Πέθανε σε ηλικία 93 ετών ο καλλιτέχνης Νταν Ρόμπινς που δημιούργησε τις πρώτες εικόνες ζωγραφικής με αριθμούς και έκανε την πρακτική μόδα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950.
Ο Ρόμπινς, τα έργα του οποίου απορρίφθηκαν από μερικούς κριτικούς, αλλά, αργότερα αναγνωρίστηκαν και από το Εθνικό Μουσείο Αμερικανικής Ιστορίας του Smithsonian Institution, πέθανε τη Δευτέρα στη Sylvania, Ohio, δήλωσε ο γιος του Λάρι Ρόμπινς.
Ο Ρόμπινς εργάστηκε ως σχεδιαστής συσκευασιών για την εταιρία παραγωγής βαφών Palmer στο Ντιτρόιτ, όταν σκέφτηκε την ιδέα της ζωγραφικής με αριθμούς στα τέλη της δεκαετίας του 1940.
Είπε ότι η έμπνευσή του προήλθε από τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι. «Θυμήθηκα ότι ακούγοντας ότι ο Λεονάρντο χρησιμοποίησε αριθμημένα μοτίβα υποβάθρου για τους μαθητές του, αποφάσισα να δοκιμάσω κάτι τέτοιο», δήλωσε το 2004.
Έδειξε την πρώτη του προσπάθεια στο αφεντικό του, τον Μαξ Κλάιν, ο οποίος αμέσως δήλωσε ότι δεν του άρεσε καθόλου.
Όμως ο Κλαίν άφησε στην άκρη το προσωπικό του γούστο και προέβλεψε πως η γενική ιδέα είχε δυνατότητες, ζητώντας από τον Ρόμπινς να βρει κάτι που οι άνθρωποι θα θέλουν να ζωγραφίσουν. Οι πρώτες εκδόσεις ήταν τοπία, και στη συνέχεια ακολούθησαν άλογα, κουτάβια και γατάκια.
Ενώ τα πρώτα σετ δεν ήταν δημοφιλή αρχικά, οι πωλήσεις γρήγορα αυξήθηκαν και κορυφώθηκαν στα 20 εκατομμύρια το 1955. Εντός μερικών ετών, όμως, η αγορά πλημμύρισε, οι πωλήσεις μειώθηκαν και ο Kλάιν πούλησε την εταιρεία.
Ωστόσο τα κιτ ζωγραφικής με αριθμούς εξακολουθούν να συλλέγονται και βρέθηκαν σε εκατομμύρια σπίτια ολόκληρου του έθνους. Η εταιρία Palmer εξακολουθεί να διαθέτει τουλάχιστον δύο: ένα αφιερωμένοι στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και ένα που απεικονίζει το Μυστικό Δείπνο.
«Μας αρέσει να θεωρούμε ότι ο πατέρας μας ήταν ένας από τους καλλιτέχνες με την μεγαλύτερη έκθεση στον κόσμο», δήλωσε ο γιος του.
Ο Ρόμπινς, ο οποίος πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του στην περιοχή του Ντιτρόιτ, ήταν μετριοπαθής για το έργο του και δεν ενοχλήθηκε από εκείνους που χλεύαζαν τους πίνακες.
«Ποτέ δεν ισχυρίστηκα ότι η ζωγραφική με αριθμούς είναι τέχνη. Αλλά είναι μια εμπειρία της τέχνης, και φέρνει αυτή την εμπειρία στο άτομο που κανονικά δεν θα έπιανε ένα πινέλο και χρώματα. Αυτό είναι...», έλεγε.