ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ και τη θέσπιση του ακαταδίωκτου, παράλληλα με την απουσία ουσιαστικών ελέγχων, έχουμε περάσει de facto στη φάση της «ατομικής ευθύνης» ως της μοναδικής ευθύνης. Όσο για την πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας αυτή την περίοδο, μάλλον περιγράφεται καλύτερα με τη φράση: ο σώζων εαυτόν σωθήτω (ο καθένας ας σπεύσει να σώσει τον εαυτόν του).
Οι επιτροπές που συμβουλεύουν την κυβέρνηση έχουν πλέον το ακαταδίωκτο και οι πολιτικοί που αποφασίζουν έχουν έτσι κι αλλιώς ασυλία. Όλοι οι υπόλοιποι που ζουν σε αυτήν τη χώρα της ανύπαρκτης λογοδοσίας δεν έχουν παρά να ελπίζουν και να εύχονται η κυβέρνηση να αποφασίζει συνετά και να σταματήσουν να χάνονται καθημερινά δεκάδες άνθρωποι από την πανδημία.
Αυτός, άλλωστε, ο στόχος των μηδενικών απωλειών ήταν κάποτε η «γραμμή Τσιόδρα» που υιοθέτησε στην πρώτη φάση της πανδημίας η κυβέρνηση, αλλά μετά αποσύρθηκε ο Τσιόδρας, αποσύρθηκε και η γραμμή του. Το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού εξακολουθεί να παραμένει εκτεθειμένο στον ιό, χωρίς πρόσβαση στα εμβόλια ακόμα, παρότι οι πλατφόρμες άνοιξαν και για άλλες ηλικιακές ομάδες, αφού για πολλούς, ακόμα και αν έκλεισαν, κλείνουν ή θα κλείσουν ραντεβού, αυτό καθυστερεί ακόμα.
Την ερχόμενη εβδομάδα ανοίγουν ξανά τα σχολεία, αλλά ούτε η μεγάλη πλειονότητα των γονέων έχει προλάβει να εμβολιαστεί. Όπως ούτε και οι εργαζόμενοι στην εστίαση, που άνοιξε. Εάν κολλήσουν, νοσήσουν και χρειαστούν ΜΕΘ κάποιοι από αυτούς, την ευθύνη δεν θα την έχουν ούτε όσοι αποφάσισαν τα ανοίγματα, ούτε όσοι συμβούλευσαν γι’ αυτά, ούτε και όσοι δεν τους έχουν δώσει ακόμα τη δυνατότητα να εμβολιαστούν και να θωρακίσουν το εαυτό τους απέναντι στον ιό.
Την ερχόμενη εβδομάδα ανοίγουν ξανά τα σχολεία, αλλά ούτε η μεγάλη πλειονότητα των γονέων έχει προλάβει να εμβολιαστεί. Όπως ούτε και οι εργαζόμενοι στην εστίαση, που άνοιξε. Εάν κολλήσουν, νοσήσουν και χρειαστούν ΜΕΘ κάποιοι από αυτούς, την ευθύνη δεν θα την έχουν ούτε όσοι αποφάσισαν τα ανοίγματα, ούτε όσοι συμβούλευσαν γι’ αυτά, ούτε και όσοι δεν τους έχουν δώσει ακόμα τη δυνατότητα να εμβολιαστούν και να θωρακίσουν το εαυτό τους απέναντι στον ιό. Κατά την πολιτεία, την ευθύνη θα την έχουν οι ίδιοι, κι ας υπάρχουν κορυφαίοι επιστήμονες που χαρακτήρισαν λάθος το άνοιγμα αυτήν τη στιγμή, προβλέποντας ότι οι αποφάσεις αυτές «θα πάρουν κόσμο στον λαιμό τους και θα έχουμε απώλειες».
Ο πολίτης δεν περιβάλλεται πλέον από καμία οργανωμένη προστασία. Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας δήλωνε κουρασμένο και πιεσμένο από την καραντίνα και απαιτούσε τα ανοίγματα αυτά. Το έδειχναν και οι δημοσκοπήσεις, τις οποίες η κυβέρνηση λαμβάνει σοβαρά υπόψη.
Σε μια χώρα όπου η πολιτική ευθύνη δεν σημαίνει τίποτα και η ατομική αφορά τα πάντα, «ο σώζων εαυτόν σωθήτω» λοιπόν, γιατί με το κλίμα «ανοίξτε τα όλα» που επικρατεί και τη χαλαρότητα που διαπιστώνει κανείς καθημερινά, είναι βέβαιο ότι οι απώλειες δεν θα σταματήσουν σύντομα.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι η Ελλάδα έχει μείνει αρκετά πίσω στον εμβολιασμό. Την περασμένη εβδομάδα ήταν στη 22η θέση στην Ε.Ε. όσον αφορά την πρώτη δόση, ενώ, όσον αφορά τη δεύτερη, ήταν κοντά στον μέσο όρο. Σημαντικό πρόβλημα είναι ότι το 40% των πολιτών άνω των 60, καθώς και το 38% των υγειονομικών δεν έχει εμβολιαστεί ακόμα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Ο στόχος των 1,5 εκατομμυρίων δόσεων τον Απρίλιο δεν επιτεύχθηκε από την κυβέρνηση για λίγο, αλλά είναι πολύ κρίσιμο να επιτευχθεί ο στόχος των 2,5 εκατομμυρίων δόσεων τον Μάιο, οπότε ανοίγει και ο τουρισμός. Όπως επισημαίνουν ήδη πολλοί επιστήμονες, εάν δεν τρέξει ο εμβολιασμός με μεγάλες ταχύτητες τις επόμενες μέρες, ενώ παρατηρείται ήδη η πρόωρη χαλάρωση στα μέτρα προστασίας από τις πρώτες μέρες του ανοίγματος της οικονομίας, ο ιός μπορεί να προκαλέσει εφιαλτικές καταστάσεις.
ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, επτά βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού, μικροπολιτικής, ενδεχομένως και άγνοιας, ζήτησαν με επιστολή τους στον Νίκο Χαρδαλιά να επιτραπεί η μουσική στην εστίαση. Προφανώς, μετά από τόσους μήνες που οι επιστήμονες το εξηγούν, οι επτά βουλευτές δεν έχουν καταλάβει ότι η μουσική στα καταστήματα εστίασης συμβάλλει στη μετάδοση του ιού, γιατί αναγκάζει τους ανθρώπους να μιλάνε πιο δυνατά και να έρχονται πιο κοντά για να συζητήσουν.
Οι «NY Times» έγραψαν ότι η Ελλάδα ανοίγει τον τουρισμό της πριν από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς η οικονομία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτόν και καλωσορίζει τους επισκέπτες, ενώ τα νοσοκομεία της παραμένουν γεμάτα και πολλοί Έλληνες εξακολουθούν να μην έχουν εμβολιαστεί.
Αυτή η εικόνα, που είναι αληθινή, δεν είναι σίγουρο ότι θα φανεί ελκυστική σε όλους τους τουρίστες που θέλει να προσελκύσει η Ελλάδα. Η Πορτογαλία, που πριν από μερικούς μήνες ήταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση, εφάρμοσε αυστηρό lockdown για σύντομο διάστημα και τώρα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση, με λίγες απώλειες, γεγονός που οπωσδήποτε θα την κάνει πιο ελκυστικό προορισμό τουριστικά.
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο Global Boardroom των «Financial Times», επέμεινε στην αισιόδοξη οπτική, εστιάζοντας στον τουρισμό και αναφέροντας ότι σε έναν μήνα η κατάσταση στην Ελλάδα θα είναι θεαματικά καλύτερη. Υποστήριξε ότι τα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά και ότι τα κρούσματα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώνονται. «Αν το συνδυάσετε με την επιτάχυνση των εμβολιασμών, τα self-tests και το ότι μπορούμε να κάνουμε δραστηριότητες έξω, εκτιμώ ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά» είπε.
Εξίσου αισιόδοξα περιέγραψε και την ελληνική οικονομία, παρότι ανέφερε ότι αναμένεται ύφεση στο 8,2%. Κι αυτό γιατί, όπως είπε, «αναμένει πως η οικονομία θα κάνει rebound και θα επιταχυνθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις χάρη και στα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα κατευθυνθούν σε κρίσιμους τομείς για την Ελλάδα και δεν θα σκορπιστούν».
Οι νέες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών για το έλλειμμα του 2021 και του 2022, πάντως, αποκαλύπτουν τη μεγάλη ζημιά της πανδημίας στην ελληνική οικονομία και στον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι χαρακτηριστική η δυσμενής αναθεώρηση των προβλέψεων, που έχει γίνει από τον Οκτώβριο, μέχρι την πρόσφατη, στην οποία το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης μεγαλώνει κατά 6 μονάδες του ΑΕΠ, δηλαδή από το 3,9% στο 9,9%.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.