Το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο θωρακίζει τον οργανισμό από την πνευμονία

Το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο θωρακίζει τον οργανισμό από την πνευμονία Facebook Twitter
Δεν πρέπει να υποτιμούμε τις αναπνευστικές λοιμώξεις και πως πρέπει να εμβολιαζόμαστε κατά της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας.
0

Διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα, τα αναπνευστικά νοσήματα εξελίσσονται σε τρίτη αιτία θανάτου, με τον καρκίνο του πνεύμονα να καταγράφει ετησίως περίπου 8.000 νέα περιστατικά στην πατρίδα μας λόγω της υψηλής διάδοσης του καπνίσματος. Στην κατηγορία αυτών των παθήσεων ανήκει και το άσθμα, που οφείλεται στα αλλεργιογόνα και σε γενετική προδιάθεση, καθώς και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, γνωστή και σαν ΧΑΠ, που είναι άμεσα εξαρτώμενη από το τσιγάρο, το οποίο δρα επιβαρυντικά σε όλα τα νοσήματα.

Ωστόσο, τη μερίδα του λέοντος στις αναπνευστικές παθήσεις σε ό,τι αφορά τον βαρύ αντίκτυπό τους σε νοσηλείες στο νοσοκομείο και τη θνησιμότητα κατέχει η πνευμονία, που απειλεί μικρά παιδιά, μεσήλικες και ηλικιωμένους. Όπως, μάλιστα, επισημαίνει, μιλώντας εκ μέρους της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, η επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας, Παρασκευή Κατσαούνου, η πνευμονία μπορεί να επιβαρύνει δραματικά μια καταβεβλημένη καρδιά, σε σημείο που να οδηγήσει ακόμα και σε έμφραγμα του μυοκαρδίου λίγο καιρό μετά.

Η πνευμονία παραμένει, επίσης, πρώτη αιτία θανάτου μέσα στα νοσοκομεία, όπου δύσκολα καταπολεμάται με αντιβιοτικά, γιατί τα «ένοχα» μικρόβια αναπτύσσουν αντοχή και καθίστανται ανίκητα.

Η πνευμονία παραμένει, επίσης, πρώτη αιτία θανάτου μέσα στα νοσοκομεία, όπου δύσκολα καταπολεμάται με αντιβιοτικά, γιατί τα «ένοχα» μικρόβια αναπτύσσουν αντοχή και καθίστανται ανίκητα. Η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών στην κοινωνία, όταν τα παίρνουμε χωρίς λόγο και όταν δεν ολοκληρώνουμε τη σωστή δοσολογία, εντείνει τη μικροβιακή αντοχή και μας καθιστά παγκόσμιους πρωταθλητές σε αυτό το σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Οι ειδικοί τονίζουν πως τα αντιβιοτικά πρέπει να λαμβάνονται με τη συμβουλή γιατρού για μικροβιακή λοίμωξη και όχι για ιώσεις, οπότε είναι άχρηστα, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά ημερών.


Με αφορμή την πρόσφατη διεξαγωγή του 36ου Μαραθωνίου της Αθήνας, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία διαδίδει το μήνυμα πως δεν πρέπει να υποτιμούμε τις αναπνευστικές λοιμώξεις και πως πρέπει να εμβολιαζόμαστε κατά της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας. Δυστυχώς, το αντιεμβολιαστικό κίνημα που αναπτύχθηκε στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια οδήγησε πολλούς πολίτες στο να αφήσουν αθωράκιστο τον εαυτό τους απέναντι σε σοβαρές λοιμώξεις.

Το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου και της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας αποζημιώνεται για τις ευπαθείς ομάδες και είναι ενταγμένο στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Υπάρχουν δύο εμβόλια, εκ των οποίων το ένα γίνεται μία φορά μετά την ηλικία των 50 ετών και προστατεύει διά βίου, ενώ το άλλο γίνεται ανά 5ετία. Το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο μπορεί να γίνει μαζί με το αντιγριπικό εμβόλιο, μια και αυτή την εποχή εμβολιαζόμαστε και για την εποχική γρίπη.

Στις συστάσεις τους για γερά πνευμόνια, οι ειδικοί της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας συμπεριλαμβάνουν διακοπή του καπνίσματος, συστηματική φυσική δραστηριότητα, καθώς η άσκηση βελτιώνει την καρδιο-αναπνευστική αντοχή, υγιεινή διατροφή και ετήσιο τσεκ-απ με την απλή εξέταση της σπιρομέτρησης, που μετρά την αναπνευστική ικανότητα.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ