Όσα πρέπει να ξέρετε για τις αλλεργίες της άνοιξης (συν άλλες συμβουλές)

0

Παρότι θεωρούμε τον χειμώνα πιο επιβαρυντικό για την υγεία μας, καθώς το κρύο και η γρίπη μάς καταβάλλουν, και η άνοιξη κρύβει τα δικά της προβλήματα. Αλλεργίες και κρυολογήματα –αυτά τα δύο μάλιστα συχνά συγχέονται και μας μπερδεύουν– μας αναγκάζουν να αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα με μπουκωμένη μύτη, μάτια που τσούζουν και τρέχουν και απανωτά φταρνίσματα, ενώ θύμα των συμπτωμάτων πέφτει και ο ύπνος, που με τόση φαγούρα, φταρνίσματα, δύσπνοια και βήχα πάει περίπατο! Υπάρχουν, βέβαια, και τα χρόνια νοσήματα που δεν γνωρίζουν εποχές και συνεχίζουν την πορεία τους ανεπηρέαστα από τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών. Για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά και επειδή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καθιερώσει να γιορτάζεται η 7η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Υγείας, καλό είναι να θυμόμαστε να προσέχουμε τον εαυτό μας και να κάνουμε κάθε χρόνο τέτοια εποχή μερικές επιβεβλημένες εξετάσεις. Όπως φοράμε στον καρπό μας τον «Μάρτη», το must ασπροκόκκινο βραχιολάκι, για να μη μας κάψει ο ανοιξιάτικος ήλιος, ας βάλουμε μια υπενθύμιση στην ατζέντα για να προγραμματίσουμε έναν προληπτικό έλεγχο και να υποδεχτούμε την πιο όμορφη εποχή του χρόνου όντας σε φόρμα!

Απ' όλα τα προβλήματα υγείας, οι αλλεργίες είναι συνώνυμο της άνοιξης και πρόσφατες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι διαρκώς αυξάνεται η συχνότητα εμφάνισής τους, ειδικά στους πληθυσμούς των αστικών περιοχών. Επίσης, ολοένα περισσότερα παιδιά εμφανίζουν αλλεργίες, πρωτίστως στο αναπνευστικό σύστημα, αλλά και στο δέρμα και τα μάτια, και για το γεγονός αυτό ενοχοποιούνται η περιβαλλοντική ρύπανση και η ζωή στην πόλη, μακριά από την πανίδα και τη χλωρίδα της φύσης. Παράλληλα, υπάρχουν και οι τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες που βαίνουν αυξανόμενες, ειδικά στα πιτσιρίκια. Συγκεκριμένα, σχετικά με το βρογχικό άσθμα, που είναι ο μεγαλύτερος «βραχνάς» για τους μικρούς μας φίλους αλλά και τους ενηλίκους, τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει από πληθώρα ερευνών η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και η Εταιρεία Κλινικής Ανοσολογίας και Αλλεργιολογίας φανερώνουν πως, παρότι πλήττει το 14% του ενήλικου πληθυσμού, στα παιδιά των πόλεων το ποσοστό του ανεβαίνει στο 26% ή και παραπάνω, δηλαδή αφορά τρία στα δέκα πιτσιρίκια. Για την εμφάνιση των αλλεργιών σε ποσοστό 80% ευθύνεται το γενετικό υπόβαθρο και ακολουθούν η έκθεση σε αλλεργιογόνους παράγοντες, όπως τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, τα φυσικά αλλεργιογόνα, π.χ. η γύρη των δέντρων, και οι εξόχως ερεθιστικές ουσίες που περιέχονται σε πολλά και πανίσχυρα οικιακά καθαριστικά. Γι' αυτό, άλλωστε, οι ειδικοί συμβουλεύουν να αερίζουμε τακτικά το σπίτι μας και να μη χρησιμοποιούμε καθαριστικά τύπου «παντοκαθαριστές» και «λιποδιαλύτες» που ισχυρίζονται ότι εξαφανίζουν όλη τη βρομιά με ένα ψέκασμα, γιατί αυτό το ψέκασμα είναι γεμάτο ισχυρά αλλεργιογόνα! Επίσης, δεν πρέπει να καπνίζουμε μέσα στο σπίτι, ειδικά αν έχουμε παιδιά, αλλά να τα αφήνουμε να παίζουν όσο περισσότερο γίνεται στο ύπαιθρο, καθώς το παιχνίδι στη φύση τα φέρνει από νωρίς σε επαφή με τους αλλεργιογόνους παράγοντες, θωρακίζοντας τον οργανισμό τους. Όσο για τα κατοικίδια, αν είχατε μέχρι τώρα επιφυλάξεις, καιρός είναι να μάθετε πως τα παιδιά που μεγαλώνουν παρέα με ζωάκια έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης αλλεργιών τόσο στο αναπνευστικό σύστημα, όσο και στο δέρμα.

Αλλεργία Ή κρυολόγημα; Ιδού το ερώτημα...

Τα κλασικά συμπτώματα των αλλεργιών του αναπνευστικού συστήματος (μπούκωμα, φτάρνισμα, μάτια που τσούζουν, κάψιμο στον λαιμό, δυσκολία στην αναπνοή) μπορεί να υποκρύπτουν και αλλεργική ρινίτιδα ή κρυολόγημα ή άλλη ίωση της εποχής. Γι' αυτό, αν δείτε τα συμπτώματα να επιμένουν, επισκεφθείτε τον γιατρό, καθώς είναι πολύ δύσκολο να κάνετε μόνοι σας διάγνωση. Ειδικά για τα μάτια, που επιβαρύνονται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, τη σκόνη, την αποπνικτική ατμόσφαιρα των εσωτερικών εργασιακών χώρων και την πολύωρη εργασία μπροστά στο κομπιούτερ, μια λύση για την ανακούφιση της φαγούρας και της ξηροφθαλμίας είναι να έχετε στην τσάντα σας «φυσικά δάκρυα» σε μονοδόσεις. Οι ειδικοί της Ελληνικής Ομοσπονδίας των Οφθαλμολογικών Εταιρειών θυμίζουν σε όλους όσοι δουλεύουν με τις ώρες μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή να κάνουν 5λεπτά με 10λεπτά διαλείμματα για κάθε 50 λεπτά «κοντινής» εργασίας (έτσι αποκαλείται η εργασία στο κομπιούτερ). Στα διαλείμματα αυτά πρέπει να εστιάζουμε το βλέμμα μας κάπου μακριά, ακόμα καλύτερα να βγαίνουμε από το γραφείο και να ξεμουδιάζουμε σε ανοιχτό χώρο, κοιτώντας έξω στο περιβάλλον και βλεφαρίζοντας (δηλαδή ανοιγοκλείνοντας τα μάτια μας) όσο περισσότερο μπορούμε. Κι αυτό γιατί, καταρχάς, το βλεφάρισμα είναι ο φυσικός λιπαντής του ματιού και η μακρινή όραση ξεκουράζει το βλέμμα. Επίσης, επειδή η οθόνη του υπολογιστή είναι συνήθως δίχρωμη (μαύρο-άσπρο), όταν γράφουμε, μας κάνει καλό να γεμίζουμε το οπτικό μας πεδίο με όλα τα χρώματα της φύσης.

Επτά (και περισσότερα) χρόνια φαγούρα...

Μαζί με το άσθμα, και σε στενή συνάρτηση με αυτό, καλπάζει και η πιο συχνή αλλεργία του δέρματος, το έκζεμα (ή ατοπική δερματίτιδα στην επιστημονική ορολογία) που ταλαιπωρεί ένα στα τέσσερα ελληνόπουλα. Η φαγούρα του εκζέματος έχει μεγαλύτερες προεκτάσεις από αυτές που φανταζόμαστε, καθώς έχει αρνητικό αντίκτυπο ακόμα και στην απόδοση των μαθητών στο σχολείο. Συγκεκριμένα, πρόσφατα ευρήματα φανερώνουν ότι το 50% των παιδιών που πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα υποφέρει από κακή διάθεση, ενώ η σχολική απόδοσή τους επηρεάζεται στο 60%, καθώς διαταράσσεται ο ύπνος τους. Επιπλέον, τέσσερα στα δέκα παιδιά υφίστανται σχολικό εκφοβισμό λόγω των εμφανών βλαβών της νόσου στο πρόσωπό τους. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονο κνησμό (φαγούρα), ξηρότητα του δέρματος και κοκκινίλες. Στα παιδιά η ατοπική δερματίτιδα συνδέεται με το παιδικό άσθμα και την αλλεργική ρινίτιδα και οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να μη γίνονται υστερικοί με την καθαριότητα των βλασταριών τους, γιατί το συχνό πλύσιμο με σαπούνι την επιδεινώνει. Προστατευτικά δρα ο θηλασμός, καθώς οχυρώνει τον οργανισμό έναντι των αλλεργιών, ενώ το junk food έχει ενοχοποιηθεί για την πρόκληση (και) δερματικών αλλεργιών!

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM