ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΕΠΙΔΗΜΙΚΟ ΚΥΜΑ κορυφώνεται στην Ελλάδα, αλλά η επιτήρηση των μέτρων έχει προ πολλού καταρρεύσει και πολλοί από εκείνους που πλήττει οικονομικά το lockdown διαμαρτύρονται εξαγριωμένοι ότι δεν έχουν άλλες αντοχές. Κάπως έτσι φτάσαμε να συζητάμε ξανά για χαλάρωση των μέτρων και άνοιγμα, την ώρα της κορύφωσης του τρίτου κύματος.
Η κυβέρνηση, και πολύ περισσότερο η επιτροπή των επιδημιολόγων, γνωρίζει ότι κάθε άνοιγμα σε μια τέτοια φάση σημαίνει περισσότερα κρούσματα και νοσηλείες, αλλά υπό το βάρος της κοινωνικής πίεσης προσπαθεί να χαλαρώσει τα μέτρα για να «αποσυμπιεστεί ο κόσμος», όπως λένε οι υπουργοί αυτές τις μέρες.
Αν τα κρούσματα αυξηθούν κι άλλο το επόμενο διάστημα, η κατάσταση στα νοσοκομεία κινδυνεύει να γίνει μη διαχειρίσιμη. Άλλωστε, το άνοιγμα χωρίς προηγούμενη υποχώρηση της πανδημίας σημαίνει ότι θα θυσιαστούν μερικές χιλιάδες ζωές, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες.
Ο πιο δύσκολος μήνας είναι ο Απρίλιος, λένε στην κυβέρνηση, και εκτιμούν ότι αν περάσουν αυτόν τον σκόπελο, θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση, λόγω των εμβολιασμών, που θα αυξηθούν (παρά το φιάσκο της AstraZeneca, που προκαλεί επιπλέον καθυστέρηση), και του καιρού, που θα βελτιώσει την κατάσταση και θα βοηθήσει το άνοιγμα.
Οι δημοσκοπήσεις, τις οποίες λαμβάνει πάντα υπ’ όψιν του το Μαξίμου, δείχνουν ότι η κοινωνία είναι περίπου διχασμένη, με σχεδόν τους μισούς να θέλουν χαλάρωση και τους υπόλοιπους παράταση των μέτρων, αν αυτά κρίνονται αναγκαία. Αυτά τα ποσοστά ήταν πολύ διαφορετικά πέρσι, όταν η μεγάλη πλειονότητα επιδοκίμαζε τα μέτρα και τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Σήμερα, την πολιτική διαχείριση της πανδημίας επιδοκιμάζουν 4 στους 10 πολίτες, από 8 στους 10 που ήταν στην αρχή της επιδημίας του νέου κορωνοϊού. Το μόνο που παρηγορεί την κυβέρνηση είναι ότι η πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδοκιμάζεται περισσότερο και γενικά αδυνατεί να πείσει τους πολίτες. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μεγαλύτερη απήχηση και διατύπωνε πειστικές προτάσεις, ίσως η κυβέρνηση να ανησυχούσε περισσότερο. Παρ’ όλα αυτά, η Νέα Δημοκρατία έχει υποχωρήσει κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου, όπως αυτή αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, χωρίς, για την ώρα, να επωφελείται ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που έχει αρχίσει να προκαλεί εκνευρισμό στην Κουμουνδούρου.
Στην κυβέρνηση ερμηνεύουν τη δημοσκοπική υποχώρησή τους ως αποτέλεσμα της πίεσης του κόσμου λόγω πανδημίας και προσδοκούν ότι με την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού προγράμματος, δηλαδή στις αρχές του φθινοπώρου, τα πράγματα θα αλλάξουν. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, από τους στενότερους συνεργάτες του πρωθυπουργού και υπέρ της ολοκλήρωσης της τετραετίας, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κλονισμός της εμπιστοσύνης των πολιτών που ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία και ότι οι ψηφοφόροι αυτοί θέλουν να δουν το πρόγραμμα του κόμματος να υλοποιείται και να ολοκληρώνεται.
Ο πιο δύσκολος μήνας είναι ο Απρίλιος, λένε στην κυβέρνηση, και εκτιμούν ότι αν περάσουν αυτόν τον σκόπελο, θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση, λόγω των εμβολιασμών, που θα αυξηθούν (παρά το φιάσκο της AstraZeneca, που προκαλεί επιπλέον καθυστέρηση), και του καιρού, που θα βελτιώσει την κατάσταση και θα βοηθήσει το άνοιγμα.
Για την ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου ποντάρουν στα self-tests για να κερδίσουν λίγο χρόνο, αλλά ο σχεδιασμός, όπως φάνηκε, είχε κάποια κενά, αφού, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος αρχικά είχε ανακοινώσει ότι αυτά θα ήταν διαθέσιμα στα φαρμακεία από τα τέλη Μαρτίου, χωρίς να υπάρχει η ανάλογη προετοιμασία γι’ αυτό.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.