To ιστορικό Θέατρο του Λυκαβηττού κάνει επανεκκίνηση και βάζει στόχο να είναι πάλι ανοιχτό για το κοινό από το φθινόπωρο του 2019.
Σήμερα έγινε επισήμως η παρουσίαση του σχεδιασμού για το φιλόδοξο έργο της αποκατάστασης και επαναλειτουργίας του Θεάτρου Λυκαβηττού που ξεκινά άμεσα και σε περίπου ένα χρόνο θα έχει εκτός απροόπτου ολοκληρωθεί.
Σε συνέντευξη Τύπου η Περιφέρεια Αττικής (Κεντρικός Τομέας Αθηνών) και η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ Α.Ε.) έδωσαν κάποιες πρώτες πληροφορίες και το χρονοδιάγραμμα του έργου.
Όλο το εγχείρημα θα γίνει με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων και το Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Το κόστος
Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε την ένταξη στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας Αττικής αφενός την ενίσχυση – αποκατάσταση του φέροντος οργανισμού του θεάτρου Λυκαβηττού, προϋπολογισμού 1.984.000 ευρώ, τον Ιούνιο 2018, και αφετέρου τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου του θεάτρου, προϋπολογισμού 250.000 ευρώ, τον Οκτώβριο 2018.
Τι αλλάζει
Καθώς την τελευταία δεκαετία το θέατρο του Λυκαβηττού παραμένει κλειστό λόγω προβλημάτων στατικής επάρκειας η ανάπλασή του καλείται να αντιμετωπίσει την απαξίωση όχι μόνο της ίδιας της κατασκευής του θεάτρου, αλλά και του περιβάλλοντα χώρου και να μεταμορφώσει αυτό το τοπόσημο της Αθήνας επιστρέφοντας το ακόμη πιο λειτουργικό στους πολίτες.
Όπως ανακοινώθηκε, το Θέατρο Λυκαβηττού αποκαθίσταται για να επαναλειτουργήσει ως μητροπολιτικός πολιτιστικός πόλος, ενώ ο απαξιωμένος περιβάλλων χώρος επαναδιαμορφώνεται μέσω Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού. Η λειτουργία του Θεάτρου μετά την ολοκλήρωση των έργων θα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Σήμερα έγινε γνωστό πως το πρότζεκτ είναι στο στάδιο ολοκλήρωσης της επικαιροποίησης της μελέτης και λήψης όλων των απαραίτητων αδειών. Στη συνέχεια η Περιφέρεια θα δημοπρατήσει το έργο αποκατάστασης, ενώ παράλληλα θα προκηρυχθεί και ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.
Βασικές αλλαγές θα γίνουν στο κέλυφος του Θεάτρου και τις κερκίδες ενώ θα γίνουν και σημαντικές εργασίες που απαιτούνται για τη στατικότητα της κατασκευής. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, θα αλλάξουν και όλοι οι υποστηρικτικοί χώροι του Θεάτρου, από τα καμαρίνια μέχρι το αναψυκτήριο και τις τουαλέτες.
Ο Πρόεδρος Δ.Σ. της ΕΤΑΔ Α.Ε., καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής και πρώην Αντιπρύτανης του Πολυτεχνείου, Γιάννης Πολύζος δήλωσε:
«Ολοκληρώνουμε την αναστήλωση του Θεάτρου του Λυκαβηττού και την εκκίνηση της διαμόρφωσης του υπαίθριου χώρου που τον συνοδεύει – σήμερα κάνουμε το αυτονόητο: με περιβαλλοντική ευαισθησία και ιστορική συνέχεια, σεβασμό στο αθηναϊκό τοπίο, παραδίδουμε έναν χώρο υψηλής πολιτιστικής αξίας στην πόλη, στους κατοίκους και τους επισκέπτες της.
Για το συγκεκριμένο έργο υπάρχουν δύο προκλήσεις. Η πρώτη πρόκληση είναι να φτάσουμε στην ολοκλήρωση των μελετών για να προχωρήσει η αποκατάσταση του θεάτρου, έχοντας ως στόχο το θέατρο να είναι έτοιμο το φθινόπωρο του 2019. Η δεύτερη πρόκληση είναι να αλλάξουμε τον τρόπο πρόσβασης στο θέατρο. Ο σημερινός τρόπος με ταξί ή ΙΧ αυτοκίνητο δεν ταιριάζει σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και πρέπει να δρομολογήσουμε την αλλαγή του.
Κάνουμε όλες τις ενέργειες ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα η μελέτη αυτή να βγει στη δημοσιότητα, να γίνει η επιλογή του μελετητή και να εγκατασταθεί ο μελετητής αρχές του 2019. Θεωρούμε, ότι εντός 6 μηνών με τη συμβολή των συναδέλφων μελετητών του ιδιωτικού τομέα, αλλά και με συναδέλφους του Πολυτεχνείου που δούλεψαν για να έχουμε έναν πλήρη τεχνικό έλεγχο αυτού του φακέλου, μπορούμε εντός 6 μηνών να ολοκληρωθεί αυτό το έργο».
Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά υπογράμμισε:
«Η συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με την Περιφέρεια Αττικής είναι πολύ σημαντική καθώς επιβεβαιώνει ότι το Δημόσιο μπορεί να αντιμετωπίσει με όραμα και με πνεύμα συνεργασίας τα σύνθετα ζητήματα μιας μητρόπολης όπως η Αθήνα. Μπορεί όχι μονάχα να φτιάχνει υποδομές αλλά και να σχεδιάζει τις υποδομές σε συνδυασμό με τη λειτουργία τους. Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε την Περιφέρεια Αττικής και τη Ρένα Δούρου που εμπιστεύτηκε τον ρόλο αυτόν στο ΥΠΠΟΑ, με ένα χρονοδιάγραμμα μάλιστα που κάνει ορατή την ολοκλήρωση των εργασιών στο Θέατρο Λυκαβηττού όσο και το σχέδιο πολιτιστικής παρέμβασης στην καθημερινή ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης.
Καθώς ο Λυκαβηττός βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, καθώς από εκεί μπορεί κανείς να έχει μια θέα 360ο στην πόλη, και να δει από το θαλάσσιο μέτωπό της έως τη δυτική Αθήνα και από τον βορρά έως την ανατολή στον Υμηττό, θεωρούμε ότι η πολιτιστική ταυτότητα που θα αποκτήσει το αναγεννημένο Θέατρο θα σηματοδοτεί τη σύγχρονη αντίληψη για το πώς ο πολιτισμός διαποτίζει την καθημερινή ζωή και την αλλάζει».
Η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου έκανε λόγο για «μια σπουδαία υπόθεση για την Αττική και τον πολιτισμό». «Μια υπόθεση που αφορά στην αποκατάσταση και την επαναλειτουργία ενός οικείου, σε όλους μας, χώρου. Ενός διατηρητέου χώρου, του θεάτρου του Λυκαβηττού. Μια επαναλειτουργία που περνάει μέσα από μια επιχείρηση επανα-νοηματοδότησης ενός παλιού χώρου μέσα από μια νέα ταυτότητα, μια ταυτότητα η οποία στηρίζεται στην πολιτιστική και περιβαλλοντική αναβάθμιση».
σχόλια