Η έκθεση της Tate Modern που τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα παρουσιάζει έργα του Πολ Γκογκέν, θέλει να καταδείξει τον μύθο της κατασκευής μια εξωτικής εικόνας της Ταϊτής. Μιας εικόνας που στην πραγματικότητα όμως δεν υπήρξε ποτέ.
Οι μελετητές του Γκογκέν συμφωνούν ότι η Ταϊτή που παρουσιάζει στα έργα του ήταν μόνο ένα τέχνασμα για να προωθήσει τη δουλειά του. Η επιμελήτρια της έκθεσης Μπελίντα Τόμσον πιστεύει πως όταν ο Γκογκέν έφτασε στην Ταϊτή απογοητεύτηκε ανακαλύπτοντας ότι οι Ευρωπαίοι ιεραπόστολοι είχαν κάνει καλά τη δουλειά τους. Αντί για αισθησιακά ημίγυμνα κορίτσια βρήκε γυναίκες ντυμένες ως τον λαιμό που πήγαιναν κάθε μέρα στην εκκλησία.
Η έκθεση αυτή διαχειρίζεται και άλλες πλευρές του «μύθου» του Πολ Γκογκέν. Ένα παράδειγμα είναι η έκδοση του βιβλίου «Νόα Νόα» το 1897, με ιστορίες που δήλωνε ότι του τις είχε διηγηθεί μία από τις ερωμένες του ενώ στη πραγματικότητα η αλήθεια είναι ότι επρόκειτο για ιστορίες που είχε αντιγράψει από βιβλίο Γάλλου πρόξενου.
Υπάρχουν βέβαια κι άλλα δείγματα του τρόπου που ο καλλιτέχνης είχε κατασκευάσει την εικόνα του. Υποστήριζε για παράδειγμα ότι ήταν απόγονος των Ίνκα, κάτι που δεν ίσχυε.
Περισσότερα από 100 έργα του ζωγράφου θα παρουσιαστούν στην έκθεση «Gauguin: Maker of Myth».
ΜΚ
σχόλια