Το Facebook δέχεται σκληρή κριτική επειδή δεν κατάργησε viral δημοσίευση που διαφήμιζε δημοπρασία ανήλικης νύφης στο Νότιο Σουδάν.
Αυτό τελικά οδήγησε στην καταβολή της μεγαλύτερης «προίκας» που καταγράφηκε ποτέ στη χώρα από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος.
Ο πλειοδότης ήταν ένας άντρας ο οποίος ήταν πάνω από 50 ετών και το κορίτσι που «δημοπρατήθηκε» μόλις 17.
Τουλάχιστον τέσσερις ακόμη άντρες προσπάθησαν να κερδίσουν την ανήλικη νύφη ενώ ένας από αυτούς ήταν ο αναπληρωτής κυβερνήτης της περιοχής, δήλωσε η Philips Anyang Ngong, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προσπάθησε να σταματήσει την υποβολή προσφορών τον περασμένο μήνα.
Η Ngong δήλωσε στο Associated Press πως η δημοπρασία ήταν φρικτή κακοποίηση και πως οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν.
Το κορίτσι, έγινε η ένατη γυναίκα του άντρα. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται στο Facebook τη δείχνουν να κάθεται δίπλα στο γαμπρό, φορώντας ένα εντυπωσιακό φόρεμα ενώ κοιτάζει στο πάτωμα.
Ο γαμπρός έδωσε 500 αγελάδες δύο πολυτελή αυτοκίνητα, 10.000 δολάρια, δύο ποδήλατα, ένα σκάφος και μερικά κινητά τηλέφωνα.
Η δημοπρασία διαφημίστηκε αλλά δεν διεξήχθη στο Facebook, όμως χρειάστηκαν αρκετές ημέρες για να καταργηθεί μετά την πρώτη δημοσίευση.
«Αυτή η βάρβαρη χρήση της τεχνολογίας θυμίζει αγορές σκλάβων. Το γεγονός ότι ένα κορίτσι μπορεί να πωληθεί για γάμο στο μεγαλύτερο χώρο κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο σε αυτή την εποχή είναι πέρα από τα όρια», είπε ο George Otim, διευθυντής του οργανισμού Plan International South Sudan.
Το Νότιο Σουδάν έχει μακρά παράδοση στην πρακτική της προίκας για νύφες, συνήθως με τη μορφή αγελάδων. Έχει επίσης μια μακρά ιστορία σε περιστατικά γάμου με ανήλικες. Παρόλο που η πρακτική αυτή είναι πλέον παράνομη, το 40% των κοριτσιών εξακολουθεί να παντρεύεται πριν από την ηλικία των 18 ετών.
Ενώ η κυβέρνηση του Νοτίου Σουδάν καταδικάζει την πρακτική του παιδικού γάμου, δηλώνει αναρμόδια και ανίκανη να ρυθμίσει τα πολιτιστικά πρότυπα των κοινοτήτων, ειδικά στις απομακρυσμένες περιοχές.
«Δεν μπορείτε να το πείτε δημοπρασία. Δεν προσφέρεται. Εάν το βλέπετε με ευρωπαϊκά μάτια, θα το ονομάσετε δημοπρασία.Πρέπει να το δείτε μέσα από την αφρικανική οπτική καθώς είναι παράδοση εδώ και χιλιάδες χρόνια», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
σχόλια