Το Σκοπιανό, οι τράπεζες και το ανελέητο παιχνίδι για τον έλεγχο των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης κυριάρχησαν στην πολιτική επικαιρότητα την εβδομάδα που μας πέρασε και θα εξακολουθήσουν να κυριαρχούν και τις επόμενες μέρες.
Σχετικά με το Σκοπιανό, το μπαλάκι βρίσκεται στην ΠΓΔΜ και στα χέρια του πρωθυπουργού της Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος κάνει τα πάντα προκειμένου να εγκριθεί η Συμφωνία των Πρεσπών από το Κοινοβούλιο της χώρας του. Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να γίνει η πρώτη ψηφοφορία και τότε θα μάθουμε αν τελικά θα τα καταφέρει ή όχι. Από το αποτέλεσμα αυτό θα κριθούν και οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, αφού η έγκριση της συμφωνίας επηρεάζει τους σχεδιασμούς του Αλέξη Τσίπρα για το πότε θα γίνουν εκλογές.
Η αναστάτωση του Χρηματιστηρίου και η αδυναμία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που αποκαλύφθηκε ξανά, επιβεβαίωσαν ότι η οικονομία της χώρας παραμένει ευάλωτη σε εξωτερικές πιέσεις (Ιταλία, Τουρκία) και, σε συνδυασμό με το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, οι τράπεζες παραμένουν ζόμπι. Παρά το μεγάλο κόστος που έχει καταβληθεί για τη διάσωσή τους και την τελευταία –για πολλούς σκανδαλώδη– ανακεφαλαιοποίησή τους από τη σημερινή κυβέρνηση, οι τράπεζες δεν έχουν διασωθεί.
Η κυβέρνηση, προσπαθώντας να δώσει μια εξήγηση για την αναταραχή, θυμήθηκε ξανά την παλιά ορολογία που χρησιμοποιούσε και μίλησε για κερδοσκόπους που ευθύνονται για τις πιέσεις στο Χρηματιστήριο και την ελληνική οικονομία. Ξεχνώντας ότι η ίδια παρέδωσε στους «κερδοσκόπους» τις τράπεζες που μέχρι το 2015 έλεγχε το Δημόσιο.
Η κυβέρνηση, προσπαθώντας να δώσει μια εξήγηση για την αναταραχή, θυμήθηκε ξανά την παλιά ορολογία που χρησιμοποιούσε και μίλησε για κερδοσκόπους που ευθύνονται για τις πιέσεις στο Χρηματιστήριο και την ελληνική οικονομία. Ξεχνώντας ότι η ίδια παρέδωσε στους «κερδοσκόπους» τις τράπεζες που μέχρι το 2015 έλεγχε το Δημόσιο, ενώ ήταν οι «κερδοσκόποι» αυτοί με τους οποίους συναντήθηκε περιχαρής πριν από λίγες μέρες στη Νέα Υόρκη ο Αλέξης Τσίπρας και δημοσίευσε και φωτογραφίες στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter. Κερδοσκόποι ή επενδυτές, ανάλογα με την περίσταση, στο πλαίσιο της χαρακτηριστικής πλέον κυβερνητικής διγλωσσίας.
Στο Μαξίμου, πάντως, ίσως θεώρησαν ότι δεν έφτανε η κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται έτσι κι αλλιώς οι ελληνικές τράπεζες κι έβαλαν πρόσφατα και τον Αλέκο Φλαμπουράρη να τις εποπτεύει. Η κίνηση αυτή προκάλεσε μεγάλη καχυποψία, καθώς ο ογδοντάχρονος εργολάβος δεν έχει καμία γνώση και εμπειρία από τον τραπεζικό τομέα.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, βέβαια, είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι στην κυβέρνηση έχουν διαμορφωθεί (μεταξύ άλλων) δύο αντίπαλα στρατόπεδα: αυτό του οικονομικού επιτελείου με τους Τσακαλώτο, Δραγασάκη, Σταθάκη και Χουλιαράκη που έχουν απέναντί τους το μπλοκ του Μαξίμου με τους Παππά, Φλαμπουράρη. Μεταξύ των δύο μπλοκ υπάρχει μεγάλη καχυποψία από καιρό και τελευταία σχεδόν ακήρυχτος πόλεμος.
Στον τελευταίο ανασχηματισμό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Ν. Παππάς ήθελε να πάρει το υπουργείο Οικονομίας του Γ. Σταθάκη (αφήνοντας τον Λ. Κρέτσο στο πόδι του στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής), αλλά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έβαλε βέτο, σημειώνοντας νίκη του μπλοκ του οικονομικού επιτελείου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι πίσω από την απόφαση να περάσει η αρμοδιότητα των τραπεζών στον Αλέκο Φλαμπουράρη βρίσκεται η απάντηση της ομάδας Παππά-Φλαμπουράρη (που συνεπικουρείται από τον Χρ. Σπίρτζη).
Είναι, πάντως, γνωστό στους επιχειρηματικούς κύκλους ότι εδώ και καιρό ο Αλέκος Φλαμπουράρης παίζει έναν άτυπο ρόλο διαμεσολαβητή επιχειρηματιών που έχουν πάρει διάφορα θαλασσοδάνεια. Το καλοκαίρι π.χ. όλοι μιλούσαν για το ενδιαφέρον του για μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα και για σχετικές συσκέψεις που είχαν γίνει στο Μαξίμου.
Μια σημαντική εξέλιξη που πέρασε χωρίς να απασχολήσει ιδιαίτερα τη δημοσιότητα ήταν η κατάθεση νομοσχεδίου για το πόθεν έσχες από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, σύμφωνα με το οποίο η επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μ. Παπασπύρου θα ερευνά και τα πόθεν έσχες πολιτικών και δικαστών. Η κ. Παπασπύρου, όμως, δεν είναι ένα «ουδέτερο» πρόσωπο, όπως απαιτούν αυτές οι θέσεις. Είναι γνωστή για τις στενές οικογενειακές σχέσεις που έχει με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και θεωρείται της εμπιστοσύνης του Μεγάρου Μαξίμου.
Μια άλλη δικαστικός, η Ελένη Ράικου, η οποία βρίσκεται εδώ και καιρό στο στόχαστρο κυβερνητικών κύκλων, είδε να αναφέρεται σε δύο φιλοκυβερνητικές εφημερίδες ότι βρέθηκαν χρήματα από ύποπτο λογαριασμό της Novartis σε τραπεζικό λογαριασμό που κατείχε από κοινού με τον γιατρό σύζυγό της. Η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι πρόκειται για ένα ποσό χιλίων ευρώ για μια ερευνητική εργασία το 2009, στην οποία συμμετείχε ο σύζυγός της, αλλά το πράγμα περιπλέκεται, καθώς η κ. Ράικου υπήρξε προϊσταμένη του τμήματος κατά της διαφθοράς και παραιτήθηκε τον Μάρτιο του 2017, καταγγέλλοντας παρεμβάσεις και εμπόδια στην έρευνά της για τη Novartis. Η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή και η διαλεύκανση σχετικά με το ποια πλευρά λέει την αλήθεια θα καταδείξει πολλά για τη Δικαιοσύνη αλλά και για τις σχέσεις της με την εξουσία.
Στην ΕΡΤ μοιάζει να έχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και οι καταγγελίες διαδέχονται η μία την άλλη. Αυτήν τη φορά ήταν ο εντεταλμένος (δηλαδή επιλογή της κυβέρνησης) σύμβουλος Σπ. Κρίμπαλης, που με επιστολή του προς τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά μιλάει κι αυτός για παραδιοίκηση και φατρίες που εφαρμόζουν το δόγμα «όποιος δεν είναι μαζί μας πρέπει να εξοντωθεί». Ο κ. Κρίμπαλης καταγγέλλει επίσης γενικευμένη αναξιοκρατία και καθεστώς αδιαφάνειας και μη λογοδοσίας.
Εκτός από τις συνεχείς καταγγελίες στελεχών, που ήταν επιλογές της κυβέρνησης, πρωτοφανές είναι και το γεγονός που δημοσιοποίησε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Αντώνης Αλαφογιώργος. Μετά από υπαινικτικά σχόλιά του στο Twitter προς τον δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο (που δεν ανήκει στο δυναμικό της ΕΡΤ, αλλά έχει εκπομπή σε αυτήν) και τα «χαιρετίσματα στον Νίκο Παππά» που του παρήγγειλε σκωπτικά, κλήθηκε, όπως είπε, σε εξέταση, ενώ δήλωσε ότι θεωρεί βέβαιη την παραπομπή του στο πειθαρχικό. Επιβεβαιωμένες πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι πρόσφατα υπήρξε κι άλλος δημοσιογράφος μη αρεστός στην κυβέρνηση που κλήθηκε στο πειθαρχικό με προσχηματικό λόγο και χωρίς ουσιαστική αφορμή.
Για το θέμα της δημόσιας τηλεόρασης υπήρξαν και «φίλια πυρά» προς την κυβέρνηση, αφού για παραδιοίκηση στην ΕΡΤ μίλησε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ο οποίος είπε επίσης ότι η δημόσια τηλεόραση κυβερνιέται από «ένα καθεστώς ιδιοτελών συμφερόντων» και «δεν προσφέρει απροκατάληπτη και σε βάθος ενημέρωση».
σχόλια