ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

Oι πίτες επιστρέφουν

Oι πίτες επιστρέφουν Facebook Twitter
Oι γεμίσεις αλλά και το φύλλο ετοιμάζονται μπροστά στο κοινό... Φωτό: Πάρις Tαβιτιάν / LIFO
0


Oι πίτες πολύ πριν πάρουν την ατομική, προκάτ μορφή τους, έχουν συνδεθεί στο μυαλό του μέσου Έλληνα με παιδικές αναμνήσεις ταψιών που μοσχοβολάνε, ενώ αν ρωτήσεις δέκα νοικοκυρές, θα σου δώσουν εντελώς διαφορετικές συνταγές για την κλασική σπανακόπιτα, τόσο για τη γέμιση όσο και για το φύλλο της. Να, λοιπόν, που τον τελευταίο χρόνο κάποιοι επιχειρηματίες συνειδητοποίησαν ότι υπάρχει κενό στον γαστρονομικό χώρο της αυθεντικής πίτας και ξεκίνησαν σιγά-σιγά να το καλύπτουν.

Στο Pie Works χρησιμοποιούν μόνο ελαιόλαδο, τις πρώτες ύλες τις προμηθεύονται από τη Βαρβάκειο και πλασάρουν τις πίτες ως ένα πλήρες γεύμα που μπορεί να απολαύσει κάποιος όπως παλιά...


«Όλα μας τα προϊόντα παρασκευάζονται επιτόπου στην ανοιχτή μας κουζίνα, που ήταν ένα στοίχημα για εμάς, ώστε να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια ως προς τα υλικά μας και την καθαριότητα του καταστήματος» περιγράφει η Νίκη Κατσιμπίρη, ιδιοκτήτρια του Pie Works, που έχει κάνει αισθητή την παρουσία του τους τελευταίους 5 μήνες στην πιάτσα του Κολωνακίου. «Και οι γεμίσεις αλλά και το φύλλο ετοιμάζονται μπροστά στο κοινό και αυτή είναι η απάντηση που δίνω σε όποιον εικάζει ότι μπορεί να χρησιμοποιούμε κονσέρβες ή κατεψυγμένο φύλλο: ελάτε να δείτε! Το κοινό δεν μπορείς να το κοροϊδέψεις πια, είναι υποψιασμένο».


Στο Pie Works χρησιμοποιούν μόνο ελαιόλαδο, τις πρώτες ύλες τις προμηθεύονται από τη Βαρβάκειο και πλασάρουν τις πίτες ως ένα πλήρες γεύμα που μπορεί να απολαύσει κάποιος όπως παλιά, γι' αυτό και στα προϊόντα τους δίνουν βάση στις γεμίσεις, ενώ το φύλλο συνοδεύει παρά καλύπτει τη γεύση. Η Νίκη μου εξηγεί ότι επειδή και η ίδια, όπως και πάρα πολύς κόσμος, έχει μια σχετική δυσανεξία στο βαρύ φύλλο, που αν δεν είναι σωστά φτιαγμένο προκαλεί αίσθηση μπουχτίσματος και δυσπεψίας, προσπάθησε η κουζίνα του Pie Works να είναι ελαφριά, κάτι που επιβεβαιώνει καθημερινά το κοινό αλλά και εμείς που δοκιμάσαμε τη νέα προσθήκη στον κατάλογο, την πίτα με κολοκυθάκι σοτέ και κρέμα, η οποία θυμίζει νόστιμη παραλλαγή καγιανά πάνω σε χωριάτικο φύλλο. Η σεφ Ελπίδα Λημναίου έχει διανθίσει αρκετά τις κλασικές ελληνικές πίτες με στοιχεία από ξένες κουζίνες. Στην κοτόπιτα, για παράδειγμα, που είναι από τα highlights τους, έχουν προσθέσει κάρι. Θα βρεις, επίσης, κιμαδόπιτα, κρεατόπιτα με μοσχαράκι μπουργκινιόν αλλά και πιο περίεργες προτάσεις που δεν βγαίνουν καθημερινά, όπως η πίτα-μουσακάς με σοταρισμένη μελιτζάνα, κιμά και μπεσαμέλ.

Αυτό που θέλουμε είναι η πρώτη ύλη που δίνει το όνομά της στην πίτα να είναι έντονη στη γεύση και να μην καλύπτεται από τα υπόλοιπα υλικά.


Στις Πίτες της Σοφίας, από την άλλη, επιμένουν ελληνικά, γρεβενιώτικα. Το κατάστημα άνοιξε πριν από περίπου δέκα μήνες στο Φάληρο, όταν τα αδέρφια Δημήτρης και Ματίνα Δελητζά αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν επιχειρηματικά την αγάπη που τους είχε μεταδώσει η πρόσφατα εκλιπούσα μητέρα τους για την τέχνη της παραδοσιακής πίτας. Στη μνήμη της μαμάς Σοφίας είναι αφιερωμένο το μαγαζί.


Το παραδοσιακό φύλλο που ανοίγουν καθημερινά στης «Σοφίας» έχει δοκιμαστεί από γιαγιά κι έχει περάσει σε μαμά και θειάδες. Η Ματίνα το περιγράφει ως τραγανό και «τόσο όσο» σε ποσότητα. «Αυτό που θέλουμε είναι η πρώτη ύλη που δίνει το όνομά της στην πίτα να είναι έντονη στη γεύση και να μην καλύπτεται από τα υπόλοιπα υλικά. Αν φας μανιταρόπιτα, θέλουμε να νιώσεις το μανιτάρι». Κι εδώ ανάρπαστη γίνεται η κοτόπιτά τους, που περιέχει στήθος και μπούτι κοτόπουλο, τρία τυριά και λίγο τραχανά για να δέσει η γέμιση. Στις Πίτες της Σοφίας θα βρεις επίσης κιμαδόπιτα, γαλατόπιτα, μπουγάτσα με μήλο ή πορτοκάλι, αλλά και νηστίσιμες προτάσεις ανάμεσα στους 20 συνολικά κωδικούς του καταλόγου που ανανεώνονται συνεχώς. «Όταν έχουμε μια νέα ιδέα, θα κεράσουμε τον κόσμο και, ανάλογα με τα σχόλιά τους, θα την εντάξουμε στον κατάλογο. Ως τώρα, τουλάχιστον, όλες έχουν περάσει» μου λέει με θέρμη η Ματίνα. Κι αν θες, σου ετοιμάζουν ταψί της επιλογής σου με 6 κομμάτια και το παίρνεις στο σπίτι να το ψήσεις στον δικό σου φούρνο.

Pie Works
Αμερικής 16Α, Αθήνα, 211 1847595
facebook.com/pieworks.gr

Οι Πίτες της Σοφίας
Αγ. Αλεξάνδρου 30, Π. Φάληρο, 213 0700444
facebook.com/oipitestissofias

0

ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT