Να πώς το κατοικίδιό σου ορίζει ποιον θα ερωτευτείς!

Να πώς το κατοικίδιό σου ορίζει ποιον θα ερωτευτείς! Facebook Twitter
Δείξε μου το κατοικίδιό σου να σου πω ποιον... θέλεις!
0

Κι όμως! Ο ψυχολόγος Simon Reeve, από το Πανεπιστήμιο του Oakland στο Michigan, πιστεύει πως ναι! Η ανθρώπινη σεξουαλικότητα αλλά και ο μυστηριώδης τρόπος με τον οποίο τελικά επιλέγουμε τους συντρόφους μας έχει επανειλημμένως αποτελέσει επίκεντρο μελέτης.

Σύμφωνα λοιπόν με τις έρευνες, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε έναν 'τύπο' ο οποίος μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τις περιστάσεις της ζωής. Έχει, παραδείγματος χάρη, αποδειχτεί πως όταν μια γυναίκα βρίσκεται στη φάση της ωορρηξίας, νιώθει έλξη για πιο αρρενωπούς, με γωνίες, άντρες ενώ όταν βρίσκεται στην περίοδό της έλκεται από πιο γλυκούς άντρες, με λεπτά χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα λοιπόν με τις έρευνες, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε έναν 'τύπο' ο οποίος μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τις περιστάσεις της ζωής. Έχει, παραδείγματος χάρη, αποδειχτεί πως όταν μια γυναίκα βρίσκεται στη φάση της ωορρηξίας, νιώθει έλξη για πιο αρρενωπούς, με γωνίες, άντρες ενώ όταν βρίσκεται στην περίοδό της έλκεται από πιο γλυκούς άντρες, με λεπτά χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, μια ακόμα παράμετρος που επηρεάζει τις προτιμήσεις μας είναι η αίσθηση της απειλής. Οι εθελοντές που συμμετείχαν, κλήθηκαν να φανταστούν το ιδανικό τους ταίρι στο πλαίσιο μίας απειλητικής και γεμάτης ανασφάλεια κοινωνίας και έπειτα να κάνουν το ίδιο με μία διαφορετική κοινωνία στο μυαλό, ειρηνική, ουτοπική και γεμάτη αφθονία. Αν θέσεις στον εαυτό σου τα ίδια ερωτήματα θα φτάσεις και εσύ στη διαπίστωση των ερευνητών: αλλιώς είναι ο τέλειος σύντροφος στην 'κόλαση' και αλλιώς στον 'παράδεισο'. 

Αυτή ακριβώς τη θεωρία περί κινδύνου και έρωτος θέλησε να εξετάσει σε πραγματικές συνθήκες ο Simon Reeve και το κατάφερε αγοράζοντας ένα ιδιαίτερο κατοικίδιο: έναν πύθωνα μήκους 3 μέτρων! Στον αντίποδα του νέου απειλητικού του συγκατοίκου, ο Reeve υιοθέτησε και ένα... κουνέλι!

Ο Reeve διεξήγαγε την έρευνα καλώντας 2 ομάδες εθελοντών στο εργαστήριό του και ανακοινώνοντάς τους πως σύντομα θα έρχονταν σε επαφή είτε με το κουνέλι, είτε με τον πύθωνα. Τη στιγμή που έγινε η ανακοίνωση ένα μονάχα ζώο ήταν μέσα στο δωμάτιο: Ο πύθωνας στη μία ομάδα και το κουνέλι στην άλλη. Μετά από λίγο, και χωρίς να έρθουν άμεσα σε επαφή με τα ζωάκια, οι εθελοντές κλήθηκαν να κοιτάξουν πολλές φωτογραφίες από πρόσωπα και σώματα και να επιλέξουν αυτά που θεωρούν πιο ελκυστικά. Και, για την ιστορία, όλοι οι εθελοντές ήταν straight ή bisexual.

Τα αποτελέσματα της έρευνας απέδειξαν πως οι γυναίκες που είχαν εκτεθεί στη θέα του πύθωνα, έδειξαν μεγαλύτερη προτίμηση στους μυώδεις άντρες με περισσότερο αρρενωπά χαρακτηριστικά. Και παρ'όλο που παραδοσιακά οι άντρες δεν προτιμούν τις μυώδεις γυναίκες, εκείνοι της ομάδας που είχε δει τον πύθωνα, έδειξε να προτιμά τις πιο γυμνασμένες και μυώδεις φιγούρες, σε σχέση με την ομάδα που είχε δει το κουνέλι. Συνδυαστικά και με προηγούμενες έρευνες, ο Reeve διαπίστωσε πως τα πιο αρρενωπά χαρακτηριστικά σε γυναίκες αλλά και άντρες είναι ψηλά στις προτιμήσεις όταν επικρατεί μια σκληρή ή γεμάτη κινδύνους ατμόσφαιρα. Και είναι πολύ λογικό να επιθυμούμε έναν σύντροφο που δείχνει ικανός να μας 'προστατέψει' σε περίπτωση κινδύνου.

Ένα ακόμα συμπέρασμα που έβγαλε ο Reeve είναι πως οι άντρες που είχαν δει τον πύθωνα, έδειξαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για μια εφήμερη σχέση. Γιατί; Ίσως επειδή όταν ζει κανείς με μια μόνιμη απειλή, η αναπαραγωγή (και άρα η επιβίωση του είδους) είναι πιο επείγουσα ανάγκη από την επιβίωση της μονάδας! Αντίστοιχες αντιδράσεις παρουσιάζουν ποικίλα είδη στο ζωικό βασίλειο: και γιατί να βολευτείς με ένα μονάχα σύντροφο και να επενδύσεις τα πάντα σε ένα μόνο απόγονο εφόσον η επιβίωση του θα είναι μάλλον δύσκολη; Καλύτερα να σπείρεις το σπόρο σου όσο πιο πολύ μπορείς για να έχεις καλύτερες πιθανότητες της επιβίωσης του είδους (έστω!)

Η ομάδα του Reeve διαπίστωσε ακόμα πως στη θέα του φιδιού οι άντρες ένιωσαν λιγότερο θαρραλέοι και κυρίαρχοι από πριν ενώ η ίδια επαφή με το φίδι έκανε τις γυναίκες να νιώσουν λιγότερο επιθυμητές, σε σχέση με εκείνες που είδαν το άκακο και χνουδωτό κουνέλι!

Το απαύγασμα; Δείξε μου τον σκύλο σου να σου πω ποιον... θέλεις! 

Με πληροφορίες από το psychologytoday.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ