Ο Mike είναι 31 ετών και ζει στην Λευκωσία.
Όταν δεν κάνει βόλτες στην πόλη με το longboard του την γεμίζει με ευφαντάστατα στένσιλ, ενώ τα τελευταία χρόνια σχεδιάζει τα πιο απίθανα t-shirts με που κυκλοφορούν στο νησί με αστείες εκφράσεις της προφορικής κυπριακής διαλέκτου.
Ρίχνουμε μια ματιά στις δημιουργίες του, ενώ ο ίδιος μας μιλάει για την τάση επιστροφής των νέων στην παραδοσιακή κουλτούρα, την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της κυπριακής ταυτότητας, και την αναπτυσσόμενη τοπική street art σκηνή.
Από πότε ασχολείσαι με την τέχνη του δρόμου;
Από τα φοιτητικά μου χρόνια. Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά ανήκω στη γενιά των παιδιών του Banksy. Όλα άρχισαν με ένα stencil -ο καθένας μπορεί να το κάνει. Έπειτα, δεν μπορούσα να αντισταθώ στην αδρεναλίνη και την ένταση που προκαλεί η street art. Δεν υπογράφω τα έργα μου. Ακόμη ψάχνω ψευδώνυμο!
Υπάρχει τον τελευταίο καιρό μια τάση επιστροφής στην κυπριακή κουλτούρα και την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της κυπριακής ταυτότητας. Μπορεί να χαρακτηριστεί χιπστερικό, μπορεί και όχι. Είναι παρόλα αυτά viral
Πώς θα χαρακτήριζες εσύ το ύφος και την θεματολογία των έργων σου;
Τα κίνητρά μου δεν διαφέρουν από τα κίνητρα του καθενός που ασχολείται με τη street art. Επικοινωνία με τον κόσμο, τέχνη για όλους, αισθητική παρέμβαση στους δρόμους της πόλης κ.λ.π.
Το εγκαταλελειμμένο σχεδόν κέντρο της μοιρασμένης Λευκωσίας αποτέλεσε, ομολογώ, μεγάλη έμπνευση. Συνήθως δουλεύω με stencils και με το εύκολο και γρήγορο wheatpaste.
Δεν έχω συγκεκριμένη θεματολογία, παρ' όλο που τα τελευταία δύο χρόνια οτιδήποτε έχει να κάνει με την Κύπρο και την κυπριακή κουλτούρα με εμπνέει περισσότερο.
Πώς βλέπεις τη street art σκηνή στην Κύπρο γενικότερα;
Όπως και οπουδήποτε σχεδόν αλλού:
Αναπτυσσόμενη με γοργούς ρυθμούς -σε σχέση με τη γεωγραφική κλίμακα του νησιού- τα τελευταία χρόνια, αλλά περιορισμένη σε σχέση με το τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο.
Υπάρχουν βέβαια αξιόλογοι καλλιτέχνες όπως οι Paparazzi, Twenty Three, Nemesis και άλλοι, και διοργανώνονται σημαντικά street art festivals τα τελευταία, βλ. Ayia Napa Street Art Festival.
Τα πράγματα κινούνται περισσότερο και πιο αισιόδοξα από ποτέ. Η πλειοψηφία του κόσμου άρχισε να ξεχωρίζει την τέχνη από το βανδαλισμό.
Η πλασματική ευμάρεια που επικρατούσε τα τελευταία χρόνια προκάλεσε μια διπολική κατάσταση:Αγάπη και ταυτόχρονα ντροπή για τις ρίζες μας.Μετά από το κούρεμα του 2013 "κουρεύτηκαν" ταυτόχρονα κι οι όποιες αναστολές απέναντι στην κουλτούρα μας.
Και το πρότζεκτ με τα μπλουζάκια; Πώς προέκυψε;
Από πολύ παλιά σχεδίαζα t-shirts για online stores στον ελεύθερό μου χρόνο.
Το συγκεκριμένο πρότζεκτ με εκφράσεις της κυπριακής διαλέκτου προέκυψε φέτος, και καθόλου τυχαία. Η κυπριακή διάλεκτος είναι κατεξοχήν προφορική.
Δεν έχουμε συνηθίσει, δεν έχουμε μάθει, να τη βλέπουμε γραμμένη. Δεν ακολουθούμε καν έναν καθολικό τρόπο γραφής της. Η όψη και μόνο γραμμένων κυπριακών εκφράσεων είναι πολλές φορές πιο αστεία κι από την προφορά τους!
Το χιούμορ ή/και τα λογοπαίγνια αποτελούσαν ανέκαθεν βασικό στοιχείο της δουλειάς μου.
Αν συνδυάσεις όλα αυτά με το γενικότερο κλίμα των τελευταίων δύο ετών στην Κύπρο, την τάση επιστροφής στην κυπριακή κουλτούρα και την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της κυπριακής ταυτότητας, τότε καταλαβαίνεις πώς και γιατί προέκυψε όλο αυτό.
Τι εννοείς όταν λες ότι υπάρχει τάση επιστροφής στην κυπριακή κουλτούρα από τους νέους σήμερα; Υπήρχε κάποιου είδους ταμπού όσον αφορά την επιστροφή/αναφορά στην παράδοση παλαιότερα;
Οι Κύπριοι ήμασταν ανέκαθεν πιο κοντά στις ρίζες μας.
Εκ φύσεως λόγω της περιορισμένης γεωγραφικής κλίμακας, και εξ ανάγκης έπειτα από το βίαιο μοίρασμα του νησιού. Η πλασματική ευμάρεια όμως που επικρατούσε στο νησί τα τελευταία είκοσι χρόνια προκάλεσε μια διπολική κατάσταση:
Αγάπη και ταυτόχρονα ντροπή για τις ρίζες μας.
Το 2013, μετά από το κούρεμα "κουρεύτηκαν" ταυτόχρονα κι οι όποιες αναστολές είχαν δημιουργηθεί, ή και επιβληθεί αν θες, απέναντι στην κουλτούρα μας. Θα το θέσω πιο απλά.
Πριν από το 2013 οι Κύπριοι δηλώναμε στις αναμεταξύ μας συζητήσεις ότι "σαν την Κύπρον εν έσιει" Σήμερα το φωνάζουμε, μέχρι το διάστημα!
Μπορεί να χαρακτηριστεί χιπστερικό, μπορεί και όχι. Είναι παρόλα αυτά viral!
Είσαι μόνος σου σε αυτό το εγχείρημα;
Αποκλειστικά. Όλα τα σχέδια είναι δικά μου, αν και μερικές φορές χρησιμοποιώ stock venctors
Και η αντίδραση του κόσμου; Ποιες είναι οι πιο πετυχημένες ατάκες ως τώρα;
Ο κόσμος έχει κατενθουσιαστεί με τα t-shirts! Δεν περίμενα ότι θα είχαν τέτοια ανταπόκριση.
Τα πιο δημοφιλή μέχρι στιγμής είναι ο Αστροναύτης-Σαν την Κύπρον εν έσιει, το ΣΙΚΚΙΜΕ-aka fuck it (τούρκ. sikmek, στην πούτσα μου, ας γίνει ό,τι θέλει, μου είναι αδιάφορο) και η κυπριακή λίρα-MISS ME YET? Η κοπέλα με κυπριακή λαϊκή ενδυμασία του σχεδίου είναι αντίγραφο της γυναικείας φιγούρας που απεικονιζόταν στην εμπρόσθια όψη του χαρτονομίσματος της κυπριακής λίρας.
Επόμενα σχέδια; Έχεις σκεφτεί να σχεδιάσεις κάτι εντελώς διαφορετικό ή "μη-κυπριακό";
Ναι, ίσως, αλλά αυτό με εμπνέει για την ώρα.
Βέβαια σχεδιάζω και άλλα t-shirts, πέρα από αυτά του κυπριακού πρότζεκτ. Για το άμεσο μέλλον σκοπεύω να εμπλουτίσω τη συλλογή των "coolest t-shirts a Cypriot will ever own".
Romeotees
ΔΕΙΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΕ Full Screen ΠΡΟΒΟΛΗ, ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ
_________________________
σχόλια