Γαλλία: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους για τη σύνοδο G7

Γαλλία: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους για τη σύνοδο G7 Facebook Twitter
EPA
0

Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης και ακτιβιστές για το περιβάλλον ένωσαν σήμερα τη φωνή τους με μέλη των Κίτρινων Γιλέκων και Βάσκους αυτονομιστές, κοντά στην πόλη Μπιαρίτς, όπου φιλοξενείται η σύνοδος G7.

Ταυτόχρονα, στο Παρίσι, μερικές εκατοντάδες μέλη των Κίτρινων Γιλέκων διαδήλωσαν και αυτά κατά της διεξαγωγής της συνόδου στο Μπιαρίτς. Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη πόλη Εντάι στη γαλλική μεθόριο με την Ισπανία για να διαμαρτυρηθούν κατά της οικονομικής και κλιματικής πολιτικής που ακολουθούν οι πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες.


Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με διάφορα συνθήματα για πληθώρα ζητημάτων, όπως για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και την κατάσταση στην Παλαιστίνη. Τα περισσότερα μηνύματά απευθύνονταν στους ηγέτες των κρατούν που θα συμμετάσχουν στην τριήμερη σύνοδο (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Καναδάς, Ιαπωνία και Ιταλία).

Γαλλία: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους για τη σύνοδο G7 Facebook Twitter
EPA

«Όχι στην G7. Για έναν καλύτερο κόσμο», έγραφε ένα πανό. «Αρχηγοί κρατών, ο Αμαζόνιος φλέγεται», έγραφε ένα άλλο. Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία από την πόλη Εντάι ως την πόλη Ιρούν της Ισπανίας, περίπου 30 χιλιόμετρα νοτίως της Μπιαρίτς.


Περισσότεροι από 13.000 αστυνομικοί, υποστηριζόμενοι από στρατιώτες, έχουν αναπτυχθεί στο Μπιαρίτς και η αστυνομία είχε εκφράσει φόβους ότι αναρχικές οργανώσεις πιθανόν να επιχειρούσαν να προκαλέσουν επεισόδια στη σημερινή διαδήλωση, η οποία χαρακτηρίστηκε ειρηνική.


Την Παρασκευή τραυματίστηκαν ελαφρά τέσσερις αστυνομικοί από την ρίψη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού από διαδηλωτές κοντά στην αντι-σύνοδο της G7 στην Εντάι. Η αστυνομία προχώρησε σε 17 συλλήψεις. 


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Φάκελος θανάτου»: Ο Τραμπ ακυρώνει τους αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης των μεταναστών

Διεθνή / «Φάκελος θανάτου»: Ο Τραμπ ακυρώνει τους αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης των μεταναστών

Εντάσσοντας τους μετανάστες στον «κύριο φάκελο θανάτου» της Κοινωνικής Ασφάλισης, η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει να αποκόψει την πρόσβαση των μεταναστών σε πιστωτικές κάρτες, τραπεζικούς λογαριασμούς και άλλες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες
LIFO NEWSROOM
Ιράν: Σε φυλάκιση καταδικάστηκαν οι σκηνοθέτες της ταινίας «Το αγαπημένο μου γλυκό» επειδή η ηρωίδα δεν φορά μαντίλα

Διεθνή / Ιράν: Σε φυλάκιση καταδικάστηκαν οι σκηνοθέτες της ταινίας «Το αγαπημένο μου γλυκό» επειδή η ηρωίδα δεν φορά μαντίλα

«Το αγαπημένο μου γλυκό» είχε βραβευθεί στο διεθνές φεστιβάλ του Σικάγο το 2024, όμως οι σκηνοθέτες δεν είχαν μπορέσει να φύγουν από το Ιράν, καθώς τους είχαν αφαιρεθεί τα διαβατήρια
LIFO NEWSROOM