Σαράντα χρόνια μετά την αφαίρεσή της, η τσεχική υπηκοότητα αποδόθηκε ξανά στον Μίλαν Κούντερα, τον διάσημο συγγραφέα του βιβλίου «Η Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι».
O Petr Drulák, ο πρέσβης της Τσεχίας στην Γαλλία, δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση πως επισκέφθηκε τον 90χρονο συγγραφέα την Τρίτη στο διαμέρισμά του στο Παρίσι ώστε να του παραδώσει τα σχετικά έγγραφα. Ο ίδιος μίλησε για μια συμβολική χειρονομία προς τον μεγαλύτερο Τσέχο συγγραφέα. Η παράδοση των εγγράφων χαρακτηρίστηκε από απλότητα, συγκίνηση και ζεστασιά, σύμφωνα με τον πρέσβη. «Ήταν σε καλή διάθεση, πήρε το έγγραφο και είπε ευχαριστώ», ανέφερε ο Drulák.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Τσεχοσλοβακίας διέγραψε για «αντικομμουνιστικές δραστηριότητες» τον Κούντερα το 1950. Έγινε ένα μισητό πρόσωπο για το καθεστώς ώσπου τελικά αυτομόλησε στην Γαλλία το 1975. Τέσσερα χρόνια μετά του αφαιρέθηκε η τσεχική υπηκοότητα και το 1981 έγινε Γάλλος πολίτης. Πολλά από τα πλέον διάσημα βιβλία του γράφτηκαν στα γαλλικά, ενώ το έργο του ήταν απαγορευμένο στην πατρίδα του μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του 1980. Το 1988, «Η Αθανασία», έγινε το πρώτο μυθιστόρημα που έγραψε στη μητρική του γλώσσα.
Πριν περίπου έναν χρόνο, τον Νοέμβριο του 2018, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Andrej Babiš ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επιστρέψει στον διάσημο συγγραφέα και στη σύζυγό του Βέρα την τσεχική υπηκοότητα μετά από μία τρίωρη συνάντησή τους σε εστιατόριο του Παρισιού. «Ήταν μεγάλη τιμή για μένα», είχε πει ο Babiš περιγράφοντας τον Κούντερα ως έναν θρύλο της τσεχικής, γαλλικής και παγκόσμια λογοτεχνίας. Ο ίδιος ανέφερε ότι κάλεσε τον Κούντερα να επισκεφθεί την Τσεχία αλλά η απάντηση που έδωσε δεν ήταν δεσμευτική.
Ο Κούντερα παραμένει μακριά από τα φώτα της διασημότητας και δεν μιλάει σε δημοσιογράφους. Επισκέφθηκε την πατρίδα του για πρώτη φορά το 1996. Έκτοτε φέρεται να την έχει επισκεφθεί πολλές φορές ακόμη, ωστόσο ο συγγραφέας ταξιδεύει πάντα ινκόγκνιτο. Σε συνέντευξή του το 1984, στους New York Times, είχε αναφέρει ότι η ιδέα του σπιτιού είναι πολύ ασαφής γι αυτόν.
Το 2008 ο Κούντερα κέρδισε το τσεχικό βραβείο λογοτεχνίας αλλά δεν το παρέλαβε. Έναν χρόνο μετά έλαβε τιμητική διάκριση στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Brno, αλλά προτίμησε να παραμείνει στην Γαλλία. Την ίδια χρονιά αρνήθηκε να παραστεί σε συνέδριο στο Brno που ήταν αφιερωμένο στη δουλειά του. Σε επιστολή του προς τους διοργανωτές έκανε χιουμοριστικά λόγο για «πάρτι νεκρόφιλων». Στο γράμμα, που διαβάστηκε κατά την έναρξη του συνεδρίου, ο Κούντερα περιέγραψε τον εαυτό του ως έναν Γάλλο συγγραφέα και υποστήριξε πως τα βιβλία του πρέπει να θεωρούνται έργα της γαλλικής λογοτεχνίας.
Με πληροφορίες από Guardian
σχόλια