Να πώς το κατοικίδιό σου ορίζει ποιον θα ερωτευτείς!

Να πώς το κατοικίδιό σου ορίζει ποιον θα ερωτευτείς! Facebook Twitter
Δείξε μου το κατοικίδιό σου να σου πω ποιον... θέλεις!
0

Κι όμως! Ο ψυχολόγος Simon Reeve, από το Πανεπιστήμιο του Oakland στο Michigan, πιστεύει πως ναι! Η ανθρώπινη σεξουαλικότητα αλλά και ο μυστηριώδης τρόπος με τον οποίο τελικά επιλέγουμε τους συντρόφους μας έχει επανειλημμένως αποτελέσει επίκεντρο μελέτης.

Σύμφωνα λοιπόν με τις έρευνες, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε έναν 'τύπο' ο οποίος μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τις περιστάσεις της ζωής. Έχει, παραδείγματος χάρη, αποδειχτεί πως όταν μια γυναίκα βρίσκεται στη φάση της ωορρηξίας, νιώθει έλξη για πιο αρρενωπούς, με γωνίες, άντρες ενώ όταν βρίσκεται στην περίοδό της έλκεται από πιο γλυκούς άντρες, με λεπτά χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα λοιπόν με τις έρευνες, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε έναν 'τύπο' ο οποίος μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τις περιστάσεις της ζωής. Έχει, παραδείγματος χάρη, αποδειχτεί πως όταν μια γυναίκα βρίσκεται στη φάση της ωορρηξίας, νιώθει έλξη για πιο αρρενωπούς, με γωνίες, άντρες ενώ όταν βρίσκεται στην περίοδό της έλκεται από πιο γλυκούς άντρες, με λεπτά χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, μια ακόμα παράμετρος που επηρεάζει τις προτιμήσεις μας είναι η αίσθηση της απειλής. Οι εθελοντές που συμμετείχαν, κλήθηκαν να φανταστούν το ιδανικό τους ταίρι στο πλαίσιο μίας απειλητικής και γεμάτης ανασφάλεια κοινωνίας και έπειτα να κάνουν το ίδιο με μία διαφορετική κοινωνία στο μυαλό, ειρηνική, ουτοπική και γεμάτη αφθονία. Αν θέσεις στον εαυτό σου τα ίδια ερωτήματα θα φτάσεις και εσύ στη διαπίστωση των ερευνητών: αλλιώς είναι ο τέλειος σύντροφος στην 'κόλαση' και αλλιώς στον 'παράδεισο'. 

Αυτή ακριβώς τη θεωρία περί κινδύνου και έρωτος θέλησε να εξετάσει σε πραγματικές συνθήκες ο Simon Reeve και το κατάφερε αγοράζοντας ένα ιδιαίτερο κατοικίδιο: έναν πύθωνα μήκους 3 μέτρων! Στον αντίποδα του νέου απειλητικού του συγκατοίκου, ο Reeve υιοθέτησε και ένα... κουνέλι!

Ο Reeve διεξήγαγε την έρευνα καλώντας 2 ομάδες εθελοντών στο εργαστήριό του και ανακοινώνοντάς τους πως σύντομα θα έρχονταν σε επαφή είτε με το κουνέλι, είτε με τον πύθωνα. Τη στιγμή που έγινε η ανακοίνωση ένα μονάχα ζώο ήταν μέσα στο δωμάτιο: Ο πύθωνας στη μία ομάδα και το κουνέλι στην άλλη. Μετά από λίγο, και χωρίς να έρθουν άμεσα σε επαφή με τα ζωάκια, οι εθελοντές κλήθηκαν να κοιτάξουν πολλές φωτογραφίες από πρόσωπα και σώματα και να επιλέξουν αυτά που θεωρούν πιο ελκυστικά. Και, για την ιστορία, όλοι οι εθελοντές ήταν straight ή bisexual.

Τα αποτελέσματα της έρευνας απέδειξαν πως οι γυναίκες που είχαν εκτεθεί στη θέα του πύθωνα, έδειξαν μεγαλύτερη προτίμηση στους μυώδεις άντρες με περισσότερο αρρενωπά χαρακτηριστικά. Και παρ'όλο που παραδοσιακά οι άντρες δεν προτιμούν τις μυώδεις γυναίκες, εκείνοι της ομάδας που είχε δει τον πύθωνα, έδειξε να προτιμά τις πιο γυμνασμένες και μυώδεις φιγούρες, σε σχέση με την ομάδα που είχε δει το κουνέλι. Συνδυαστικά και με προηγούμενες έρευνες, ο Reeve διαπίστωσε πως τα πιο αρρενωπά χαρακτηριστικά σε γυναίκες αλλά και άντρες είναι ψηλά στις προτιμήσεις όταν επικρατεί μια σκληρή ή γεμάτη κινδύνους ατμόσφαιρα. Και είναι πολύ λογικό να επιθυμούμε έναν σύντροφο που δείχνει ικανός να μας 'προστατέψει' σε περίπτωση κινδύνου.

Ένα ακόμα συμπέρασμα που έβγαλε ο Reeve είναι πως οι άντρες που είχαν δει τον πύθωνα, έδειξαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για μια εφήμερη σχέση. Γιατί; Ίσως επειδή όταν ζει κανείς με μια μόνιμη απειλή, η αναπαραγωγή (και άρα η επιβίωση του είδους) είναι πιο επείγουσα ανάγκη από την επιβίωση της μονάδας! Αντίστοιχες αντιδράσεις παρουσιάζουν ποικίλα είδη στο ζωικό βασίλειο: και γιατί να βολευτείς με ένα μονάχα σύντροφο και να επενδύσεις τα πάντα σε ένα μόνο απόγονο εφόσον η επιβίωση του θα είναι μάλλον δύσκολη; Καλύτερα να σπείρεις το σπόρο σου όσο πιο πολύ μπορείς για να έχεις καλύτερες πιθανότητες της επιβίωσης του είδους (έστω!)

Η ομάδα του Reeve διαπίστωσε ακόμα πως στη θέα του φιδιού οι άντρες ένιωσαν λιγότερο θαρραλέοι και κυρίαρχοι από πριν ενώ η ίδια επαφή με το φίδι έκανε τις γυναίκες να νιώσουν λιγότερο επιθυμητές, σε σχέση με εκείνες που είδαν το άκακο και χνουδωτό κουνέλι!

Το απαύγασμα; Δείξε μου τον σκύλο σου να σου πω ποιον... θέλεις! 

Με πληροφορίες από το psychologytoday.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ