Μπορείς να καταλάβεις ότι κάποιος σε φλερτάρει;

Μπορείς να καταλάβεις ότι κάποιος σε φλερτάρει; Facebook Twitter
Οι άνθρωποι που φλερτάρουν φυσικά χρησιμοποιούν πολύ τη γλώσσα του σώματος και θα φλερτάρουν παιχνιδιάρικα...
1

 

Μερικές φορές το φλερτ είναι εντελώς προφανές, αλλά τις περισσότερες είναι έμμεσο και δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό. Πώς όμως μπορούμε να αποκρυπτογραφήσουμε το φλερτ και να μην το μπερδέψουμε με μια φιλική κουβέντα;

Το φλερτ είναι πιο περίπλοκο από ό, τι τελικά πιστεύαμε

Εξ ορισμού, το φλερτ είναι το "σήμα" που δηλώνει έλξη. Το μυστικό όμως κρύβεται στο εξής: Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι να βιώσουν την άμεση απόρριψη, οπότε όταν θέλουν να επικοινωνήσουν το ενδιαφέρον τους, χρησιμοποιούν έμμεσες στρατηγικές φλερτ, αυτές που μοιάζουν με πειράγματα, αστειάκια και φιλικό ενδιαφέρον.

Πρόσφατη έρευνα δίνει νέα δεδομένα για το πώς ακριβώς οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν το πραγματικό φλερτ (Hall, Xing, και Brooks, 2014). Ερευνητές έβαλαν αγνώστους μεταξύ τους ανθρώπους μέσα σε εργαστήριο, όπου έπρεπε να μιλήσουν ο ένας στον άλλο για 10 λεπτά, ή μέχρι να αποκομίσουν μια πρώτη εντύπωση. Αργότερα τους έκαναν ερωτήσεις σχετικά με την αλληλεπίδραση.

Πώς αποκρυπτογραφούν οι άνθρωποι το φλερτ και το μη-φλερτ;

Η σωματική έλξη είναι μέρος της εξίσωσης. Όσο πιο πολύ μας ελκύει σωματικά ένας άγνωστος, τόσο περισσότερο τείνουμε να τον φλερτάρουμε. Η φυσική έλξη για κάποιον, ωστόσο, δεν έχει καμία σχέση με την αντίληψη του φλερτ: Ακριβώς επειδή νομίζουμε ότι κάποιος είναι χαριτωμένος, δεν σημαίνει ότι θα ερμηνεύσει αυτόματα μια ουδέτερη συμπεριφορά ως φλερτ.


Οι άνδρες και οι γυναίκες είναι εξίσου κακοί στην ανίχνευση του φλερτ. Κατά τη συνομιλία με έναν άγνωστο, η έρευνα δείχνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται το φλερτ όταν τους συμβαίνει. Σε αυτή τη μελέτη, οι γυναίκες που αναγνώρισαν το φλερτ ήταν μόνο 18%. Οι άνδρες τα πήγαν λίγο καλύτερα, αλλά με ένα ποσοστό ακρίβειας μόλις 36%. Τις περισσότερες φορές το φλερτ, απλά δεν γίνεται αντιληπτό ως φλερτ.


Οι άνθρωποι αναγνωρίζουν το μη-φλερτ με μεγαλύτερη ακρίβεια από ό,τι το φλερτ. Στην ίδια μελέτη, το 83% των γυναικών αναγνώρισαν αμέσως το μη-φλερτ, όπως και οι άνδρες σε ποσοστό 84%. Φαίνεται τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες είναι πολύ καλύτεροι στην αναγνώριση της απουσίας του φλερτ από ότι στην αντίληψή του.

Τα αποτελέσματα είναι μάλλον απογοητευτικά. Με τόσους πολλούς ανθρώπους να αμφιβάλλουν για το ειλικρινές φλερτ, μπερδεύοντάς το με την ουδέτερη συζήτηση, ουσιαστικά αφήνουν τον έρωτα να τους προσπερνάει. 

Ποια είναι τα στοιχεία που θα σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε το πραγματικό φλερτ;

Ψάξτε για μη λεκτικά σήματα. Η γλώσσα του σώματος μπορεί να μιλήσει. Έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που παρατηρούν "σήματα" του σώματος αντιλαμβάνονται πιο εύκολα το ερωτικό ενδιαφέρον. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το χαμόγελο, η κλίση του σώματος προς τα εμπρός και το άγγιγμα, όπως φυσικά και η επαφή με τα μάτια, σχεδόν πάντα προδίδουν φλερτ.


"Ακούστε" το φλερτ. Η αναγνώριση λέξεων ή φράσεων που έχουν ως στόχο το φλερτ, δεν είναι δύσκολη υπόθεση. Το ερωτικό ενδιαφέρον ερμηνεύεται από τις φιλοφρονήσεις, από τις αναφορές ότι είναι single και διαθέσιμοι και χρησιμοποιώντας ήπια σεξουαλικά υπονοούμενα ως σημεία ενδιαφέροντος.


Εξετάστε το πλαίσιο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το φλερτ είναι πιο πιθανό να το βρούμε σε χώρους που έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: κοινωνικότητα (εκεί όπου οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να μιλήσουν ο ένας στον άλλο),  αλκοόλ και τα κοινά ενδιαφέροντα (π.χ. ένα σημείο συγκέντρωσης για ομοϊδεάτες).


Το στιλ του φλερτ προδίδει την συμπεριφορά των ανθρώπων. Όχι ο καθένας δεν φλερτάρει με τον ίδιο τρόπο, οπότε αν γνωρίζετε το στιλ ενός ατόμου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη γνώση αυτή για να καταλάβετε αν πρόκειται για φλερτ.

Πρόσφατη έρευνα αναφέρει τους τύπους του φλερτ:

Παραδοσιακό φλερτ. Οι άνθρωποι που φλερτάρουν παραδοσιακά, τείνουν να είναι εσωστρεφείς, προσεκτικοί και ευγενικοί όταν το φλερτ γίνεται σε ένα πάρτι, μπαρ, ή επαγγελματικό περιβάλλον. Δεν είναι οι τύποι που θα πιάσουν κουβέντα στο σούπερ μάρκετ.


Φυσικό φλερτ. Οι άνθρωποι αυτοί χρησιμοποιούν πολύ τη γλώσσα του σώματος, θα φλερτάρουν παιχνιδιάρικα σε πολλές περιπτώσεις, χωρίς να τους απασχολεί το πλαίσιο που αναφέραμε πιο πάνω.

Παιχνιδιάρικο φλερτ. Είναι λιγότερο ευγενικοί από αυτούς που φλερτάρουν φυσικά και τείνουν να είναι ιδιαίτερα εξωστρεφείς. Όταν σε φλερτάρουν θα το καταλάβεις στον αέρα.


Τέλος, οι άνθρωποι που κάνουν ειλικρινές και ευγενικό φλερτ προτιμούν να τους συστήσει κάποιος στο άτομο που θέλουν να φλερτάρουν και είναι πολύ προσεκτικοί στην προσέγγισή τους.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Κατ' αρχήν πρέπει να ξεχωρίσουν (πώς?) αυτοί που φλερτάρουν μεν, αλλά έχουν πρόθεση να συνεχίσουν απ' αυτούς που φλερτάρουν αλλά μέχρι εκεί και ξέρουν ότι δεν θα συνεχίσουν.Και μετά να ξεκολήσει το μυαλό μας από κάποια στερεότυπα (π.χ. το κάνουμε μεγάλο θέμα αν φλερτάρει η γυναίκα).