Η μητέρα της 19χρονης Βρετανίδας που καταδικάστηκε στην Κύπρο για δημόσια βλάβη, ύστερα από ψευδή καταγγελία για ομαδικό βιασμό της από 12 Ισραηλινούς, στηρίζει το τουριστικό μποϊκοτάζ της χώρας.
Η καταδίκη της 19χρονης έγινε αφορμή για το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας να εκφράσει «σοβαρή ανησυχία» για την υπόθεση στην Αγία Νάπα. Ένα hashtag #BoycottCyprus ξεκίνησε στο Twitter ως απάντηση στην ετυμηγορία. Η μητέρα της νεαρής κοπέλας είπε στο BBC ότι υποστηρίζει την εκστρατεία, προσθέτοντας ότι πίστευε ότι η Αγία Νάπα δεν ήταν ασφαλής.
Η κόρη της καταδικάστηκε μετά από δίκη που ξεκίνησε τον Οκτώβριο για ψευδή ισχυρισμό βιασμού τον Ιούλιο. Μιλώντας στο πρόγραμμα του BBC Radio 4, η μητέρα της, της οποίας το όνομα δεν αποκαλύπτεται, είπε ότι πίστευε ότι η εμπειρία της κόρης της στην Αγία Νάπα δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό. «Ο τόπος δεν είναι ασφαλής... δεν είναι καθόλου ασφαλής και αν πάτε και αναφέρετε κάτι που συνέβη σε σας, είτε θα σας χλευάσουν, ή στη χειρότερη περίπτωση, θα σας συμβεί αυτό που έγινε με την κόρη μου».
Δικηγόροι που εκπροσωπούν την οικογένεια της 19ρονης έχουν επικρίνει την καταδίκη και τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης από την κυπριακή αστυνομία και τον δικαστή της υπόθεσης. Λένε ότι η δήλωση με την οποία το φερόμενο ως θύμα ανακάλεσε το βιασμό έγινε όταν δεν υπήρχε δικηγόρος ή μεταφραστής και υπογράμμισαν το γεγονός ότι ο δικαστής αρνήθηκε να ακούσει οποιαδήποτε απόδειξη σχετικά με το εάν έλαβε χώρα ο βιασμός. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας περιέγραψε την καταδίκη ως «έντονα δυσάρεστη» τροπή και δεσμεύθηκε να θέσει το θέμα στις κυπριακές αρχές.
Η μητέρα, δήλωσε ότι η κόρη της έπασχε από μετατραυματική διαταραχή άγχους, παραισθήσεις και κοιμόταν 18 ή 20 ώρες την ημέρα λόγω μιας κατάστασης που ονομάζεται υπερυπνία. «Πρέπει να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να την φροντίσουν για αυτό που αντιμετωπίζει. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί εδώ (σ.σ. στην Κύπρο) επειδή το να ακούει ξένους να μιλούν δυνατά θα προκαλέσει ένα επεισόδιο...».
Η μητέρα αποκάλυψε επίσης ότι η κόρη της είχε σχεδιάσει να ξεκινήσει πανεπιστήμιο φέτος αφού έγινε αποδεκτή από όλα τα πανεπιστήμια για τα οποία υπέβαλε αίτηση και μάλιστα έλαβε και υποτροφία. Δηλώνει πως η ετυμηγορία την αναγκάζει να αλλάξει όλη της ζωή της και μπορεί να της στερήσει μια καριέρα. Οι νόμιμοι εκπρόσωποι της 19χρονης έχουν ήδη πει ότι σχεδιάζουν να προσφύγουν κατά της καταδίκης που ορίζει ένα χρόνο φυλάκιση και πρόστιμο.
Επιπλέον η μητέρα δήλωσε ότι σκοπεύει να παραπέμψει την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου, αλλά υπάρχει μια μακρά λίστα αναμονής.«Οι δικηγόροι μας εξετάζουν τι μπορεί να γίνει για να επιταχυνθεί αυτό και αυτό είναι ίσως κάτι που θα μπορούσε να μας βοηθήσει το Υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να το προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατόν». Μια σελίδα στο GoFundMe για νομικά έξοδα έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 80.000 £ με στόχο τις 100.000. Η μητέρα της γυναίκας δήλωσε «έκπληκτη» από την υποστήριξη, αλλά πιστεύει ότι το νομικό κόστος θα καταλήξει να είναι ακόμη μεγαλύτερο από αυτό.
Την ίδια ώρα σχεδόν όλα τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης καλύπτουν με επικριτικό τρόπο για τις κυπριακές Αρχές τη δικαστική εξέλιξη. Η Sun φιλοξένησε δηλώσεις της 19χρονης, η οποία λέει ότι δεν της προκάλεσε έκπληξη η απόφαση με βάση το πώς «από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκα από θύμα κατηγορούμενη». Παρόλα αυτά δηλώνει αποφασισμένη να καθαρίσει το όνομά της. Προσθέτει ότι έχουν επικοινωνήσει μαζί της και άλλες γυναίκες που έχουν υποστεί ανάλογη εμπειρία στην Κύπρο και σημειώνει ότι η μάχη που θα δώσει μέσω έφεσης «είναι μάχη και για εκείνες».
Δηλώσεις στο BBC έκανε και ο νομικός Μάικλ Πόλακ, μέλος της νομικής ομάδας υπεράσπισης και διευθυντής της οργάνωσης προάσπισης Βρετανών κατηγορουμένων στο εξωτερικό Justice Abroad, ο οποίος διατύπωσε ενστάσεις για τη νομική διαδικασία που ακολουθήθηκε. Ο Βρετανός νομικός επισήμανε ότι το δικαστήριο βασίστηκε σε δήλωση ανάκλησης της αρχικής καταγγελίας βιασμού η οποία υπογράφηκε από τη 19χρονη δίχως την παρουσία δικηγόρου. Κατά τον κ. Πόλακ αυτό συνιστά παραβίαση του ευρωπαϊκού νόμου για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επίσης, μιλώντας στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο ITV η μητέρα της 19χρονης χαρακτήρισε την καταδικαστική απόφαση «πρωτοφανή» και πρόσθεσε ότι θα συνιστούσε «απόλυτη αδικία» αν ο Κύπριος δικαστής αποφάσιζε πως η κόρη της θα πρέπει να περάσει περισσότερο διάστημα στη φυλακή από τις τεσσερισήμισι εβδομάδες που είχε προφυλακιστεί μέχρι να αφεθεί ελεύθερη με εγγύηση.
Τέλος, η Υπάτη Αρμοστεία της Βρετανίας στην Κύπρο σε ανάρτησή της αναφέρει ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη Βρετανίδα και την οικογένειά της μετά τη σύλληψή της στην Κύπρο. Παραθέτει ότι προσωπικό της Αρμοστείας είχε επισκεφτεί πολλές τη 19χρονη κατά την κράτησή της και κατά τη διάρκεια των ακροαματικών διαδικασιών, ενώ ήταν σε συχνή επαφή με την υπεράσπισή της και τις τοπικές Αρχές. Παράλληλα, στο twitter άρχισε εκστρατεία με το hashtag #BoycottCyprus, καλώντας τους Βρετανούς να μην επιλέγουν την Κύπρο για διακοπές.
Με πληροφορίες από BBC/ ΚΥΠΕ/ Φιλελεύθερος