Φίλης για «success story»: Με 3,5% πλεονάσματα είναι δύσκολα τα πράγματα για την ελληνική οικονομία

Φίλης για «success story»: Με 3,5% πλεονάσματα είναι δύσκολα τα πράγματα για την ελληνική οικονομία Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

«Με 3,5% πλεονάσματα το 2018 προφανώς είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για την ελληνική οικονομία. Πρέπει να βγούμε σε αυτή τη κρίσιμη φάση από την παραδοχή ότι καλώς πηγαίνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τον πρώην υπουργό Παιδείας και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και η σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με τις ευρωπαϊκές είναι οι δύο κρίσιμοι και βασικοί παράγοντες στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

«Η απόκλιση μεγαλώνει ανάμεσα στην ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία. Δυστυχώς δεν τέθηκε με τη δέουσα σοβαρότητα το θέμα των κοινωνικών ανισοτήτων. Σε αυτή την περίοδο, και μετά την εφαρμογή 3 μνημονίων υπάρχει ανάγκη επιστημονικής θεώρησης. Είμαστε μπροστά στο φαινόμενο η ρύθμιση του χρέους να οδηγήσει σε παρατεταμένη περίοδο τις κοινωνικές ανισότητες», ανέφερε ο κ. Φίλης στη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για το Δημογραφικό με θέμα, «Δημογραφικό και Κοινωνικό Πορτραίτο της Ελλάδας 2016-2017 Τάσεις προκλήσεις και πολιτικές».

Παράλληλα, επισήμανε ότι είναι «αναγκαία η απομείωση του χρέους», ωστόσο, όπως είπε, «το ερώτημα είναι αν όλα όσα ακούστηκαν ως σοβαρά προβλήματα από τους επιστήμονες λαμβάνονται σοβαρά υπόψη», και συμπλήρωσε ότι «μετά το τέλος της δανειακής σύμβασης είναι μια μεγάλη αφορμή αυτά να αποκτήσουν ενδιαφέρον από όλους, κυβέρνηση και κόμματα».

  

Λίγο αργότερα, μιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο κ. Φίλης επικαλέστηκε την έκθεση του Ινστιτούτου Πέτερσον για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Χωρίς ονομαστική απομείωση 15-20% δεν μπορεί να γίνει απόσβεση του χρέους. Θα μεταφέρουμε την αποπληρωμή του χρέους στο 2050; Μια γενιά γερασμένων;» σημείωσε.

Σε ερώτηση εάν συμμερίζεται την άποψη που διατυπώνουν κυβερνητικά στελέχη ότι «κάθε μία πολιτική επιλογή που ακολουθείται στοχεύει στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων» απάντησε: «Πρέπει αυτό να ελεγχθεί και να αποτυπωθεί. Είναι κρίσιμοι αυτοί οι δύο δείκτες. Η σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με τις ευρωπαϊκές και η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Εκεί θα μετρηθούμε όλοι. Αυτό πρέπει να αποτυπωθεί στους στόχους του σχεδίου ανάπτυξης της κυβέρνησης».

Και προσέθεσε: «Το κρίσιμο πολιτικό θέμα είναι: βγαίνουμε από τη δανειακή υποχρέωση με τι στόχους; Θα υπάρξει κοινωνική σύγκλιση και υπέρβαση σταδιακά, των κοινωνικών ανισοτήτων; Θα υπάρξει σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με τις ευρωπαϊκές οικονομίες».

Επίσης, ο κ. Φίλης χαρακτήρισε «πολύ κρίσιμο ζήτημα την απασχόληση», που προφανώς -όπως είπε- συναρτάται «με την ποιότητα της εργασίας και τη δυνατότητα του κράτους, με την ευρεία έννοια, να ασκεί πολιτική επενδύσεων».

«Έχουμε σήμερα τον φτωχό εργαζόμενο. Είναι ένα νέο φαινόμενο αυτό για την Ελλάδα. Δυνητικά στη ζώνη του κοινωνικού αποκλεισμού είναι 3,5 εκατ. συνάνθρωποι μας», ανέφερε ο κ. Φίλης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιφυλακτικότητα για την κατάπαυση πυρός στον Λίβανο: Σαν το παραμύθι «ο Πέτρος κι ο λύκος», λέει αναλυτής

Διεθνή / Επιφυλακτικότητα για την κατάπαυση πυρός στον Λίβανο: Σαν το παραμύθι «ο Πέτρος κι ο λύκος», λέει αναλυτής

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ είναι γεμάτη με «ναρκοπέδια» και ο κίνδυνος να καταρρεύσει είναι «υψηλός», δηλώνουν ειδικοί αναλυτές
LIFO NEWSROOM