Αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες και ντιζάινερ συνεργάζονται στο πλαίσιο ενός ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «AAO - Against All Odds. Ηθική/Αισθητική» και θέμα: τα προβλήματα και τις λύσεις γύρω από την πόλη μας. Η πρώτη δράση που θα λάβει χώρα είναι ένα διήμερο συνέδριο 19/01-20/01 στο Αμφιθέατρο της Σχολής καλών Τεχνών.
Ο δημόσιος χώρος, το περιβάλλον, το πράσινο, η οικολογική συνείδηση και η ποιότητα ζωής είναι ορισμένα από τα σημεία που θα προβληματίσουν τους συμμετέχοντες. Το πρότζεκτ επιμελείται η αρχιτέκτων Λίνα Στεργίου και συνεργάζοντα: το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, το Τµήµα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας, τα Πανεπιστήµια Paris 8, Parsons Design School of New York, το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής αλλά και ανεξάρτητοι καλλιτέχνες, ντιζάινερ, αρχιτέκτονες από το Σαν Φρανσίσκο, το Παρίσι, το Λονδίνο, το Αµστερνταµ, την Κορέα, το Βέλγιο.
Διαβάστε το Δελτίο Τύπου που ακολουθεί για περισσότερες πληροφορίες:
Για φέτος το Against All Odds έχει προγραμματίσει μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων με θέμα: Ηθική / Αισθητική.
Οι δράσεις ΑΑΟ: Ηθική / Αισθητική - Πρόγραμμα:
Τετάρτη 19 & Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011, ώρα 18:00
Το 1ο Συνέδριο
Αμφιθέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Αθήνα, Πειραιώς 256, Ταύρος Αθήνα
Το συνέδριο αποτελείται από ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα το οποίο θα εξετάσει στη βασική του πλατφόρμα τη σχέση μεταξύ ηθικής και αισθητικής και την προοπτική που δημιουργείται μέσω της αλληλεπίδρασης γνωστικών πεδίων όπως η φιλοσοφία και οι θεωρίες της αισθητικής, η κοινωνιολογία και η κοινωνιολογία των επαγγελμάτων, οι πρακτικές επιμέλειας και τοπολογίας.
Το συνέδριο εξετάζει τα εξής επίκαιρα ζητήματα:
(υπό διεπιστημονικό πρίσμα): τους τρόπους με τους οποίους ηθική και αισθητική αλληλεπιδρούν και τον βαθμό αυτής της αλληλεπίδρασης
(υπό διεπιστημονικό πρίσμα): τους τρόπους με τους οποίους η ηθική εκφράζεται μέσω της αισθητικής φόρμας
(υπό το πρίσμα της αρχιτεκτονικής): υποσχέσεις/κίνδυνοι – πώς η ηθική μεταλλάσσει γνωστές ιδεολογικές αρχές της αρχιτεκτονικής
(υπό το πρίσμα της αρχιτεκτονικής): το επάγγελμα του αρχιτέκτονα – ηθικές πρακτικές, εξυγιαντικές επιδράσεις
Στο συνέδριο έχουν κληθεί να συμμετάσχουν σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της αρχιτεκτονικής, του ντιζάιν, της τέχνης, της κοινωνιολογίας και της φιλοσοφίας (ΗΠΑ, Ευρώπη, Ελλάδα).
Ομιλητές:
Maurice Benayoun, Καθηγητής, συνιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του ερευνητικού κέντρου CITU του Paragraphe Laboratory του πανεπιστημίου Paris 8, new media artist, Ole Bouman, Γενικός Διευθυντής του Ολλανδικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής (NAI), Ρόττερνταμ, David Cottington, Καθηγητής της Ιστορίας Μοντέρνας Τέχνης στο Τμήμα Καλών Τεχνών, Ντιζάιν και Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Kingston του Λονδίνου και καταξιωμένος ιστορικός του Κυβιστικού κινήματος, Μαρία Θεοδώρου, Δρ. Αρχιτέκτων, επικεφαλής της οργάνωσης SARCHA ‘School for ARCHitecture 4 All’, Lydia Matthews, Κοσμήτορας Ακαδημαϊκών Προγραμμάτων και Καθηγήτρια Οπτικού Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Parsons The New School for Design της Νέας Υόρκης, κριτικός τέχνης, επιμελήτρια σύγχρονης τέχνης, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Λίνα Στεργίου, Εντεταλμένη Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής, συγγραφέας, Γενική Επιμελήτρια των δράσεων AAO, και Jilly Traganou, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Διευθύντρια Ακαδημαϊκών Υποθέσεων στο Τμήμα Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης και του Ντιζάιν του Πανεπιστημίου Parsons The New School for Design της Νέας Υόρκης.
Συντονιστές:
Νίκος Ξυδάκης, Αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Η Καθημερινή», δημοσιογράφος, κριτικός, συγγραφέας, και Λόης Παπαδόπουλος, Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων, Πολυτεχνικής Σχολής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Θεματικές:
O Maurice Benayoun επέλεξε να μιλήσει για την αισθητική που αναδύεται μέσα από την αντίφαση. Ο Ole Bouman θα μιλήσει για τη «Βαρύνουσα Αρχιτεκτονική», το επάγγελμα του αρχιτέκτονα στις διεθνείς συγκυρίες, τις ηθικές του επιταγές και πρακτικές. Ο David Cottington θα συσχετίσει τις αντιλήψεις της Πρωτοπορίας στο Παρίσι των αρχών του 20ού αιώνα με τον επαγγελματία καλλιτέχνη και τις αισθητικές θέσεις της εποχής. Η Μαρία Θεοδώρου θα προσεγγίσει κριτικά την «Ηθική της Ενδυνάμωσης» κυρίως σε σχέση με την αρχιτεκτονική, αλλά και τη σημερινή «στροφή προς την ηθική» με στόχο τη διεύρυνση της δυναμικής της αρχιτεκτονικής σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Η Lydia Matthews θα κάνει χρήση διεπιστημονικών προτύπων (Ντιζάιν, Χειροτεχνία, Κοινωνικές πρακτικές) ως έναυσμα για έναν διάλογο με θέμα τις καινοτόμες μορφές κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Ο Κωνσταντίνος Μωραΐτης θα αναπτύξει τη σχέση ηθικής-αισθητικής ιδωμένη από τη σκοπιά της φιλοσοφίας και της αισθητικής θεωρίας. H Λίνα Στεργίου θα προσεγγίσει τη πραγματιστική σκοπιά του δημιουργικού ακτιβισμού: την καίρια σημασία του εντός του πεδίου των χωρικών πρακτικών και των σύγχρονων οικονομικών συνθηκών. Η Jilly Traganou θα αναπτύξει το ρόλο των σχέσεων ανάμεσα στο ντιζάιν, τη μετανάστευση και τον συμμετοχικό σχεδιασμό στη δημιουργία μετα-εθνικών ταυτοτήτων.
•Φεβρουάριος – Μάιος 2011
Ακαδημαϊκά εργαστήρια
Το έργο που θα προκύψει ως αποτέλεσμα των εργαστηρίων θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη, κτήριο οδού Πειραιώς, Αθήνα
Για τη διεξαγωγή των εργαστηρίων θα χρησιμοποιηθούν διάφορα μοντέλα συνεργασίας κατά τα οποία το ΑΑΟ θα αποτελεί τον στρατηγικό συνεργάτη που θέτει τη συγκεκριμένη οπτική του γενικού θέματος Ηθική / Αισθητική. Τα συνεργαζόμενα ιδρύματα είναι το Parsons The New School for Design, New York και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μεταξύ άλλων. Υπάρχουν δύο τύποι εργαστηρίων, το Εργαστήριο Έρευνας/Επιμέλειας/Ντιζάιν και το Εργαστήριο Έρευνας/Ντιζάιν. Στόχος των εργαστηρίων είναι η ενίσχυση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών δράσεων των νέων ανθρώπων.
Μάρτιος - Ιούλιος 2011
Δρώμενα
Μουσείο Μπενάκη, κτήριο οδού Πειραιώς, Αθήνα, στο διαδίκτυο και σε δημόσιους χώρους στην Αθήνα
Τα δρώμενα περιλαμβάνουν μία σειρά από πρωτοβουλίες που σχετίζονται άμεσα με το ΑΑΟ project προσφέροντας έναν τρόπο στο κοινό να παραμένει συνεχώς σε άμεση επαφή με αυτό. Τα δρώμενα θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο Μπενάκη, κτήριο οδού Πειραιώς, Αθήνα, στο διαδίκτυο, και σε δημόσιους χώρους στην Αθήνα την περίοδο από Μάρτιο έως και Ιούλιο 2011.
6 Ιουνίου - 31 Ιουλίου 2011
Κεντρική έκθεση
Μουσείο Μπενάκη, κτήριο οδού Πειραιώς, Αθήνα
Στην κεντρική έκθεση Ηθική / Αισθητική προοδευτικά και καινοτόμα έργα γίνονται όχημα για να έρθουν στο προσκήνιο ποικίλες εκφάνσεις της κοινωνικής στράτευσης, της οικολογικής ευαισθησίας, της ανάγκης για προστασία του περιβάλλοντος. Εδώ παρουσιάζεται το έργο είκοσι (20) διεθνούς φήμης δημιουργών και ο καρπός της συνεργασίας μεταξύ των πεδίων της αρχιτεκτονικής, του ντιζάιν και της τέχνης σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική. Τα έργα της έκθεσης οικειοποιούνται πλήθος στρατηγικών που στόχο έχουν να δημιουργήσουν βιώσιμα περιβάλλοντα και να στηρίξουν τις κοινωνικές δομές.
Παράλληλες εκθέσεις
Μουσείο Μπενάκη, κτήριο οδού Πειραιώς, Αθήνα
Η παράλληλη έκθεση Here and Now (Εδώ και Τώρα) διερευνά κοινωνικά και χωροταξικά ζητήματα που συνδέονται με τους βασικούς άξονες της δράσης, χρησιμοποιώντας ως μέσο την τεχνολογία αιχμής καθώς και μια ποικιλία γραφικών εφαρμογών που παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Επιδιώκει συνάμα τη συμμετοχή του ευρύτερου κοινού δημιουργώντας ένα πλαίσιο για την ανταλλαγή απόψεων και τον κριτικό σχολιασμό.
Η παράλληλη έκθεση Slow Down Rooms (Αίθουσες Επιβράδυνσης) σε επιμέλεια της Ίρις Κρητικού, παρουσιάζει νέους Έλληνες καλλιτέχνες που εστιάζουν στην ιδέα της ανακύκλωσης, υιοθετούν χειρωνακτικές μεθόδους και πειραματίζονται με διάφορα υλικά για να δημιουργήσουν εγκαταστάσεις με γνώμονα τους συγκεκριμένους εκθεσιακούς χώρους.
6 & 7 Ιουνίου 2011
Το 2ο Συνέδριο
Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, κτήριο οδού Πειραιώς, Αθήνα
Είκοσι (20) διεθνούς φήμης συμμετέχοντες στις δράσεις AAO θα βρίσκονται στην Αθήνα στις 6 και 7 Ιουνίου για να αναπτύξουν τις ευφάνταστες στρατηγικές που υιοθέτησαν, τα μέσα και τους στόχους των έργων τους μέσα σε ένα πνεύμα αποτίμησης των σύγχρονων επιτακτικών κοινωνικών και οικολογικών αναγκών και αντιμετώπισής τους.
Αναλυτικότερο πρόγραμμα των δράσεων ΑΑΟ: Ηθική / Αισθητική θα ανακοινωθεί στο προσεχές μέλλον.
Οι δράσεις ΑΑΟ: Ηθική / Αισθητική οργανώνονται υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού (ΥΠΠΟ), του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, του Δήμου Αθηναίων / Εταιρεία Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης Αθηνών (ETOAA), του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών - Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ) και του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής (EIA).
σχόλια