Φόβο πως οι διαδοχικές παραιτήσεις και η κρίση στην βρετανική κυβέρνηση ίσως οδηγήσει σε κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για το Brexit εκφράζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC η παραίτηση του αρμόδιου υπουργού για το Brexit έγινε δεκτή με αδιαφορία στις Βρυξέλλες. «Πώς να μας λείψει κάποιος που δεν ήταν ποτέ εδώ;» σχολίασε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Και πράγματι τους τελευταίους 4 μήνες ο Ντέιβις πραγματοποίησε μόλις μια επίσκεψη στις Βρυξέλλες.
Ένα πιο γνώριμο πρόσωπο στους παράγοντες της Ε.Ε. είναι ο Όλι Ρόμπινς, σύμβουλος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για ευρωπαϊκά θέματα. Αλλά το κλίμα στις Βρυξέλλες, ειδικά και μετά την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί θετικό.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως «η Ευρώπη είναι βαθιά προβληματισμένη, όχι από τις παραιτήσεις των Βρετανών υπουργών, αλλά αλλά από το ίδιο το Brexit. Oι πολιτικοί έρχονται και φεύγουν. Αλλά τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει παραμένουν. Το Brexit είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ιστορία των σχέσεων Ε.Ε-Μεγάλης Βρετανίας. Και αυτή τη στιγμή απέχουμε πάρα πολύ από το να έχει λυθεί».
Η Τερέζα Μέι παραμένει σεβαστή στην Ευρώπη, ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο BBC. «Όμως από τότε που ξεκίνησε αυτή η διαδικασία έχουμε αναρωτηθεί πάρα πολλές φορές αν θα μείνει στη θέση της ή θα αποχωρήσει. Και τώρα βρισκόμαστε σε μια παρόμοια φάση».
Η πολιτική αβεβαιότητα στη Μεγάλη Βρετανία κάνει, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους αξιωματούχος, πιο πιθανή την περίπτωση να μην υπάρξει συμφωνία για το Brexit. Ο χρόνος τελειώνει, όπως συνέχεια υπενθυμίζουν παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σε αυτή τη φάση οι Ευρωπαίοι παράγοντες δε θα θέλανε να αδυνατίσουν και άλλο την Τερέζα Μέι, όμως οι πιέσεις προς αυτήν αναμένεται να συνεχιστούν.
«Από μια πλευρά η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει δίκιο» λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος στο BBC. «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μεγαλύτερο από την Νορβηγία και στρατηγικά, οικονομικά και πολιτικά πιο σημαντικό από την Ελβετία. Όμως οι χώρες της Ε.Ε. έχουν να κερδίσουν περισσότερα διατηρώντας την ένωση τους. Την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση. Δεν πρόκειται να θυσιάσουν όλα αυτά για απλώς καλύτερες διμερείς σχέσεις με την Μεγάλη Βρετανία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση περιμένει μεγαλύτερες παραχωρήσεις από την Τερέζα Μέι αν θέλει να διατηρήσει μια εκτεταμένη και ιδιαίτερη σχέση συνεργασίας με την Ε.Ε.
Είτε η Μέι, είτε κάποιος άλλος βρίσκεται στο τιμόνι του Ηνωμένου Βασιλείου , οι Βρυξέλλες χρειάζονται έναν ηγέτη που θα έχει τη δύναμη να προχωρήσει σε μια συμφωνία με την Ε.Ε και να μπορεί να επιβάλλει αυτή τη συμφωνία στην πατρίδα του. Αλλιώς , σύμφωνα πάντα με τις ευρωπαϊκές πηγές οδεύουμε στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για το Brexit με όλες τις συνέπειες που αυτό θα έχει για την Μεγάλη Βρετανία και την Ε.Ε.
Mε πληροφορίες από BBC