Κύπρος: Η Τουρκία οφείλει 90 εκατ. ευρώ για την εισβολή του '74

Κύπρος: Η Τουρκία οφείλει 90 εκατ. ευρώ για την εισβολή του '74 Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Η Κύπρος θα απαιτήσει από την Τουρκία να καταβάλει τα οφειλόμενα 90 εκατομμύρια ευρώ για τους αγνοούμενους και τους εγκλωβισμένους από την εισβολή των στρατευμάτων το 1974. 

Όπως εξήγησε ο γενικός εισαγγελέας της Κύπρου, Κώστας Κληρίδης, το θέμα θα συζητηθεί στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, (12- 14 Μαρτίου) και από την Κυπριακή Δημοκρατία θα τεθεί η άνευ όρων υποχρέωση της Τουρκίας - με βάση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) - για καταβολή 30 εκατομμυρίων ευρώ για τη «δίκαιη ικανοποίηση» για τους αγνοούμενους και 60 εκατομμυρίων ευρώ για τους εγκλωβισμένους.

Μιλώντας σε ημερίδα, με θέμα «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Αγνοούμενοι της Κύπρου», ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι «παρά την πάροδο του χρόνου η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί και εξακολουθεί να αποφεύγει τις ευθύνες της ενώπιον της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Στην προσεχή συνεδρίαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι να αναδειχθούν εκ νέου και οι υποχρεώσεις της Τουρκίας:

α)για αποτελεσματική διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, να δοθεί στην Επιτροπή για τα Αγνοούμενα Πρόσωπα της Κύπρου απρόσκοπτη και όχι αποσπασματική πρόσβαση σε στρατιωτικές ζώνες, καθώς και στα αρχεία της, περιλαμβανομένων και των στρατιωτικών αρχείων και

β) να εμποδίσει το φαινόμενο της μετακίνησης οστών, που έχει διαπιστωθεί και προστασία των πιθανών χώρων ταφής.

Επίσης, θα προωθηθεί το ζήτημα της υποχρέωσης για αποτελεσματική διερεύνηση των συνθηκών θανάτων των αγνοουμένων, των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί τα λείψανα.

Ο κ. Κληρίδης επεσήμανε ότι είναι παράδοξο σε ένα κορυφαίο δικαστικό σώμα, όπως είναι το ΕΔΑΔ, να επιτυγχάνει κάποιος την έκδοση καταπελτικών και καινοφανών αποφάσεων, που καταδικάζουν με τον πιο έντονο και ξεκάθαρο τρόπο μια χώρα, και από την άλλη, επειδή η επιτήρηση της εκτέλεσης των αποφάσεων δίδεται σε πολιτικά σώματα, όπως είναι η Επιτροπή Υπουργών, «να δίδονται συνεχείς αναβολές, με αποτέλεσμα να καθιστά το όλο σύστημα τελείως αναποτελεσματικό».

«Δυστυχώς, υπεισέρχονται πολιτικά κριτήρια και τα γνωστά χαϊδέματα της Τουρκίας», τόνισε ο κ. Κληρίδης. 

Ομιλητής στην ημερίδα ήταν και ο καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Στέλιος Περράκης, ο οποίος συμφώνησε ότι υπάρχουν θεσμικές αδυναμίες στον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο κ. Περράκης ανέφερε ότι πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα εκ μέρους της Κύπρου μιας νέας διακρατικής προσφυγής. Επίσης, πρότεινε το ζήτημα των αγνοουμένων να τεθεί στην Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πού είναι το Λεσότο, η χώρα που ο Τραμπ είπε ότι «κάνεις δεν έχει ακούσει ποτέ»

Διεθνή / Πού είναι το Λεσότο, η χώρα που ο Τραμπ είπε ότι «κάνεις δεν έχει ακούσει ποτέ»

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας δήλωσε προσβεβλημένος μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου για περικοπές των «8 εκατ. δολαρίων για τη στήριξη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στο Λεσότο που κανείς δεν έχει ακουστά»
LIFO NEWSROOM
Εάν έχει κλαπεί ο χρυσός των ΗΠΑ από το Φορτ Νοξ, ρωτούν Τραμπ και Μασκ

Διεθνή / Εάν έχει κλαπεί ο χρυσός των ΗΠΑ από το Φορτ Νοξ, ρωτούν Τραμπ και Μασκ

Πρέπει να πάμε εκεί και να διαπιστώσουμε εάν είναι εκεί όντως ο χρυσός, επιμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο - «Ίσως ο Μάσκ θέλει να δει πώς μοιάζει ο πλούτος του στην πραγματικότητα»
LIFO NEWSROOM
Φράχτη μήκους 8,5 χλμ. κατασκευάζει στον Έβρο και η Τουρκία

Διεθνή / Φράχτη μήκους 8,5 χλμ. κατασκευάζει στον Έβρο και η Τουρκία

Ο νομάρχης της Αδριανούπολης, Γιουνούς Σεζέρ, ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των διαγωνισμών και τα έργα προχωρούν με την υποστήριξη του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Άμυνας
LIFO NEWSROOM
Επτά σημεία από την ομιλία Τραμπ στο Κογκρέσο: «Ο πρόεδρος ακόμη δεν άρχισε»

Διεθνή / Επτά σημεία από την ομιλία Τραμπ στο Κογκρέσο: «Ο πρόεδρος ακόμη δεν άρχισε»

Εκστασιασμένοι Ρεπουμπλικανοί και αποσβολωμένοι Δημοκρατικοί παρακολούθησαν τον Τραμπ να αναφέρεται στην Ουκρανία, τους δασμούς, τη Γροιλανδία και τον Παναμά, τις πολιτικές DEI και, φυσικά, στον Έλον Μασκ
LIFO NEWSROOM