Kama muta: Αυτό το υπέροχο, θερμό, συνδετικό συναίσθημα που δεν είχε όνομα, τώρα έχει

Kama muta: Αυτό το υπέροχο, θερμό, συνδετικό συναίσθημα που δεν είχε όνομα, τώρα έχει Facebook Twitter
0

Κάποια συναισθήματα τα αναγνωρίζει και τα ταυτοποιεί κανείς τη στιγμή που τα νιώθει – ξέρεις πότε αισθάνεσαι θυμό, έκπληξη, ντροπή, ζήλεια. Μόλις πολύ πρόσφατα όμως οι αρμόδιοι επιστήμονες (ψυχολόγοι και ανθρωπολόγοι) επιχείρησαν να προσδιορίσουν και να δώσουν όνομα σε ένα από τα πιο υπέροχα συναισθήματα που βιώνουμε σε πλήθος διαφορετικών περιστάσεων. Σε μια επανασύνδεση λόγου χάρη με αγαπημένα πρόσωπα. Όταν κρατάμε για πρώτη φορά το νεογέννητο μωρό μας. Όταν κερδίζει η ομάδα μας έναν σημαντικό τίτλο. Όταν ακόμα λαμβάνουμε μέρος σε μια διαδήλωση ή όταν συμμετέχουμε στην υποστήριξη ευπαθών ομάδων. 'Όταν ένα γατάκι σκαρφαλώνει πάνω μας, μας γλύφει το χέρι, κουλουριάζεται και αποκοιμιέται στο στέρνο μας.

Δεν είναι ακριβώς συγκίνηση, νοσταλγία, περηφάνεια, ενθουσιασμός, ευδαιμονία αυτό το συναίσθημα που μας προκαλεί ζεστασιά, ανάταση, βαθιά ικανοποίηση, ακόμα και ανατριχίλα. Είναι κάτι άλλο, το οποίο μετά από μια μεγάλη έρευνα στην οποία συμμετείχαν πάνω από 10.000 άτομα από 19 διαφορετικές χώρες, μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, αποφάσισαν να ονομάσουν 'kama muta' (काममूत), όρος δανεισμένος από τα αρχαία σανσκριτικά που σημαίνει «συγκινημένος/η από αγάπη».

Σύμφωνα με τα πορίσματα αυτής της έρευνας τα οποία συγκεντρώθηκαν σε ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό με τον τίτλο "Kama Muta: Discovering the Connecting Emotion" (Kama Muta: Ανακαλύπτοντας αυτό το συνδετικό συναίσθημα), το kama muta διαρκεί λίγο (καναδυό λεπτά το πολύ), όταν είναι έντονο όμως συνοδεύεται από κάποιες συγκεκριμένες σωματικές αντιδράσεις: ένα ασαφές αλλά θερμό συναίσθημα στο στέρνο, μούσκεμα των ματιών ή και δάκρυα, κόμπος στον λαιμό, ανατριχίλες.

Το kama muta σχετίζεται στενά με την αγάπη, αλλά δεν είναι το ίδιο. Η αγάπη είναι ένα συναίσθημα διάρκειας (μικρής ή μεγάλης), το kama muta είναι η στιγμιαία αίσθηση που εμφανίζεται μαζί με την σπίθα της αγάπης – ρομαντικής, πλατωνικής ή και θρησκευτικής ακόμα. Μπορεί να έχει να κάνει με ένα άτομο, με μια οικογένεια, με μια ομάδα, με μια κοινότητα ή με τον κόσμο όλο. Μπορεί να αποτελεί εκδήλωση ευγνωμοσύνης για μια απρόσμενη τρυφερότητα ή για ένα θερμό καλωσόρισμα.

Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την μελέτη τονίζουν επίσης τις θεραπευτικές ιδιότητες του kama muta. Όταν οι άνθρωποι νοιώθουν απομονωμένοι, ευάλωτοι, αποκλεισμένοι και ευπαθείς, το kama muta μπορεί να λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος. Οι ασθενείς που αισθάνονται kama muta με τους ψυχοθεραπευτές τους συχνά είναι περισσότερο αφοσιωμένοι στην θεραπεία τους. Το ίδιο ισχύει και για όσους συμμετέχουν σε ομάδες απεξάρτησης. Οι μετανάστες επίσης που βιώνουν την εμπειρία του kama muta με ανθρώπους από τη χώρα υποδοχής τους, προσαρμόζονται πολύ πιο εύκολα σε μια ξένη κουλτούρα.

Ακόμα και μια μικρή αλλά απρόσμενη εκδήλωση ευγένειας, καλοσύνης, γενναιοδωρίας ή τρυφερότητας μπορεί να είναι αρκετή για να πυροδοτήσει την εκχύλιση του kama muta: ένα ταπεινό αλλά συμβολικό δώρο, μια αγκαλιά, μια πρόσκληση σε δείπνο ή σε πάρτι, μια επίσκεψη στο νοσοκομείο... Το kama mupa είναι αυτό που σου συμβαίνει όταν ξαφνικά δεν αισθάνεσαι ούτε ασήμαντος ούτε μόνος.

Με στοιχεία από το Aeon

Ιδέες
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γυναίκα που ανακάλυψε από τι είναι φτιαγμένα τα αστέρια

Ιδέες / Η γυναίκα που ανακάλυψε από τι είναι φτιαγμένα τα αστέρια

Η περίπτωση της αστροφυσικού Σεσίλια Πέιν-Γκαπόσκιν που επέλυσε μόνη της ένα από ένα από τα πιο πιεστικά επιστημονικά ζητήματα αλλά η έρευνά της «καπελώθηκε» από το κατεστημένο της εποχής
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
π. Αλέξανδρος: «Ο Χριστός δεν ασχολήθηκε καθόλου με τα κρεβάτια των ανθρώπων»

Ένα ανοιχτό μυαλό / π. Αλέξανδρος: «Ο Χριστός δεν ασχολήθηκε καθόλου με τα κρεβάτια των ανθρώπων»

Ο π. Αλέξανδρος, πρώην καθηγητής Θεολογίας που έγινε παπάς στα 66 του και λειτουργεί στη δημοτική, στον Άγιο Νικόλαο Ραγκαβά στην Πλάκα, είναι από τους ιερωμένους που ξεχωρίζουν για την προοδευτικότητα, την ανοιχτοσύνη και το καινοτόμο πνεύμα τους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Tι κάνει την αγάπη τόσο δύσκολη;

Βιβλίο / Tι κάνει την αγάπη τόσο δύσκολη;

Γνωστός από το αιρετικό βιβλίο του "Έρωτος Φύσις", ο πατέρας Φιλόθεος αναγνωρίζει τις ομοιότητες μεταξύ ψυχοθεραπείας και θρησκείας και τις προσπάθειες της επίσημης Εκκλησίας να προσεκλύσει "νέα πελατεία". Τονίζει, όμως, πάντα ότι το μέτρο της αληθινής πίστης είναι μόνο η αγάπη.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΑΡΙΑΝ ΛΑΖΑΡΙΔΗ
«Δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση, τελεία και παύλα», σύμφωνα με επιφανή Αμερικανό νευροεπιστήμονα

Ιδέες / «Δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση, τελεία και παύλα», σύμφωνα με επιφανή Αμερικανό νευροεπιστήμονα

Ο Robert Sapolsky, καθηγητής Νευρολογίας και Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι σχεδόν όλη η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι πέρα από τον συνειδητό μας έλεγχο.
THE LIFO TEAM
Μικαέλ Φεσέλ: «Η αμφισβήτηση του κατεστημένου είναι αδιαχώριστη από μια νέα οικονομία των σωμάτων και των ηδονών»

Βιβλίο / Μικαέλ Φεσέλ: «Η αμφισβήτηση του κατεστημένου είναι αδιαχώριστη από μια νέα οικονομία σωμάτων και ηδονών»

Μπορούμε, άραγε, ζώντας σε έναν άδικο κόσμο, να απολαμβάνουμε απενοχοποιημένα και δίχως να συναινούμε έστω αθέλητα στην ανισότητα και στην εκμετάλλευση; Είναι η ηδονοθηρία καθαρά ατομική, και ατομικιστική, υπόθεση ή μπορεί να ενταχθεί οργανικά στις πολιτικές της επιθυμίας και των σωμάτων; Πόσο επίκαιρα είναι σήμερα συνθήματα όπως το «επανάσταση για την καύλα της»; Ιδού πώς το φιλοσοφεί το θέμα ο συγγραφέας του βιβλίου «Κόκκινα Φανάρια – Η ηδονή και η αριστερά» (εκδ. Πόλις).
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ