Η Γκρέτα Τούνμπεργκ επιστρέφει στην Ευρώπη με το καταμαράν μίας οικογένειας ιστιοπλόων

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ επιστρέφει στην Ευρώπη με το καταμαράν μίας οικογένειας ιστιοπλόων Facebook Twitter
0

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ απέπλευσε σήμερα από τις ΗΠΑ με καταμαράν, έπειτα από δύο μήνες στη Βόρεια Αμερική και κατευθύνεται στην Ευρώπη, όπου σκοπεύει να πάρει μέρος στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα COP 25, που θα διεξαχθεί στη Μαδρίτη, στις αρχές Δεκεμβρίου.

Κρατώντας ένα μεγάλο σακίδιο πλάτης και φορώντας ένα σκουφάκι, η Γκρέτα Τούνμπεργκ επιβιβάστηκε με τον πατέρα της Σβάντε στο καταμαράν La Vagabonde, το οποίο ανήκει σε ένα νεαρό ζευγάρι από την Αυστραλία, το οποίο ζει εκεί μαζί με το αγοράκι του ηλικίας 11 μηνών. «Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους που γνώρισα στη Βόρεια Αμερική για την απίστευτη φιλοξενία τους», έγραψε η Γκρέτα σε μήνυμά της στο Twitter, έχοντας ήδη ξεκινήσει το ταξίδι της.

«Πλέουμε προς το σπίτι» συμπλήρωσε, αναρτώντας και τον σύνδεσμο για να παρακολουθεί όποιος θέλει το δρομολόγιο του καταμαράν: sailing-lavagabonde.com. Το ζευγάρι των Αυστραλών πρότεινε στους Τούνμπεργκ να τους μεταφέρει στην Ευρώπη, αφού η Σουηδέζα ακτιβίστρια, που δεν ταξιδεύει με αεροπλάνο, απηύθυνε έκκληση την 1η Νοεμβρίου μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης για να βρει μέσο με το οποίο να διαπλεύσει τον Ατλαντικό.

Η Βρετανίδα πλοηγός Νίκι Χέντερσον βρέθηκε μεταξύ του πληρώματος για τον διάπλου. Το σκάφος των 14 μέτρων αναχώρησε από το Χάμπτον, στη Βιρτζίνια, στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ και αναμένεται να φθάσει στην Πορτογαλία, διανύοντας απόσταση μεγαλύτερη των 5.500 χλμ. Το ταξίδι αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον 2 εβδομάδες, σύμφωνα με τη Νίκι Χέντερσον.

Έντεκα εβδομάδες στις ΗΠΑ

 

Για 11 εβδομάδες, η 16χρονη Γκρέτα βοήθησε στο να διογκωθεί στη Βόρεια Αμερική το κίνημα «των απεργιών στο σχολείο», το οποίο ξεκίνησε η ίδια στην πατρίδα της, τη Σουηδία, τον Αύγουστο του 2018. Αφού αφίχθη στη Νέα Υόρκη στα τέλη Αυγούστου με ένα διαφορετικό ιστιοφόρο, η Γκρέτα ταξίδεψε με ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ένα Tesla, το οποίο της διέθεσε ο πρώην ηθοποιός και κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Άρντολντ Σβαρτσενέγκερ.

Η Γκρέτα κατήγγειλε την αδράνεια και ολιγωρία των ηγετών της διεθνούς κοινότητας κατά τη διάρκεια της ειδικής συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα, τον Σεπτέμβριο, κι έδινε το παρόν, κάθε Παρασκευή, στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνταν από τη Νέα Υόρκη έως το Βανκούβερ, περνώντας από την Ουάσινγκτον, το Μόντρεαλ, την Αλμπέρτα, την Αϊόβα, τη Βόρεια Ντακότα, το Λος Άντζελες και το Σάρλοτ.

«Από μία πλευρά, πολλά πράγματα άλλαξαν προς το καλύτερο, όμως πέρασαν πολλοί μήνες χωρίς πραγματική δράση, χωρίς οι άνθρωποι να αντιληφθούν πόσο επείγουσα είναι η κατάσταση», είπε η 16χρονη στο Γαλλικό Πρακτορείο την παραμονή της αναχώρησής της, σημειώνοντας ότι δεν είναι περισσότερο αισιόδοξη σε σχέση με προτού αρχίσει την περιοδεία της. Αναφορικά με τον Ντόναλντ Τραμπ, η ίδια σημείωσε πως η άρνησή του για το κλίμα ίσως, παραδόξως, να έδωσε ώθηση στις κινητοποιήσεις: «Είναι τόσο ακραίος και λέει τόσο ακραία πράγματα, που οι άνθρωποι ξύπνησαν με κάποιο τρόπο».

«Εάν φθάσω εγκαίρως, θα συμμετάσχω στη COP 25, όπου με έχουν προσκαλέσει», είπε η 16χρονη Σουηδέζα, η οποία σχεδίαζε αρχικά να μεταβεί στο Σαντιάγο της Χιλής για τη Σύνοδο για το κλίμα, προτού η κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Πινιέρα ματαιώσει τη διεξαγωγή της εξαιτίας των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας που συνταράσσουν τη χώρα. «Κατόπιν, θα επιστρέψω σπίτι μου, νομίζω», είπε η Γκρέτα.

Ποιοι είναι οι Αυστραλοί που παραχώρησαν το σκάφος

Οι δύο Αυστραλοί που της παραχώρησαν το σκάφος τους, ο Ρίλεϊ Ουάιτλουμ 35 ετών και η Ελάινα Καρόσου 26 ετών, μαζί με το αγοράκι τους τον Λένι, διαμένουν εδώ και 5 χρόνια σε πλοία. Ζουν από διαδικτυακούς εράνους και αφηγούνται τη ζωή τους στο YouTube και το Instagram. Σκοπεύουν να καταγράφουν στην κάμερα και να ανεβάζουν τα βίντεο από το ταξίδι τους μόλις φθάσουν σε ασφαλές λιμάνι. Στο μεταξύ, θα αναρτούν κάποιες φωτογραφίες στο Twitter ή το Instagram. Συνήθως, το ζευγάρι προτιμάει να τρώει ψάρι εν πλω, άλλαξε, όμως, τις συνήθειές του για χάρη των συνεπιβατών του. «Αποφασίσαμε να έχουμε ένα πλοίο βίγκαν, για χάρη της Γκρέτα», είπε η 26χρονη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Περιβάλλον / Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Το αρχαίο πευκοδάσος ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής έρευνας στο οροπέδιο Beartooth στο Ουαϊόμινγκ, χάρη στις υψηλές θερμοκρασίες που έτηξαν τον πάγο που το κάλυπτε
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης: Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

Περιβάλλον / Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

«Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη προσδιορίζονται τα ακριβή όρια των θαλάσσιων περιοχών για τις οποίες παραχωρείται το συγκεκριμένο δικαίωμα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
LIFO NEWSROOM
Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

«Τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως οι ισχυρότεροι και συχνότεροι καύσωνες, καταιγίδες και πλημμύρες»
LIFO NEWSROOM
Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Περιβάλλον / Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Στο παρελθόν, αντίστοιχα περιστατικά είχαν καταστροφικές συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή, καθώς μεγάλα παγόβουνα είχαν αποκλείσει τις προσβάσεις τροφής για πιγκουίνους και φώκιες, οδηγώντας σε μαζικούς θανάτους
LIFO NEWSROOM
Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Περιβάλλον / Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Πρόκειται για χημικές ενώσεις που δεν διασπώνται στο περιβάλλον, εγείροντας ανησυχίες για τις συνέπειες της συσσώρευσής τους τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και στο πόσιμο νερό και στο ανθρώπινο σώμα
LIFO NEWSROOM