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις ανοιξιάτικες αλλεργίες

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις ανοιξιάτικες αλλεργίες Facebook Twitter
Για να γίνει η ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι σου πιο υγιής και καθαρή, αέριζέ το συχνά, ανοίγοντας παράθυρα και μπαλκονόπορτες νωρίς το πρωί, που δεν έχει ακόμα πολλή ατμοσφαιρική ρύπανση, και φρόντισε να γίνεται ρεύμα μέσα στο σπίτι.
0

Οι ανοιξιάτικες αλλεργίες είναι σκέτο βάσανο. Τη μια καίνε τα μάτια σου, δακρύζουν και τσούζουν. Την άλλη βουλώνει η μύτη σου, νιώθεις σαν να έχεις κολλήσει κρυολόγημα, χωρίς όμως τον πυρετό, και σε πιάνει το κεφάλι σου. Ή σου κόβεται η ανάσα, έχεις φαγούρα, κοκκινίζεις, όχι από ντροπή, και πρήζεσαι.

Αποφεύγεις τα πεύκα όπως ο διάολος το λιβάνι κι όταν βλέπεις κάμπιες στο έδαφος περπατάς σαν τον Τζακ Νίκολσον στο έργο Καλύτερα δεν γίνεται, κρατώντας αποστάσεις ασφαλείας. Όμως τα αλλεργιογόνα είναι παντού και θα τα αντιμετωπίσεις καλύτερα αν είσαι καλά «διαβασμένος».

Κάνε το σπίτι σου allergy-free

Δεν θες να ζεις λέγοντας κάθε τρεις και λίγο «φουντώνω, φουντώνω», σαν τον αξέχαστο Γιάννη Μιχαλόπουλο στo Αχ, αυτή η γυναίκα μου. Ε, λοιπόν, ξεκίνα την επιχείρηση «αλλεργίες τέλος» μέσα από το σπίτι σου.

Τα κυριότερα οικιακά αλλεργιογόνα είναι τα ακάρεα της σκόνης, οι μύκητες που αναπτύσσονται στα μέρη με υγρασία, ο καπνός του τσιγάρου και όλα τα πτητικά ερεθιστικά συστατικά από τα ισχυρά οικιακά καθαριστικά.

Για να γίνει η ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι σου πιο υγιής και καθαρή, αέριζέ το συχνά, ανοίγοντας παράθυρα και μπαλκονόπορτες νωρίς το πρωί, που δεν έχει ακόμα πολλή ατμοσφαιρική ρύπανση, και φρόντισε να γίνεται ρεύμα μέσα στο σπίτι.

Χρησιμοποίησε αφυγραντήρα με ιονιστή αν έχει υγρασία, μην επιτρέπεις σε κανέναν να καπνίζει μέσα και προσπάθησε να αποφεύγεις τα οικιακά καθαριστικά του τύπου «παντοκαθαριστές». Όσο πιο πολλά λίπη ισχυρίζεται ότι διαλύει ένα καθαριστικό στο λεπτό, τόσο πιο ερεθιστικό είναι για τον βλεννογόνο (τη φόδρα) του αναπνευστικού μας «σωλήνα».

Για να δεις σε ποια αλλεργιογόνα αντιδρά ο οργανισμός σου πρέπει να κάνεις μια σειρά από αλλεργικά τεστ, κατά τη διάρκεια των οποίων ο γιατρός εξετάζει διαφορετικά αλλεργιογόνα στο δέρμα ή κάνει τεστ αίματος.

Γιατρέ, είναι συνάχι ή αλλεργική ρινίτιδα;

Η αλλεργική ρινίτιδα προκαλείται από τα αλλεργιογόνα της ατμόσφαιρας, όπως η γύρη των δέντρων. Είναι η πιο κοινή ασθένεια της εποχής και τα συμπτώματά της είναι παρόμοια με αυτά του κρυολογήματος, με τη διαφορά πως η ρινίτιδα δεν κάνει πυρετό.

Αν υποφέρεις από φτάρνισμα, βουλωμένη μύτη, τσούξιμο στα μάτια και πονοκεφάλους, ζήτα τη συμβουλή γιατρού, αντί να παίρνεις φάρμακα χωρίς λόγο.

Επίσης, θυμήσου πως τα αντιισταμινικά δεν συνδυάζονται με το οδήγημα (γιατί προκαλούν νύστα), ενώ οι πολύ τακτικές ρινικές πλύσεις με αμπούλες ή υγρό καταστρέφουν τον ρινικό βλεννογόνο και ενέχουν τον κίνδυνο να συσσωρευτεί υγρό στο αυτί (καθώς η ρινική κοιλότητα επικοινωνεί με το εσωτερικό του αυτιού) και να πάθεις ωτίτιδα.

Το άσθμα σού κόβει την ανάσα

Στους κατοίκους των πόλεων το βρογχικό άσθμα είναι πολύ πιο συχνό και πλήττει όλες τις ηλικίες, παιδιά, εφήβους, νεαρούς ενήλικες και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Μάλιστα, στους άνω των σαράντα ετών, που καπνίζουν κιόλας, είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις το άσθμα από τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καθώς τα συμπτώματα, η δύσπνοια και ο συριγμός της αναπνοής, είναι κοινά.

Στο βρογχικό άσθμα το πρόβλημα είναι οι κρίσεις και οι παροξύνσεις, που όταν είναι έντονες, οδηγούν τον ασθενή στο νοσοκομείο. Το σημαντικό που πρέπει να θυμάσαι για να ζεις χωρίς παροξύνσεις είναι πως πρέπει να παίρνεις το φάρμακό σου (πρόκειται για εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά) καθημερινά, ώστε να κρατάς τη νόσο σε ύφεση, και όχι μόνο όταν νιώθεις δυσκολία στην αναπνοή.

Διεθνώς 300 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από άσθμα και η νόσος έχει μεγάλο αντίκτυπο στα συστήματα υγείας γιατί οδηγεί τους ασθενείς στα νοσοκομεία και τους υποχρεώνει να λείπουν από τη δουλειά τους συχνά.

Έχεις επιπεφυκίτιδα; Κάνε κράτει στα κολλύρια

Όπως όλες οι αλλεργίες, έτσι και η επιπεφυκίτιδα έχει έντονο κληρονομικό υπόβαθρο και είναι ιδιαίτερα ενοχλητική. Η κλασική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων γίνεται με κολλύρια, αλλά πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός και να μην αγοράζεις κολλύρια μόνος σου στο φαρμακείο, χωρίς συνταγή γιατρού.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί της Ελληνικής Εταιρείας Γλαυκώματος, η ευαισθησία και το τσούξιμο στα μάτια που δημιουργείται από τις αλλεργικές επιπεφυκίτιδες αλλά και τη μακροχρόνια χρήση φακών επαφής οδηγεί πολύ κόσμο σε κατάχρηση κορτιζονούχων κολλυρίων, η οποία μπορεί να προκαλέσει γλαύκωμα (μη αντιστρεπτή καταστροφή του οπτικού νεύρου), καθώς η κορτιζόνη αυξάνει την πίεση στα 30 mmHg. Λάβε υπόψη ότι η φυσιολογική πίεση στα μάτια κυμαίνεται από 10-21 mmHg.

Αν χρησιμοποιήσεις κολλύριο με κορτιζόνη για μερικές μέρες δεν παθαίνεις κάτι, αλλά αν το χρησιμοποιείς τακτικά, μετά την ολοκλήρωση της αγωγής πρέπει να κάνεις βυθοσκόπηση (εξέταση μέτρησης της ενδοφθάλμιας πίεσης).

Το έκζεμα σου προκαλεί (7 χρόνια) φαγούρα

Το ατοπικό έκζεμα οφείλεται σε μια φλεγμονώδη διαταραχή του δερματικού φραγμού και λαμβάνει πλέον διαστάσεις σύγχρονης επιδημίας, και λόγω των ακατάλληλων καθαριστικών προϊόντων, καλλυντικών και σαπουνιών που χρησιμοποιούμε.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, έκζεμα παρουσιάζουν τέσσερα στα δέκα παιδιά και αρκετά περιστατικά βελτιώνονται αισθητά με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο πολλοί ενήλικες συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται από εκζέματα, τα οποία επιδεινώνονται με το κρύο και βελτιώνονται το καλοκαίρι από την αντιφλεγμονώδη δράση του ήλιου και την επαφή με τη θάλασσα.

Για το έκζεμα έχει ενοχοποιηθεί η θεωρία της υγιεινής, οπότε φρόντισε να διατηρείς επαφή με τη φύση και μην το παρακάνεις με το σαπούνισμα των χεριών, του προσώπου και του σώματος πολλές φορές την ημέρα.

Προσοχή στα... τσιμπήματα εντόμων

Την άνοιξη ανθίζει απότομα η φύση, ειδικά αν έχουν προηγηθεί πολλές βροχές, και ο τόπος γεμίζει ζουζούνια. Αρκετά από αυτά τσιμπάνε και αν κινδυνεύεις να πάθεις αλλεργικό σοκ (οίδημα στους αεραγωγούς του αναπνευστικού και δυσκολία στην αναπνοή), πρέπει να έχεις μαζί σου το κατάλληλο φάρμακο, για προληπτικούς λόγους.

Για να δεις σε ποια αλλεργιογόνα αντιδρά ο οργανισμός σου πρέπει να κάνεις μια σειρά από αλλεργικά τεστ, κατά τη διάρκεια των οποίων ο γιατρός εξετάζει διαφορετικά αλλεργιογόνα στο δέρμα ή κάνει τεστ αίματος.

Αλλεργίες στο πιάτο!

Οι διατροφικές αλλεργίες έχουν κι αυτές γενετικό υπόβαθρο και δεν περιορίζονται στην άνοιξη, είναι... παντός καιρού. Τα πιο ισχυρά αλλεργιογόνα στα τρόφιμα είναι οι πρωτεΐνες που περιέχονται σε ψάρια, αυγά και ξηρούς καρπούς, ενώ πολλοί άνθρωποι έχουν αλλεργία στη φλούδα κάποιων φρούτων (π.χ. ροδάκινο).

Παράλληλα, υπάρχουν και οι τροφικές δυσανεξίες, με πιο γνωστή τη δυσανεξία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη) και στη λακτόζη, που μπερδεύουν περισσότερο την κατάσταση.

Πολλές έρευνες δείχνουν πως οι δυσανεξίες συνδέονται με τη δυσκολία απώλειας των περιττών κιλών και αποτελούν τη μυστηριώδη αιτία που κολλά ο μεταβολισμός μας όταν κάνουμε δίαιτα.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM