Η φετινή Gamescom, η δημοφιλής έκθεση για video games που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Κολωνία, φέτος είχε να επιδείξει κάτι πρωτοποριακό. Μαζί με όλες τις ήδη πασίγνωστες εταιρείες στον χώρο του gaming, όπως τη Microsoft και τη Sony, το δικό της περίπτερο στην έκθεση έστησε η Google, η οποία με τη νέα της υπηρεσία, Google Stadia, θέλει να μπει κι εκείνη στον χώρο των video games και ιδιαίτερα σε εκείνον του streaming.
Οι πληροφορίες που γνωρίζουμε για το ιδιαίτερα αυτό φιλόδοξο εγχείρημα είναι εντυπωσιακές καθώς με τη νέα αυτή πλατφόρμα μπαίνει ένα stop στις κονσόλες και τα CDs που ξέραμε μέχρι σήμερα και ο gamer θα μπορεί να παίζει τα αγαπημένα του παιχνίδια ανοίγοντας απλά το Google Chrome από το desktop, το laptop, την τηλεόραση ακόμη και το κινητό του.
Αυτό, βέβαια, που υπόσχεται η Google είναι πως, εκτός των άλλων, οι χρήστες θα σταματήσουν πια να περιμένουν με τις ώρες μέχρι να κάνουν download το video game που επιθυμούν, καθώς με το πάτημα ενός κουμπιού οι servers της διάσημης μηχανής αναζήτησης θα είναι αυτοί που θα το «τρέχουν» μόνοι τους.
Για το 2019 η πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη μόνο σε συγκεκριμένες χώρες, ενώ η επέκταση σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο πρόκειται να γίνει από τον επόμενο χρόνο, όταν και η Ελλάδα θα συμπεριληφθεί στη λίστα.
Η νέα αυτή πλατφόρμα πρόκειται να λειτουργεί μόνο online. Αυτό έχει ανοίξει ένα πεδίο συζήτησης, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που θέτουν ερωτήματα σχετικά με το αν τελικά μπορεί η μέση σύνδεση σε ένα σπίτι να «σηκώσει» όλα αυτά τα παιχνίδια.
Οι designers, ωστόσο, ύστερα από δοκιμή που έκαναν σε αρκετά video games, μεταξύ των οποίων και στο «Assassin's Creed Odyssey», ένα ιδιαίτερα απαιτητικό παιχνίδι από πλευράς γραφικών και σχεδιασμού, διαπίστωσαν πως απαιτούνταν 25Mbps για 1080p, μια ταχύτητα ανεκτή πλέον ακόμη και για τα ελληνικά δεδομένα. Η εταιρεία υπόσχεται μάλιστα πώς πρόκειται να κάνει δυνατή την εμπειρία των 1080p με συνδέσεις ακόμη και των 10Mbps.
Players at #gamescom2019 were lucky to be the first to try Stadia for themselves.
— Stadia (@GoogleStadia) 23 Αυγούστου 2019
Wanna know what they thought? Let’s hear from them! pic.twitter.com/WeBuVEUYVb
Η πλατφόρμα πρόκειται να κυκλοφορήσει επίσημα τον ερχόμενο Νοέμβριο. Αν επιχειρήσει κανείς, ωστόσο, να επισκεφθεί την ιστοσελίδα της από την Ελλάδα για να την προπαραγγείλει, τότε θα πέσει πάνω σε μια ανακοίνωση, η οποία σημειώνει πως η συγκεκριμένη υπηρεσία δεν είναι ακόμη διαθέσιμη στη χώρα μας. Αυτό συμβαίνει καθώς για το 2019 η πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη μόνο σε συγκεκριμένες χώρες, ενώ η επέκταση σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο πρόκειται να γίνει από τον επόμενο χρόνο, όταν και η Ελλάδα θα συμπεριληφθεί στη λίστα.
Ποια διαδικασία, όμως, και πόσα χρήματα πρέπει να ξοδέψει κανείς για να έχει πρόσβαση σε αυτή; Κατ' αρχάς, θα πρέπει να αγοράσει το ειδικό τηλεχειριστήριο το οποίο κοστίζει μέχρι στιγμής 70 δολάρια. Το αξιοσημείωτο με το συγκεκριμένο τηλεχειριστήριο είναι πως ένας από τους σχεδιαστές του εργάστηκε με λαβές για μαχαίρια, εμπνευσμένος από τους σεφ, οι οποίοι χρησιμοποιούν διαφορετικές λαβές για κάθε χρήση του μαχαιριού, για να κάνει την εμπειρία ακόμη πιο εντυπωσιακή.
Από κει και πέρα ο χρήστης θα πρέπει να επιλέξει αν θέλει τελικά να αγοράσει τη μηνιαία συνδρομή των 10 δολαρίων για το Stadia Pro, η οποία θα επιτρέπει streaming σε 4K/60fps/HDR με ήχο 5.1 Surround, ενώ ταυτόχρονα θα δίνεται πρόσβαση σε δωρεάν παιχνίδια, εκπτώσεις και όλα όσα περιέχονται στο Stadia Base, ή να παραμείνει στη δωρεάν.
Στην Gamescom δεν ήταν λίγοι και οι παίκτες που δοκίμασαν την πλατφόρμα, με τα πρώτα τους σχόλια να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Ένας απ' αυτούς δήλωσε πως η υπηρεσία ήταν τόσο ομαλή που σχεδόν δεν μπορούσε να καταλάβει ότι έπαιζε μέσω streaming, ενώ ένας άλλος είπε ότι ήταν σαν να παίζει σε PC.
Όπως και να χει, βέβαια, οι χρήστες για να παίζουν ένα παιχνίδι θα συνεχίζουν να το πληρώνουν κανονικά. Αυτός είναι και ο λόγος που οι κατασκευαστές και οι designers έσπευσαν να απορρίψουν θεωρίες σύμφωνα με τις οποίες το Google Stadia, έστω και στην πρώιμη του φάση, πρόκειται να γίνει ένα «Netflix για video games».
Μέχρι στιγμής, η λίστα που ανακοινώθηκε στην Gamescom είναι αρκετά μεγάλη και περιέχει διάσημους τίτλους μεταξύ των οποίων το Assassin's Creed Odyssey, το NBA 2K και το Cyberpunk 2077. Στόχος της βέβαια είναι μέσα στα επόμενα χρόνια να αγοράσει studios και να παραγάγει η ίδια τα δικά της παιχνίδια.
Το μεγάλο ατού της νέας πλατφόρμας, όμως, κρύβεται αλλού καθώς η Google σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί όλες τις διάσημες υπηρεσίες της. Ένα παράδειγμα; Οι χρήστες θα μπορούν, όσο παρακολουθούν έναν παίκτη που κάνει live stream στο YouTube, να πατούν ένα κουμπί και να μπαίνουν και εκείνοι στο παιχνίδι. Στόχος, μάλιστα, της Google είναι να δημιουργήσει γιγαντιαία συστήματα στα οποία θα παίζουν ταυτόχρονα 1.000 άτομα στον ίδιο χώρο.
Ήδη οι προπαραγγελίες για τη νέα πλατφόρμα έχουν ξεκινήσει, με τους χρήστες να έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν με 120 δολάρια το πακέτο Stadia Founder's Edition, το οποίο συνοδεύεται από ένα Chromecast Ultra puck, ένα χειριστήριο Night Blue περιορισμένης έκδοσης και δύο τριμηνιαίες συνδρομές Stadia Pro.
Πολλοί θεωρούν πως με την είσοδο της Google στο παιχνίδι, αλλάζει μια και καλή το gaming, το οποίο από αναλογικό, με κονσόλες και CDs, μετατρέπεται σ' ένα αμιγώς ψηφιακό μέσο με το πάτημα μόνο ενός κουμπιού. Η ιδέα, βέβαια, του game streaming δεν είναι καινούρια καθώς όλες οι μεγάλες εταιρείες έχουν αρχίσει να δημιουργούν τις δικές τους πλατφόρμες, όπως η Sony με το Playstation Now, η Nintendo, ακόμη και η Samsung.
Ο αντίπαλος ο οποίος, ωστόσο, πρόκειται να τεθεί απέναντι στην Google είναι η Microsoft με το xCloud, το οποίο επίσης δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να στριμάρει. Στη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του game streaming η Microsoft, μάλιστα, πριν από μερικούς μήνες, προχώρησε σε μια συμφωνία με τη Sony και το Playstation, που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, αφού μέχρι πρότινος θεωρούνταν φανατικοί εχθροί και μεγάλοι ανταγωνιστές. Στόχος της να συνασπίσει όλες τις παλιές δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίσει τον νέο παίκτη, την Google, η ισχύς της οποίας τρομάζει.
Όπως υποστηρίζουν αρκετοί δημοσιογράφοι που ασχολούνται με τον χώρο, το gaming πρόκειται να μπει σε νέα φάση. Μια φάση που μπορεί να είναι τόσο εύχρηστη όσο ένα πάτημα του κουμπιού αναζήτησης.
σχόλια