Άσθμα, έκζεμα, ρινίτιδα: 3 «ανοιξιάτικες» παθήσεις που πρέπει να προσέξετε

Άσθμα, έκζεμα, ρινίτιδα: 3 «ανοιξιάτικες» παθήσεις που πρέπει να προσέξετε Facebook Twitter
Βουλωμένες μύτες, λαιμός που γδέρνει, μάτια που τρέχουν και ακατάσχετα φταρνίσματα συνθέτουν την καθημερινή ρουτίνα της άνοιξης.
0

Η ατοπική δερματίτιδα, το κοινό έκζεμα, είναι αυτή την εποχή πιο συχνή και από τη γρίπη τον χειμώνα, ενώ η αλλεργική ρινίτιδα συγχέεται με το κρυολόγημα και μπερδεύει τους γονείς.

Βουλωμένες μύτες, λαιμός που γδέρνει, μάτια που τρέχουν και ακατάσχετα φταρνίσματα –αλήθεια, το ξέρατε ότι συνήθως φταρνιζόμαστε τρεις φορές, πάντα με τα μάτια κλειστά;– συνθέτουν την καθημερινή ρουτίνα, ενώ όσοι υποφέρουν από αλλεργικό άσθμα νιώθουν επιπλέον πως τους κόβεται η ανάσα.

Άσθμα: Μια παγκόσμια επιδημία

Θέλετε να διαπιστώσετε πώς βιώνουν οι ασθματικοί μια κρίση αλλεργικού άσθματος; «Προσπαθήστε να εισπνεύσετε μέσα από ένα πολύ λεπτό καλαμάκι και θα καταλάβετε τι περνούν αυτοί οι άνθρωποι» εξηγεί ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θοδωρής Βασιλακόπουλος.

Το άσθμα αποτελεί παγκόσμια επιδημία που πλήττει περισσότερο παιδιά και εφήβους και, σύμφωνα με έρευνες, είναι πιο διαδεδομένο στους αστικούς πληθυσμούς παρά στην επαρχία, όπου τα παιδιά μεγαλώνουν κοντά στη φύση, έρχονται από πολύ μικρή ηλικία σε επαφή με αλλεργιογόνα και το ανοσοποιητικό τους σύστημα απευαισθητοποιείται.

Ως ασθένεια είναι ζόρικη και οι κρίσεις άσθματος οδηγούν τους μικρούς και τους ενήλικους ασθενείς συχνά στο νοσοκομείο, γι' αυτό και το χρόνιο άσθμα έχει βαρύτατο οικονομικό αντίκτυπο στο Σύστημα Υγείας.

Το άσθμα αποτελεί παγκόσμια επιδημία που πλήττει περισσότερο παιδιά και εφήβους και, σύμφωνα με έρευνες, είναι πιο διαδεδομένο στους αστικούς πληθυσμούς παρά στην επαρχία, όπου τα παιδιά μεγαλώνουν κοντά στη φύση, έρχονται από πολύ μικρή ηλικία σε επαφή με αλλεργιογόνα και το ανοσοποιητικό τους σύστημα απευαισθητοποιείται.

Πλέον το άσθμα καταπολεμάται με δύο κατηγορίες φαρμάκων, αυτά που λαμβάνει ο ασθενής διά βίου, ώστε να αποφεύγει τις κρίσεις, και αυτά που χρησιμοποιεί σε περίπτωση παρόξυνσης, για να ανακουφιστεί από τη δύσπνοια.

Όπως, όμως, εξηγεί ο καθηγητής, το βασικό πρόβλημα είναι ότι πολλοί ασθενείς, όταν δεν έχουν παροξύνσεις, δεν παίρνουν το φάρμακό τους, θεωρώντας, εσφαλμένα, πως δεν το χρειάζονται, με αποτέλεσμα να οδηγούνται ξανά στον φαύλο κύκλο των παροξύνσεων.


Το έκζεμα και η αντιμετώπισή του

Τα εκζέματα αγαπούν τα παιδιά και τους εφήβους και σε ένα σημαντικό ποσοστό υποχωρούν από μόνα τους με τα χρόνια, χωρίς ο ασθενής να χρειάζεται να κάνει κάτι.

Έχουν γενετικό υπόβαθρο, εμφανίζονται κυρίως σε ανθρώπους που έχουν κι άλλες αλλεργίες (δερματικές ή διατροφικές) και πρόσφατες έρευνες τα συνδέουν με μειωμένη αυτοεκτίμηση, κακή επίδοση στο σχολείο και στη δουλειά, δυσκολία συγκέντρωσης, κακό και ελλιπή ύπνο.

Πρόσφατη έρευνα, μάλιστα, φανερώνει πώς οι μαθητές που είναι πιο επιρρεπείς σε εκζέματα πέφτουν συχνότερα θύματα σχολικού εκφοβισμού, κυρίως επειδή στα παιδιά το έκζεμα εμφανίζεται και στο πρόσωπο, με συνέπεια να τα «στιγματίζει», όπως επισημαίνει ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος παιδιών και ενηλίκων Δημήτρης Μήτσιας.

Σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, τέσσερα στα δέκα ελληνόπουλα έχουν εκζέματα, κάποια εκ των οποίων διατηρούνται και στην ενήλικη ζωή.

Στους ενήλικες το έκζεμα δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στα μπράτσα και τις παλάμες, ενώ καμιά φορά μπορεί να μπερδευτεί με κάποια αυτοάνοσα δερματολογικά νοσήματα, όπως η ψωρίαση κατά πλάκας ή η χρόνια αυτόματη κνίδωση.

Στην αντιμετώπιση του εκζέματος σημαντικό ρόλο παίζει το προφανές, η σωστή ενυδάτωση του δέρματος, ώστε να αποκαθίσταται η ισορροπία του δερματικού φραγμού, επισημαίνει ο ειδικός.

Επίσης, βοηθά η αποφυγή πολύ ζεστών ντους που αφυδατώνουν το δέρμα και το μανιώδες τρίψιμο με σφουγγάρι, τρίχινο γάντι ή λούφα απολέπισης.


Προσοχή στις ρινικές πλύσεις

Η συνήθεια των γονιών να κάνουν ρινικές πλύσεις στα παιδιά τους, ακόμα κι όταν δεν χρειάζεται, μπορεί να τα καταστήσει πιο ευπαθή στις ασθένειες και να οδηγήσει σε χρόνιες ωτίτιδες, ειδικά σε παιδιά και εφήβους που αθλούνται στο νερό και κολυμπούν τακτικά.

Ο ωτορινολαρυγγολόγος Μιχαήλ Τσακανίκος εξηγεί ότι η αλλεργική ρινίτιδα είναι ένας συχνός «πονοκέφαλος» για τους γονείς και τα παιδιά κι αυτή την εποχή συγχέεται πολλές φορές με το κρυολόγημα και τη γρίπη, μπερδεύοντας ακόμα περισσότερο τους μεγάλους.

Για τους γιατρούς, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, καθώς η εξέλιξη κάποιων συμπτωμάτων, όπως το πώς είναι η καταρροή, το πώς εξελίσσεται το μπούκωμα της μύτης και η απουσία ή μη πυρετού, συμβάλλει στο να ξεχωρίζει ο γιατρός τη μία πάθηση από την άλλη.

Πού γίνεται το λάθος; Στην εμμονή των γονιών να κάνουν ρινικές πλύσεις στα παιδιά, ακόμα και όταν δεν χρειάζεται. «Κάνουμε ρινικές πλύσεις όταν πραγματικά το παιδί είναι μπουκωμένο και δεν μπορεί να αναπνεύσει και να κοιμηθεί καλά. Όχι συνέχεια.

Αν το παρακάνουμε, και χωρίς να είναι σωστή η θέση του κεφαλιού του παιδιού, το υγρό καταλήγει στο αυτί και δημιουργεί ωτίτιδες, ενώ παράλληλα καταστρέφεται ο ρινικός βλεννογόνος που αποτελεί μια σημαντική φυσική ασπίδα του οργανισμού» επισημαίνει ο γιατρός.

Οι ωτίτιδες είναι κι αυτές ύπουλες και αν παραμείνουν αδιάγνωστες, μπορούν να επηρεάσουν την ακοή του παιδιού. Αρκετές φορές περνούν απαρατήρητες, χωρίς να προκαλούν έντονο πόνο ή υψηλό πυρετό και τελικά ανακαλύπτονται τυχαία, όταν οι γονείς προβληματίζονται επειδή τα παιδιά τους φωνάζουν, αντί να μιλούν σε φυσιολογική ένταση, επειδή στο μεταξύ έχουν αρχίσει να μην ακούνε καλά!

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Υγεία & Σώμα / «Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο»: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της πιθανότητας να προσβληθούν από επτά τύπους καρκίνου.
THE LIFO TEAM
Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Υγεία & Σώμα / Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Νέες μάρκες εμφανίζονται διαρκώς στη βιομηχανία της ανδρικής περιποίησης. Το ερώτημα όμως παραμένει: χρειάζονται πραγματικά οι άνδρες τόσα πολλά εξειδικευμένα προϊόντα;
THE LIFO TEAM
Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Επιστήμες / Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Η Νεφέλη Σκούφου-Παπουτσάκη ανήκει στους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ που δημιούργησαν «μίνι έντερα» προκειμένου να βοηθήσουν στην κατανόηση της νόσου του Κρον και στην εύρεση ακριβέστερων και πιο εξατομικευμένων θεραπειών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Θα το κάνω για μένα»: Πόσο υαλουρονικό αντέχει το συκώτι και η αισθητική μας;

Υγεία & Σώμα / «Θα κάνω υαλουρονικό στα χείλη, θα το κάνω για μένα»: Μας έχουν καταστρέψει οι Καρντάσιαν;

Πόσο εντάξει είναι να κάνουν οι έφηβοι fillers; Πώς φτάσαμε να κάνουμε botox ακόμα και στο κομμωτήριο; Και τι μπορεί να πάει στραβά με τα ενέσιμα; Μία δερματολόγος και μια ψυχοθεραπεύτρια απαντούν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Φάκελος Υγεία / Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Το κουβάρι της αποκατάστασης των ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι μπλεγμένο και πολυδιάστατο, κι όταν πιάσει κανείς το νήμα διαπιστώνει ότι αναφύονται δύσκολα κοινωνικά ζητήματα, που συνήθως κρύβονται κάτω από το χαλί της επικαιρότητας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ