Αντιοξειδωτικά: «ασπίδα» για το μυαλό

Αντιοξειδωτικά: «ασπίδα» για το μυαλό Facebook Twitter
0

Μια νέα μελέτη, με ελληνική υπογραφή, έρχεται να ανατρέψει όλα όσα πιστεύαμε για τα συμπληρώματα διατροφής και να αποτελέσει «τροφή για σκέψη» για τον πολλαπλό τους ρόλο στην υγεία.

Τα ευρήματα της αποδεικνύουν πως οι πολυβιταμίνες που περιέχουν μια φόρμουλα αντιοξειδωτικών συστατικών μπορούν να προστατέψουν την εγκεφαλική λειτουργία από τις βλάβες, τις οποίες προκαλούν τα μικρά ισχαιμικά επεισόδια, που αν και περνούν απαρατήρητα, ωστόσο συμβαίνουν συχνά στην πορεία της ζωής πολλών ανθρώπων.


Η λήψη των βιταμινούχων συμπληρωμάτων διατροφής και η επίδραση τους στην υγεία έχει μελετηθεί εκτενώς κι έχει προκαλέσει αρκετές διχόνοιες στην επιστημονική κοινότητα, προσφέροντας αρκετή «τροφή για σκέψη» στους επιστήμονες αλλά και στο ευρύ κοινό.

Οι δύο βασικότερες «διαμάχες» των ειδικών αφορούν την ποσότητα στην οποία πρέπει να χορηγηθούν τα συστατικά, ώστε να έχουν ουσιαστικό όφελος και τη σύσταση των συμπληρωμάτων, αν δηλαδή πρέπει να περιέχουν ένα συστατικό ή περισσότερα συστατικά μαζί.

Στη φύση βέβαια τα μικροθρεπτικά συστατικά (αντιοξειδωτικά, ιχνοστοιχεία, μέταλλα, βιταμίνες,) υπάρχουν σε περίπλοκους συνδυασμούς, οπότε η φύση μας διδάσκει πως οι συνέργειες μεταξύ τους αποτελούν ενδεχομένως και το κρυφό τους «ατού».


Στην νέα μελέτη, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής, ιατρός Δημήτρης Τσουκαλάς και μια μεγάλη ομάδα ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημιού της Μπρέσια, στην Ιταλία, οι ερευνητές αναζήτησαν τα οφέλη που μπορεί να εξασφαλίσει η συστηματική χορήγηση μιας πολυβιταμίνης στη νοητική λειτουργία και στην προστασία των νευρώνων του εγκεφάλου από τα μικρά, απαρατήρητα ισχαιμικά επεισόδια τα οποία συμβαίνουν σιωπηλά, κατά την διάρκεια της ζωής.

Αντιοξειδωτικά: «ασπίδα» για το μυαλό Facebook Twitter


Η πολυβιταμίνη που επιλέχθηκε είναι ένας ισχυρός συνδυασμός αντιοξειδωτικών ουσιών όπως η ρεσβερατρόλη, η κουερσετίνη, το α-λιποϊκό οξύ και η κατεχίνη από το πράσινο τσάι, μαζί με βιταμίνες, αμινοξέα κι άλλα μικροθρεπτικά συστατικά.


Η πρωτοποριακή μελέτη του Δρ. Τσουκαλά και των συνεργατών του όχι μόνο απαντά στο διαχρονικό ερώτημα, αν ένα συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να αποτελέσει σημαντικό σύμμαχο της νοητικής λειτουργίας ενάντια στην «επιδημία» των παθήσεων του νευρικού συστήματος που φέρνει η ηλικία (διάφορες μορφές άνοιας, νόσος Αλτσχάιμερ, νόσος του Πάρκινσον, πολλαπλή σκλήρυνση), αλλά πηγαίνει και δύο βήματα παραπέρα. Τα δύο αυτά βήματα αφορούν δύο πρωτοποριακές διαπιστώσεις.


Η πρώτη διαπίστωση επιβεβαιώνει για πρώτη φορά σε έρευνα τη σοφία της φύσης και αποδεικνύει την καθοριστική σημασία της συνέργειας των αντιοξειδωτικών συστατικών στη προστασία των κυττάρων του νευρικού συστήματος. Προηγούμενες μελέτες δεν χρησιμοποίησαν φόρμουλα συστατικών αλλά μεμονωμένα συστατικά ή το πολύ δύο ουσίες μαζί.


Η θεωρία πως τα φυσικά τρόφιμα είναι πιο ευεργετικά από τις μονοδόσεις βιταμινών, ακριβώς επειδή περιέχουν πληθώρα διαφορετικών συστατικών, τα οποία αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, πρωτοδιατυπώθηκε πριν από περίπου δύο δεκαετίες από την καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου, Πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας. Υπήρξε και η ίδια μια ανατρεπτική επιστήμων, καθώς πριν τρεις δεκαετίες άρχισε να υπερασπίζεται την διατροφική-και αντιοξειδωτική-αξία του ελαιόλαδου, σε έναν κόσμο που αντιμετώπιζε το λάδι απλά ως λιπαρή ύλη.

Σήμερα η ομάδα του Δρ. Τσουκαλά κινείται στην ίδια κατεύθυνση και επιβεβαιώνει τη θέση ότι οι συνέργειες των φυσικών συστατικών μεγεθύνουν και πολλαπλασιάζουν το ευεργετικό αποτέλεσμα.

Αντιοξειδωτικά: «ασπίδα» για το μυαλό Facebook Twitter


Η δεύτερη διαπίστωση είναι ότι για πρώτη φορά, οι δόσεις των αντιοξειδωτικών και λοιπών μικροθρεπτικών συστατικών που χρησιμοποιήθηκαν στην μελέτη ήταν χιλιάδες φορές μικρότερες σε σύγκριση με εκείνες που συνήθως χορηγούνται. Αυτό έχει μεγάλη αξία, όχι μόνο για τα ερευνητικά πρωτόκολλα, αλλά και σε real word συνθήκες, δηλαδή στην καθημερινή κλινική πράξη.


Η απόδειξη ότι συγκεκριμένες συνεργικές δόσεις είναι ευεργετικές για τα νευρικά κύτταρα, ακόμα και σε χιλιάδες φορές μικρότερη συγκέντρωση, δίνει τη δυνατότητα σε όλους να φρενάρουν την νοητική έκπτωση με σύμμαχό τους μια συνεργική αντιοξειδωτική πολυβιταμίνη.


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «Nutrients» κι αποτελεί αληθινή «τροφή για σκέψη».

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ