Εμβολιασμός, γρίπη και ιώσεις: Όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν από τον φετινό χειμώνα

Εμβολιασμός, γρίπη και ιώσεις: Όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν από τον φετινό χειμώνα Facebook Twitter
Ο περσινός «black» απολογισμός φανερώνει την αξία του αντιγριπικού εμβολιασμού ειδικά στις ευπαθείς ομάδες, με αριθμούς που σοκάρουν: 388 Έλληνες νόσησαν βαριά από γρίπη και νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
0

Οι ιώσεις είναι σαν τη μονότονη φθινοπωρινή βροχή. Μόλις αρχίσουν, δεν σταματούν. Πρώτα τους «θύματα» είναι τα μωράκια και τα νήπια, ειδικά όσα πάνε παιδικό σταθμό και νηπιαγωγείο, καθώς εκεί όπου μαζεύονται πολλά πιτσιρίκια, τα μικρόβια κάνουν πάρτι. Τα παιδιά είναι οι ιδανικοί φορείς των μικροβίων της γρίπης, του κρυολογήματος, της γαστρεντερίτιδας και, μόλις μπουν στο σπίτι, κολλούν πρώτα τον παππού και τη γιαγιά, που λόγω ηλικίας είναι πιο ευάλωτοι, και μετά τη μαμά και τον μπαμπά.

Όλα αρχίζουν με ένα γρατζούνισμα στον λαιμό, βήχα, μπούκωμα στη μύτη, κακοδιαθεσία, και ακολουθεί πυρετός, μυαλγία, πόνος στο κεφάλι ή στην κοιλιά, ανάλογα με το ένοχο μικρόβιο. Το κύμα της εποχικής γρίπης καθυστέρησε να φτάσει λόγω του παρατεταμένου καλοκαιριού, αλλά μην ξεγελιέστε από τις ήπιες θερμοκρασίες και τις ημέρες ηλιοφάνειας.

Ο προληπτικός εμβολιασμός βοηθά να μην κολλήσουν ιώσεις και λοιμώξεις τα παιδιά, να μην τις φέρουν στο σπίτι και να μην πάρουν όλοι, μικροί και μεγάλοι, μεγάλες δόσεις αντιβιοτικών που οδηγούν σε ακόμα πιο ανθεκτικά μικρόβια και πιο επικίνδυνες λοιμώξεις.

Ο καλός καιρός δεν ξορκίζει τις ιώσεις, αυτό μόνο ο προληπτικός εμβολιασμός μπορεί να το κάνει και γι' αυτό ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προτείνει να έρχεται με SMS μήνυμα στο κινητό μας τηλέφωνο κάθε Οκτώβριο η ειδοποίηση πως πρέπει να κάνουμε το αντιγριπικό εμβόλιο, με το διάσημο Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) να συστήνει σε όλους να έχουν ολοκληρώσει τον αντιγριπικό εμβολιασμό μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου και να υπενθυμίζει ότι πολύ συχνά, μετά από μια βαριά γρίπη που εξελίχθηκε σε πνευμονία, μπορεί να εκδηλωθεί έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Ο περσινός «black» απολογισμός φανερώνει την αξία του αντιγριπικού εμβολιασμού ειδικά στις ευπαθείς ομάδες, με αριθμούς που σοκάρουν: 388 Έλληνες νόσησαν βαριά από γρίπη και νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Από αυτούς, οι 154 ασθενείς πέθαναν. Το 80% όλων των περιστατικών που χρειάστηκαν νοσηλεία ανήκε στις ευπαθείς ομάδες, που έπρεπε να έχουν κάνει οπωσδήποτε το εμβόλιο. Όμως, μόνο 15 εξ αυτών το είχαν κάνει!

Όπως επισημαίνει ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Παναγιώτης Γαργαλιάνος-Κακολύρης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, ο εμβολιασμός για την πρόληψη των αναπνευστικών λοιμώξεων είναι ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Η επίκουρη καθηγήτρια πνευμονολογίας, Παρασκευή Κατσαούνου, επισημαίνει πως χάρη στον εμβολιασμό μειώνουμε και το παγκόσμιο πρόβλημα των ανθεκτικών μικροβίων που σκοτώνουν εντός κι εκτός νοσοκομείων. Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε έρευνα που έδειξε ότι θα κερδίζαμε 11 εκατομμύρια ημέρες αντιβίωσης, αν καταφέρναμε να εμβολιάσουμε όλα τα παιδιά του κόσμου για τον πνευμονιόκοκκο, ώστε να προστατεύονται από την επιπλοκή της πνευμονίας.

Η αντιβίωση αυτή όχι μόνο κοστίζει σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά εκτοξεύει στα ύψη το πρόβλημα της κατάχρησης αντιβιοτικών, δημιουργώντας ανθεκτικά στελέχη που την επόμενη φορά δεν θα «μασήσουν» με τα κοινά αντιβιοτικά. Αργά ή γρήγορα, θα φτάσει η μέρα που κανένα από τα υπάρχοντα αντιβιοτικά δεν θα τα πιάνει, ούτε καν τα νέας γενιάς που θα έρθουν, τα οποία θα αποτελούνται από μονοκλωνικά αντισώματα και θα είναι πανάκριβα.

Το κακό παράδειγμα των γιατρών και των νοσηλευτών

Παρότι τα ευρήματα μελετών της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και του Κοινωνικού Βαρόμετρου δείχνουν ότι από το 2017 καταγράφηκε αύξηση των εμβολιασμών για γρίπη και πνευμονία κατά 13%, τα ποσοστά εξακολουθούν να κυμαίνονται περίπου στο 30% και να είναι απογοητευτικά με βάση τον πολύ υψηλότερο στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» είναι η απείθαρχη στάση των ίδιων των επαγγελματιών Υγείας απέναντι στον εμβολιασμό, που με τον τρόπο τους δίνουν το κακό παράδειγμα.

Αναμνηστικές δόσεις, το κρυφό «ατού» των εμβολίων

Αν και κάποια εμβόλια γίνονται μόνο μία φορά, τα περισσότερα χρειάζονται αναμνηστικές δόσεις για να προκαλέσουν ανοσία διαρκείας. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Κώστας Νταλούκας, οι γονείς είναι συνήθως πολύ τυπικοί με τα εμβόλια των βρεφών γιατί φοβούνται, αλλά, καθώς τα παιδιά τους μεγαλώνουν και δυναμώνουν, αρχίζουν να παραμελούν τις αναμνηστικές δόσεις. Αυτό δημιουργεί «κενά» στο τείχος ανοσίας που χτίζει το εμβόλιο και, όπως ισχύει για κάθε τείχος με κενά, τελικώς καταρρέει. Άρα, το μήνυμα είναι πως πρέπει να ακολουθούμε κατά γράμμα το εμβολιαστικό σχήμα έτσι όπως μας δίνεται μέσα από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Τι άλλο χρειαζόμαστε;

Ο οδηγός καλής υγείας, εκτός από τον εμβολιασμό, περιλαμβάνει τη σωστή ατομική υγιεινή που είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς δεν ζούμε σε αποστειρωμένα «κουτάκια» αλλά σε κοινόχρηστους χώρους μαζί με πλήθος άλλων ανθρώπων. Τα αντισηπτικά μαντηλάκια και τζελ –χωρίς να μας πιάνει πανικός– είναι χρήσιμα για να καθαρίζουμε τα χέρια μας αλλά και αντικείμενα όπως το τηλεκοντρόλ, το ακουστικό του τηλεφώνου, τα mp4, τα ακουστικά, το τάμπλετ, τα πόμολα σε πόρτες, φούρνο, ψυγείο και οτιδήποτε πιάνουν πολλά χέρια, όπως οι λαβές στο καρότσι ενός σούπερ μάρκετ. Επίσης, πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας προτού φάμε κάτι και να φταρνιζόμαστε ή να βήχουμε σε μαντίλι που πετιέται, στον αγκώνα μας (μέσα σε ρούχο) ή εσωτερικά, μέσα στην μπλούζα μας, τραβώντας τη λαιμόκοψη. Εννοείται ότι αμέσως μετά το ρούχο πάει για πλύσιμο.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM