Αποστολή στις Κάννες: O Xρυσός Φοίνικας στο «Shoplifters» του Ιάπωνα Κορεέντα Χιροκάζου

Αποστολή στις Κάννες: O Xρυσός Φοίνικας στο «Shoplifters» του Ιάπωνα Κορεέντα Χιροκάζου Facebook Twitter
Έχοντας ήδη βραβευτεί για το «Like Father Like Son», ο δημιουργός του «Maborosi» και του υπέροχου «Nobody Knows» αποδείχτηκε ο πληρέστερος από τη σοδειά των Ασιατών σκηνοθετών που διαγωνίστηκαν φέτος για τον Φοίνικα.
1

Ο Χρυσός Φοίνικας απονεμήθηκε σε έναν από τους αγαπημένους σκηνοθέτες του Φεστιβάλ Καννών, τον Ιάπωνα Κορεέντα Χιροκάζου, με το «Shoplifters», ένα επώδυνο και ευσυγκίνητο κοινωνικό μελό, πορτρέτο ενός ζευγαριού μεσηλίκων εργαζομένων, των Σιμπάτα, που παλεύει για την επιβίωση στα προάστια του Τόκιο.

Την εικόνα συμπληρώνουν το παιδί τους, η αδελφή της συζύγου, η γιαγιά του σπιτιού και ένα πεντάχρονο, εξαθλιωμένο, αλλά χαριτωμένο κορίτσι, που βρίσκουν εγκαταλελειμμένο κοντά στο συμπίλημα μικρών χώρων που αποτελεί το διαμέρισμά τους, και το περιμαζεύουν, για να το χρησιμοποιήσουν, ως μέλος μιας συμμορίας βγαλμένης από τον Όλιβερ Τουίστ, στις κλοπές (ποιος θα το υποψιαστεί;) που πραγματοποιούν μεθοδικά, γιατί τα μεροκάματα δεν φτάνουν.

Έχοντας ήδη βραβευτεί για το «Like Father Like Son», ο δημιουργός του «Maborosi» και του υπέροχου «Nobody Knows» αποδείχτηκε ο πληρέστερος από τη σοδειά των Ασιατών σκηνοθετών που διαγωνίστηκαν φέτος για τον Φοίνικα: ο Κινέζος Ζία Ζάνκε με το «Ash is the Purest White» έσπειρε και πάλι τις παρατηρήσεις του σε ανθρώπους σύμβολα μιας χώρας σε αέναη μετάβαση χωρίς να βρίσκει δραματικές λύσεις όταν η μεγάλη σε διάρκεια ταινία του τις είχε ανάγκη και ο Κορέατης Λι Τσανγκ Ντονγκ διασκεύασε Μουρακάμι με το σεξουαλικό απωθημένο και τις ταξικές διαφορές στο επίκεντρο μιας ιστορίας ελλειπτικής και ενίοτε άσφαιρης.

Ο Κορεέντα Χιροκάζου πλέον παντρεύει τη στοχαστική κινηματογράφηση του Χου Χσιά Χσιέν με το απόλυτο focus του Όζου, μπαίνοντας, κυριολεκτικά μετά βαΐων και κλάδων, στην ελίτ των auteurs που διατηρούν την υπογραφή της φόρμας τους με μια συγκεκριμένη θεματική

Ο Κορεέντα Χιροκάζου πλέον παντρεύει τη στοχαστική κινηματογράφηση του Χου Χσιά Χσιέν με το απόλυτο focus του Όζου, μπαίνοντας, κυριολεκτικά μετά βαΐων και κλάδων, στην ελίτ των auteurs που διατηρούν την υπογραφή της φόρμας τους με μια συγκεκριμένη θεματική. 

Στην περίπτωση του, την οικογένεια, τη δυναμική της και το συσχετισμό της με την κοινωνία, ειρωνικά σε πλήρη αντίθεση με την πρόσφατη είδηση που ήθελε κάποιες γηραιές κυρίες της Ιαπωνίας με παχυλή σύνταξη να κλέβουν για να συλληφθούν επίτηδες και να οδηγηθούν στη φυλακή, για να βρουν παρέα, σε μια χώρα με υπέργηρους που μένουν ευκατάστατοι στην τρίτη ηλικία, αλλά τόσο μόνοι κι έρημοι.

Γίνεται, επίσης, ο πρώτος Ιάπωνας με Χρυσό Φοίνικα μετά το επετειακό Φεστιβάλ των 50 χρόνων, όταν ο Σοχέϊ Ιμαμούρα κέρδιζε τον δεύτερο Φοίνικα του, για το «Χέλι», μαζί με τον Αμπάς Κιαροστάμι.

Αποστολή στις Κάννες: O Xρυσός Φοίνικας στο «Shoplifters» του Ιάπωνα Κορεέντα Χιροκάζου Facebook Twitter
Tο «Shoplifters», ένα επώδυνο και ευσυγκίνητο κοινωνικό μελό, πορτρέτο ενός ζευγαριού μεσηλίκων εργαζομένων, των Σιμπάτα, που παλεύει για την επιβίωση στα προάστεια του Τόκιο.


Κατά τεκμήριο, το «Shoplifters» ήταν η καλύτερη, πιο ζουμερή και πλήρης ταινία του Φεστιβάλ μαζί με τον «Ψυχρό Πόλεμο» και το «Dogman».

Ο Πάβελ Παβλικόφσκι κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας, ενώ το ρεαλιστικό πορτρέτο ενός φτωχοδιάβολου που περιποιείται σκύλους σε μια φτωχογειτονιά και καταλήγει στη φυλακή και την ανυποληψία επειδή αναγκάζεται να καλύψει τον νταή κοκάκια της περιοχής, δίκαια εξασφάλισε το βραβείο ανδρικής ερμηνείας για τον Μαρτσέλο Φόντε (τι εμπνευσμένο κάστινγκ, τι ερμηνεία, και πόσο δικαιότερο θα ήταν να το μοιραζόταν με τον Εντοάρντο Πέσε, τη γιγαντόσωμη ερινύα του με τον χοντρό λαιμό και τη μπρούτα απάθεια σε οποιαδήποτε απόχρωση).


Ο Σπάϊκ Λι δεν χρειάστηκε να ξαναβρίσει και να καταγγείλει τα κυκλώματα γιατί έφυγε με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής, το οποίο αποδέχτηκε αυτοπροσώπως, εκ μέρους της Λαϊκής Δημοκρατίας του Μπρούκλιν! Δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει πως διανύουμε χαλεπούς καιρούς.


Οι γυναίκες που ξεχώρισαν στο διαγωνιστικό τμήμα επίσης δεν έμειναν παραπονεμένες: Η Αλίτσε Ρορβάχερ τιμήθηκε για το σενάριο του «Ευτυχισμένου Λάζαρου», αν και δεν ήταν βασικά ταινία σεναρίου, το οποίο μοιράστηκε με το σαφώς πιο συγγραφικά δαντελωτό έργο του Ιρανού Τζαφάρ Παναχί, «3 Πρόσωπα».

Η Ναντίν Λαμπάκι έφυγε από τις Κάννες με το βραβείο της Επιτροπής για την «Καπερναούμ», και είναι σαφές πως η επιτροπή, ενώ δεν γινόταν να παραγνωρίσει την προφανή δύναμη της ταινίας της, προτίμησε το πιο καλλιτεχνικά ισορροπημένο και επιμελημένο έργο του Χιροκάζου, επίσης με ήρωες παραβατικά παιδιά σε μια αυτοσχέδια, φύρδην μίγδην κοινότητα στον πάτο της κοινωνίας.


Τελικά, οι Αμερικανοί πρόεδροι της κριτικής επιτροπής αποδεικνύονται ευφάνταστοι. Όπως ο Στίβεν Σπίλμπεργκ κάλεσε στο πόντιουμ τη Λέα Σεϊντού και την Αντέλ Εξαρχόπουλος να μοιραστούν κανονικά τον Φοίνικα με τον Αμπντελατίφ Κεσίς για τη Ζωή της Αντέλ, έτσι και η Μπλάνσετ ανήγγειλε, εκ μέρους των συναδέλφων της, έναν ειδικό Χρυσό Φοίνικα για τον Ζαν Λυκ Γκοντάρ, για το «Βιβλίο της Εικόνας», ως φόρο τιμής για έναν οραματιστή που, ακόμη και λίγο πριν τα 90 του χρόνια, προσπαθεί να ανακαλύψει νέες φόρμες για να μιλήσει για τον κόσμο του σήμερα, έστω κι αν χρησιμοποιεί παλιές εικόνες.


Κι ενώ μια τέτοια κίνηση δικαιούται κι αυτή βραβείο, με τη σειρά της, τελικά την παράσταση έκλεψε η Άζια Αρτζέντο, η οποία ανέβηκε στη σκηνή και είπε, καθαρά και ξάστερα: «Στις Κάννες με βίασε ο Χάρβεϊ Γουάινστιν πριν από 21 χρόνια. Χρησιμοποιούσε την πόλη αυτή ως άντρο των βρόμικων πράξεων του. Προβλέπω πως δεν θα ξανάρθει ποτέ εδώ». Έτσι, ολοκλήρωσε την προβαρισμένη καταγγελία της, ικανοποιημένη που της δόθηκε η ευκαιρία- πριν από λίγο καιρό, οι συμπατριώτες συνάδελφοί της την σνόμπαραν στην σταυροφορία της για τον ίδιο λόγο.


Τέλος, η Χρυσή Κάμερα για το σκηνοθετιό ντεμπούτο απονεμήθηκε στον Λούκας Ντοντ για το «Girl», ένα θρίαμβο για το LGBT στο σινεμά και την απαρχή μιας σπουδαίας καριέρας για τον Βέλγο δημιουργό.

Mπορείτε να δείτε αναλυτικά τη λίστα με τα βραβεία εδώ >>>>

Οθόνες
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η φιγούρα της Μελίνας με τρόμαζε και με έλκυε ταυτόχρονα»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ευριπίδη Σαμπάτη

Μυθολογίες / «Η φιγούρα της Μελίνας με τρόμαζε και με έλκυε ταυτόχρονα»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ευριπίδη Σαμπάτη

Ο τραγουδοποιός Ευριπίδης Σαμπάτης επιλέγει 10 ταινίες, καθεμιά απ' τις οποίες για διαφορετικούς λόγους τον ταρακούνησαν τόσο που η ζωή του δεν ήταν ποτέ πια η ίδια.
Είδαμε το «Juror#2» του Κλιντ Ίστγουντ και είναι η καλύτερη αμερικανική ταινία της χρονιάς

Οθόνες / To «Juror#2» του Κλιντ Ίστγουντ είναι η καλύτερη αμερικανική ταινία της χρονιάς

Αλλά δυστυχώς δεν θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες, επειδή οι υπεύθυνοι του στούντιο θεωρούν ότι το ενήλικο σινεμά αυτού του τύπου ανήκει στις streaming πλατφόρμες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Say Nothing: Μια καθηλωτική σειρά με φόντο το βίαιο δράμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Daily / Say Nothing: Μια καθηλωτική σειρά με φόντο το βίαιο δράμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Η αυτοτελής σειρά κατορθώνει να λειτουργεί συγχρόνως ως ιστορική αναπαράσταση, ως συνταρακτικό δράμα, ως καθηλωτικό θρίλερ, ακόμα και ως δραματοποιημένο true crime, ειδικά για τους θεατές που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις πολυσύνθετες πτυχές του ένοπλου αγώνα στη Βόρεια Ιρλανδία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η βίβλος του cult ελληνικού σινεμά

Οθόνες / Η βίβλος του cult ελληνικού σινεμά μόλις κυκλοφόρησε

Τα κείμενα του Φώντα Τρούσα για τις «βαθιά υποτιμημένες ταινίες που απελευθέρωσαν τη ματιά του θεατή από την οικογενειακή τηλεοπτική εικόνα, απενοχοποιώντας περαιτέρω το γυμνό» και για τον underground και τον πειραματικό ελληνικό κινηματογράφο κυκλοφορούν σε ένα μοναδικό, κυριολεκτικά, βιβλίο, από τα LiFO Books.
M. HULOT
Η φωνή του «τέρατος»: Ο Μάνσον με τα δικά του λόγια σ’ ένα αποκαλυπτικό νέο ντοκιμαντέρ

Οθόνες / Η φωνή του «τέρατος»: Ο Μάνσον με τα δικά του λόγια σ’ ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ

Ένα νέο ντοκιμαντέρ εξετάζει και αμφισβητεί όλα όσα νομίζουμε ότι γνωρίζουμε για τη διαβόητη φιγούρα, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά ηχογραφημένες συνομιλίες του σε διάστημα είκοσι ετών.
THE LIFO TEAM
Τα γεγονότα της ζωής

Οθόνες / Κασσαβέτης, Σκορσέζε, Ερίθε: 10 άχαστες προβολές στο φετινό Πανόραμα

Πρεμιέρες, παράλληλες εκδηλώσεις, αφιερώματα: Από τις 21 ως τις 27 Νοεμβρίου, οι κινηματογράφοι Τριανόν, Newman και Στούντιο φιλοξενούν το μακροβιότερο αθηναϊκό κινηματογραφικό φεστιβάλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάνος Χ. Κούτρας: Queer before it was cool, νυν και αεί

Οθόνες / Πάνος Χ. Κούτρας: Queer before it was cool, νυν και αεί

Ο αγαπημένος Έλληνας σκηνοθέτης ξεδίπλωσε σημαντικές στιγμές από τη ζωή και την πορεία του και αφηγήθηκε πολύτιμες ιστορίες που διαμόρφωσαν το queer σινεμά του στο φετινό Iconic Talks Powered by Mastercard που πραγματοποιήθηκε στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Τα δέκα αγαπημένα animation του Αλέξανδρου Βούλγαρη (aka The Boy)

Μυθολογίες / Τα 10 αγαπημένα animation του Αλέξανδρου Βούλγαρη (aka The Boy)

«Κάθε φορά που το βλέπω προσπαθώ να καταλάβω πώς έχει οργανωθεί αυτό το χάος»: Ο Αλέξανδρος Βούλγαρης μάς καλεί να ανακαλύψουμε δέκα animation διαφορετικών τεχνικών, που τον έχουν επηρεάσει βαθιά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές

Οθόνες / 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές

Η Fischer, επίσημος χορηγός των Βραβείων Κοινού εδώ και μια δεκαετία, στήριξε για μία ακόμη χρονιά τον θεσμό, απονέμοντας πέντε βραβεία στις ταινίες που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους των θεατών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου «Game of Thrones» συνεχίζεται

Οθόνες / «Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου Game of Thrones συνεχίζεται

Η σειρά του HBO, που παίρνει τη σκυτάλη από το πραγματικά αξιόλογο «Penguin», προσπαθεί να επικαλεστεί τη συνταγή του μεγάλου hit του καναλιού και ξεστρατίζει από το ατμοσφαιρικό σύμπαν του Ντενί Βιλνέβ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι θρυλικοί boomers του 65ου φεστιβάλ θεσσαλονίκης

Pulp Fiction / Οι θρυλικοί boomers του 65ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ρέιφ Φάινς, Ζιλιέτ Μπινός, Ματ Ντίλον: Oι διάσημοι, σχεδόν συνομήλικοι ηθοποιοί που τιμήθηκαν με Χρυσό Αλέξανδρο και έδειξαν με τις διαφορετικές επιλογές τους ισάριθμα σίκουελ στην καριέρας τους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μονομάχος II»: Αν και λιγότερο brutal από τον Ράσελ Κρόου, ο Πολ Μέσκαλ υπόσχεται αίμα στην αρένα

Οθόνες / «Μονομάχος II»: Αν και λιγότερο brutal από τον Ράσελ Κρόου, ο Πολ Μέσκαλ υπόσχεται αίμα στην αρένα

Ένα έπος δράσης και χαρακτήρων που κυλά θεαματικά, ουσιαστικά, υπερβολικά, συγκινητικά, χορταστικά και εμφατικά, όπως όλοι οι υποψήφιοι θεατές αναμένουν εδώ και πολύ καιρό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η πιο διάσημη υπόθεση «απαγωγής από εξωγήινους» αναβιώνει στο Netflix εν μέσω μηνύσεων

Οθόνες / Η απαγωγή του αιώνα αναβιώνει στο Netflix εν μέσω μηνύσεων

Παρότι συμμετείχε στο σενάριο του ντοκιμαντέρ «The Manhattan Alien Abduction», η Λίντα Ναπολιτάνο που ισχυρίζεται ότι απήχθη από εξωγήινους στο κέντρο του Μανχάταν προ 35ετίας μηνύει την πλατφόρμα για αθέτηση της συμφωνίας τους.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Ευτυχώς φέτος πήρε το Χρυσό Φοίνικα η ταινία ενός σκηνοθέτη που δεν πόνταρε στο εύκολο θέμα του ρατσισμού, οπλοκατοχής, ολοκαυτώματος, βίας, Τραμπ, γενικά τέτοιων θεμάτων μπας και αποσπάσει βραβείο. Πάλι καλά!