Ένοχες για εφαρμογή διακρίσεων σε βάρος των κοριτσιών ή για ευνοιοκρατία έναντι συγκεκριμένων υποψηφίων κρίθηκαν πανεπιστημιακές ιατρικές σχολές της Ιαπωνίας.
Την αποκάλυψη έκανε το ίδιο το υπουργείο Παιδείας της χώρας, δύο μήνες μετά την ανακάλυψη χειραγωγήσεων στη βαθμολογία από ιατρική σχολή του Τόκιο.
«Επιλέξαμε να μην κατονομάσουμε τα ιδρύματα, όμως τους ζητούμε να δώσουν από μόνα τους εξηγήσεις για τις πρακτικές τους», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Μασαχίκο Σιμπαγιάμα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χωρίς να κάνει γνωστό ούτε τον αριθμό τους.
Ογδόντα μία πανεπιστημιακές ιατρικές σχολές, δημόσιες και ιδιωτικές, αποτελούν αντικείμενο έρευνας μετά την αποκάλυψη πως γίνονταν αλλαγές στη βαθμολογία από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής του Τόκιο ώστε να απορριφθούν κατά τις εισαγωγικές εξετάσεις γυναίκες υποψήφιες.
Η επιτροπή επιλογής φρόντιζε ώστε οι γυναίκες να μην αποτελούν πάνω από το 30% του συνολικού αριθμού των εισαγόμενων φοιτητών, επειδή, ακόμη κι όταν γίνονται γιατροί, συχνά εγκαταλείπουν στη συνέχεια τη θέση τους για να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά, δικαιολογήθηκαν πηγές στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Μετά το σκάνδαλο αυτό, οι αρχές ερεύνησαν ακριβώς τον τρόπο που διεξάγονται οι εισαγωγικές εξετάσεις. Μέχρι στιγμής έχουν περάσει από κόσκινο μια τριανταριά ιδρύματα.
«Ανάρμοστες πρακτικές ανακαλύφθηκαν σε πολλά πανεπιστήμια», έγραψε σε έκθεση προόδου το υπουργείο, αναφέροντας πολλά παραδείγματα μεθόδων με στόχο την απόρριψη των γυναικών ή των υποψηφίων που είχαν προηγουμένως αποτύχει σε άλλους διαγωνισμούς, ή με στόχο να ευνοήσουν ορισμένους υποψηφίους, για παράδειγμα επειδή ένας από τους γονείς τους ήταν πτυχιούχος του ίδιου ιδρύματος.
Εξάλλου το υπουργείο έκανε λόγο για υπόνοιες διακριτικής μεταχείρισης συνδεόμενης με την κοινωνική θέση των φοιτητών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι υποψήφιοι οφείλουν να διευκρινίσουν τη στιγμή του διαγωνισμού ή κατά την προφορική συνέντευξη τις ταυτότητες των γονιών τους, το επάγγελμά τους και την οικονομική κατάστασή τους.
Η τελική έκθεση θα δοθεί στη δημοσιότητα τον Δεκέμβριο, όμως δεν είναι σίγουρο ότι θα αποκαλυφθούν τα ονόματα των ιδρυμάτων με τις «ανάρμοστες πρακτικές».
Το υπουργείο εκφράζει την ελπίδα πως τα πανεπιστήμια θα διορθώσουν τις μεθόδους τους.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ
σχόλια