Στην αριστερή εβραϊκή επιθεώρηση Jewish Currents δημοσιεύεται άρθρο του Μπέρνι Σάντερς, στο οποίο ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών δηλώνει ακράδαντα περήφανος για την εβραϊκή του ταυτότητα και την υποστήριξή του στο Ισραήλ, στηρίζοντας όμως συγχρόνως τον αγώνα των Παλαιστινίων για ελευθερία και ανεξαρτησία.
Σημειώνει επίσης ότι η άρνηση του δικαιώματος αυτοδιάθεσης των Εβραίων συνιστά αντισημιτισμό.
Το άρθρο έχει τίτλο «Πώς να πολεμήσουμε τον αντισημιτισμό» και αποτελεί ίσως την πιο εκτεταμένη εξέταση εκ μέρους του Σάντερς της εβραϊκής του ταυτότητας.
Στο άρθρο του γράφει επίσης ότι τα ίδια τα λόγια του Προέδρου Τραμπ είναι αυτά που έχουν εμπνεύσει τις χειρότερες εκδηλώσεις αντισημιτικής βίας στην ιστορία των ΗΠΑ.
Σε άλλα σημεία του κειμένου, εστιάζει στην άνοδο του αντισημιτισμού στη χώρα του, όπως εκδηλώνεται κυρίως από την Δεξιά, σημειώνει όμως επίσης και την ύπαρξη της αντισημιτικής ρητορικής στον χώρο της Αριστεράς.
«Πιστεύω ότι αποτελεί σημαντικό βήμα για όλους, αλλά ιδιαίτερα για τον προοδευτικό χώρο, να αναγνωριστεί ότι υπήρξε ένα τεράστιο επίτευγμα η εγκαθίδρυση στο Ισραήλ μιας δημοκρατικής πατρίδας για τους Εβραίους μετά από αιώνες εκτοπισμών και διώξεων», γράφει. «Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου η κριτική στο Ισραήλ μπορεί να ξεπεράσει τα όρια και να βρεθεί στο πεδίο του αντισημιτισμού, ειδικά όταν αρνείται το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των Εβραίων ή όταν σιγοντάρει θεωρίες συνομωσίας περί εβραϊκής παντοδυναμίας».
Ο Μπέρνι Σάντερς αναφέρεται και στο διάστημα που πέρασε ως νεαρός στο Ισραήλ το 1963, πριν κάνει λόγο και για την στήριξή του στα δικαιώματα των Παλαιστινίων:
«Η υπερηφάνεια και ο θαυμασμός μου για το Ισραήλ ισχύει παράλληλα με την υποστήριξή μου στον αγώνα των Παλαιστινίων για ελευθερία και ανεξαρτησία και δεν δέχομαι ότι υπάρχει κάποια αντίφαση σ' αυτό».
Κατά ειρωνικό τρόπο, συγχρόνως σχεδόν με τη δημοσίευση του άρθρου του Μπέρνι Σάντερς, ο Ντόναλντ Τραμπ σε ομιλία του ενώπιον κοινού Ορθόδοξων Εβραίων στην Αμερική δήλωσε σχετικά με την διαδικασία παραπομπής του, αναφερόμενος συγχρόνως και στο πολιτικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζει εδώ και καιρό το Ισραήλ: «Στο Ισραήλ κάνουν απανωτές εκλογές αλλά ουδείς εκλέγεται. Αν με καταδιώξουν εδώ, θα πάω ταξίδι στο Ισραήλ όπου το πιο πιθανό είναι να καταλήξω εγώ πρωθυπουργός».
σχόλια