Νέοι του κινήματος «Παρασκευές για το μέλλον» από την Ευρώπη παρουσίασαν την Παρασκευή στη Λωζάνη τις κοινές διεκδικήσεις τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Οι νέοι, έπειτα από πέντε ημέρες συζητήσεων μεταξύ 450 συμμετεχόντων υιοθέτησαν «κλιματική διακήρυξη της Λωζάνης» για τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη «κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου».
Ήταν η πρώτη φορά που αυτοί οι έφηβοι και νεαροί ενήλικες, οι οποίοι εμπνέονται από το παράδειγμα της Σουηδής Γκρέτα Τούνμπεργκ, που ήταν και η ίδια παρούσα στη Λωζάνη, και είχαν έρθει από τις τέσσερις γωνιές της Ευρώπης – από την Ιρλανδία μέχρι τη Ρωσία και από τη Σκανδιναβία μέχρι την Ελλάδα και την Ισπανία – είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και να συζητήσουν για το μέλλον της κίνησής τους.
Hosted by #UNIL 450 young climate activists unite in #Lausanne to fight vor a viable future ! @FridayForFuture @FFF_Berlin @fridaysforfutu1 @fff_duesseldorf @fff_hamburg @GretaThunberg pic.twitter.com/bEkmFv5PIb
— TeeKay Kreissig (@TeeKayWorld) August 8, 2019
Υιοθέτησαν με συναίνεση μια «κλιματική διακήρυξη της Λωζάνης» και τρεις κοινές διεκδικήσεις: «διασφάλιση της κλιματικής δικαιοσύνης», «συγκράτηση της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα» και ενημέρωση με βάσει τα καλύτερα επιστημονικά δεδομένα που είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμα, όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου.
«Η επίτευξη μιας συναίνεσης είναι πάντα δύσκολη (...) όμως πιστεύω πως αυτό είναι εντελώς ανθρώπινο», είπε σε συνέντευξη Τύπου μία από τις συμμετέχουσες, η 17χρονη Μαρία, που είχε έρθει από την Ελλάδα. Στο τέλος αυτής της εβδομάδας, «είμαστε πιο δυνατοί και ενωμένοι απ' ό,τι πριν», υπογράμμισε.
Το εν λόγω έγγραφο είναι «μια μη δεσμευτική διακήρυξη», διευκρινίζεται στο δελτίο Τύπου, καθώς οι νέοι που ήταν παρόντες σ' αυτή τη συνάντηση δεν αντιπροσώπευαν τις χώρες τους.
Ο βέλγος κλιματολόγος Ζαν-Πασκάλ βαν Ιπερσέλε, πρώην αντιπρόεδρος της Διακυβερνητικής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για την Εξέλιξη του Κλίματος (GIEC), ενθάρρυνε αυτούς τους νέους, οι οποίοι πρόκειται να διαδηλώσουν το απόγευμα στη Λωζάνη, «να συνεχίσουν την καλή δουλειά τους».
Αυτή η κίνηση νέων, όπως και η κίνηση «Νέοι για το κλίμα», γεννήθηκε μετά την πρωτοβουλία της νεαρής Γκρέτα Τούνμπεργκ να αρχίσει «απεργία» από το σχολείο μια ημέρα την εβδομάδα για το κλίμα. Τον Μάρτιο, εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές βγήκαν στους δρόμους για να ζητήσουν πιο ισχυρή και πιο ταχεία δράση από τις κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη. Προγραμματίζουν μια νέα παγκόσμια απεργία τον Σεπτέμβριο, όταν θα πραγματοποιηθεί μια σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το θέμα στη Νέα Υόρκη.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP
σχόλια