Oι πίτες επιστρέφουν

Oι πίτες επιστρέφουν Facebook Twitter
Oι γεμίσεις αλλά και το φύλλο ετοιμάζονται μπροστά στο κοινό... Φωτό: Πάρις Tαβιτιάν / LIFO
0


Oι πίτες πολύ πριν πάρουν την ατομική, προκάτ μορφή τους, έχουν συνδεθεί στο μυαλό του μέσου Έλληνα με παιδικές αναμνήσεις ταψιών που μοσχοβολάνε, ενώ αν ρωτήσεις δέκα νοικοκυρές, θα σου δώσουν εντελώς διαφορετικές συνταγές για την κλασική σπανακόπιτα, τόσο για τη γέμιση όσο και για το φύλλο της. Να, λοιπόν, που τον τελευταίο χρόνο κάποιοι επιχειρηματίες συνειδητοποίησαν ότι υπάρχει κενό στον γαστρονομικό χώρο της αυθεντικής πίτας και ξεκίνησαν σιγά-σιγά να το καλύπτουν.

Στο Pie Works χρησιμοποιούν μόνο ελαιόλαδο, τις πρώτες ύλες τις προμηθεύονται από τη Βαρβάκειο και πλασάρουν τις πίτες ως ένα πλήρες γεύμα που μπορεί να απολαύσει κάποιος όπως παλιά...


«Όλα μας τα προϊόντα παρασκευάζονται επιτόπου στην ανοιχτή μας κουζίνα, που ήταν ένα στοίχημα για εμάς, ώστε να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια ως προς τα υλικά μας και την καθαριότητα του καταστήματος» περιγράφει η Νίκη Κατσιμπίρη, ιδιοκτήτρια του Pie Works, που έχει κάνει αισθητή την παρουσία του τους τελευταίους 5 μήνες στην πιάτσα του Κολωνακίου. «Και οι γεμίσεις αλλά και το φύλλο ετοιμάζονται μπροστά στο κοινό και αυτή είναι η απάντηση που δίνω σε όποιον εικάζει ότι μπορεί να χρησιμοποιούμε κονσέρβες ή κατεψυγμένο φύλλο: ελάτε να δείτε! Το κοινό δεν μπορείς να το κοροϊδέψεις πια, είναι υποψιασμένο».


Στο Pie Works χρησιμοποιούν μόνο ελαιόλαδο, τις πρώτες ύλες τις προμηθεύονται από τη Βαρβάκειο και πλασάρουν τις πίτες ως ένα πλήρες γεύμα που μπορεί να απολαύσει κάποιος όπως παλιά, γι' αυτό και στα προϊόντα τους δίνουν βάση στις γεμίσεις, ενώ το φύλλο συνοδεύει παρά καλύπτει τη γεύση. Η Νίκη μου εξηγεί ότι επειδή και η ίδια, όπως και πάρα πολύς κόσμος, έχει μια σχετική δυσανεξία στο βαρύ φύλλο, που αν δεν είναι σωστά φτιαγμένο προκαλεί αίσθηση μπουχτίσματος και δυσπεψίας, προσπάθησε η κουζίνα του Pie Works να είναι ελαφριά, κάτι που επιβεβαιώνει καθημερινά το κοινό αλλά και εμείς που δοκιμάσαμε τη νέα προσθήκη στον κατάλογο, την πίτα με κολοκυθάκι σοτέ και κρέμα, η οποία θυμίζει νόστιμη παραλλαγή καγιανά πάνω σε χωριάτικο φύλλο. Η σεφ Ελπίδα Λημναίου έχει διανθίσει αρκετά τις κλασικές ελληνικές πίτες με στοιχεία από ξένες κουζίνες. Στην κοτόπιτα, για παράδειγμα, που είναι από τα highlights τους, έχουν προσθέσει κάρι. Θα βρεις, επίσης, κιμαδόπιτα, κρεατόπιτα με μοσχαράκι μπουργκινιόν αλλά και πιο περίεργες προτάσεις που δεν βγαίνουν καθημερινά, όπως η πίτα-μουσακάς με σοταρισμένη μελιτζάνα, κιμά και μπεσαμέλ.

Αυτό που θέλουμε είναι η πρώτη ύλη που δίνει το όνομά της στην πίτα να είναι έντονη στη γεύση και να μην καλύπτεται από τα υπόλοιπα υλικά.


Στις Πίτες της Σοφίας, από την άλλη, επιμένουν ελληνικά, γρεβενιώτικα. Το κατάστημα άνοιξε πριν από περίπου δέκα μήνες στο Φάληρο, όταν τα αδέρφια Δημήτρης και Ματίνα Δελητζά αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν επιχειρηματικά την αγάπη που τους είχε μεταδώσει η πρόσφατα εκλιπούσα μητέρα τους για την τέχνη της παραδοσιακής πίτας. Στη μνήμη της μαμάς Σοφίας είναι αφιερωμένο το μαγαζί.


Το παραδοσιακό φύλλο που ανοίγουν καθημερινά στης «Σοφίας» έχει δοκιμαστεί από γιαγιά κι έχει περάσει σε μαμά και θειάδες. Η Ματίνα το περιγράφει ως τραγανό και «τόσο όσο» σε ποσότητα. «Αυτό που θέλουμε είναι η πρώτη ύλη που δίνει το όνομά της στην πίτα να είναι έντονη στη γεύση και να μην καλύπτεται από τα υπόλοιπα υλικά. Αν φας μανιταρόπιτα, θέλουμε να νιώσεις το μανιτάρι». Κι εδώ ανάρπαστη γίνεται η κοτόπιτά τους, που περιέχει στήθος και μπούτι κοτόπουλο, τρία τυριά και λίγο τραχανά για να δέσει η γέμιση. Στις Πίτες της Σοφίας θα βρεις επίσης κιμαδόπιτα, γαλατόπιτα, μπουγάτσα με μήλο ή πορτοκάλι, αλλά και νηστίσιμες προτάσεις ανάμεσα στους 20 συνολικά κωδικούς του καταλόγου που ανανεώνονται συνεχώς. «Όταν έχουμε μια νέα ιδέα, θα κεράσουμε τον κόσμο και, ανάλογα με τα σχόλιά τους, θα την εντάξουμε στον κατάλογο. Ως τώρα, τουλάχιστον, όλες έχουν περάσει» μου λέει με θέρμη η Ματίνα. Κι αν θες, σου ετοιμάζουν ταψί της επιλογής σου με 6 κομμάτια και το παίρνεις στο σπίτι να το ψήσεις στον δικό σου φούρνο.

Pie Works
Αμερικής 16Α, Αθήνα, 211 1847595
facebook.com/pieworks.gr

Οι Πίτες της Σοφίας
Αγ. Αλεξάνδρου 30, Π. Φάληρο, 213 0700444
facebook.com/oipitestissofias

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ