Το δάσος του Αμαζονίου έχασε 8,4 εκατομμύρια «γήπεδα ποδοσφαίρου» σε μια δεκαετία

Το δάσος του Αμαζονίου έχασε 8,4 εκατομμύρια «γήπεδα ποδοσφαίρου» σε μια δεκαετία Facebook Twitter
EPA
0

Σε μία δεκαετία που χαρακτηρίστηκε κλιματικά από διαδοχικά ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας, ένα από τα πιο ανησυχητικά περιβαλλοντικά «ορόσημα» ήταν ο ρυθμός καταστροφής του τροπικού δάσος στον Αμαζόνιο

Σύμφωνα με μελέτη που ανέδειξε η Βασιλική Στατιστική Υπηρεσία, μέσα σε δέκα χρόνια ο Αμαζόνιος έχασε δασικές εκτάσεις 62.159 τετραγωνικών χιλιομέτρων, επιφάνεια που ισούται με περίπου 8,4 εκατομμύρια γήπεδα ποδοσφαίρου. Τα στοιχεία καταγράφουν τον δραματικό ρυθμό με τον οποίο αλλάζει το τοπίο στο τροπικό δάσος, που από το 2010 αποψιλώνεται εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας για την βόσκηση κοπαδιών, την υλοτομία και την παραγωγή φοινικελαίου. 

Οι υπολογισμοί βασίζονται στα δεδομένα της αρμόδιας επιτροπής για την παρακολούθηση της αποψίλωσης των δασών, του Εθνικού Ινστιτούτου της Βραζιλίας για την Διαστημική Έρευνα. 

  

Περίπου 20 με 30 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στην ευρύτερη περιοχή του τροπικού δάσους, εξαρτώνται για την επιβίωσή τους από τον Αμαζόνιο ενώ φιλοξενεί χιλιάδες είδη φυτών και ζώων και πολλά από αυτά κινδυνεύουν πλέον με εξαφάνιση. 

Το ένα πέμπτο των αποθεμάτων πόσιμου νερού είναι συγκεντρωμένο στην Λεκάνη του Αμαζονίου, αφού το νερό που εξατμίζεται από την επιφάνεια ταξιδεύει στην ατμόσφαιρα και πέφτει με τη βροχή χιλιάδες μίλια μακρύτερα. Το τροπικό δάσος αποτελεί «αποθήκη» 180 δισεκατομμυρίων τόνων άνθρακα. Όταν όμως τα δέντρα κόβονται ή καίγονται, ο άνθρακας επιστρέφει στην ατμόσφαιρα την ώρα που η εκπομπή κάθε τόνου κοστίζει περίπου 417 δολάρια στην παγκόσμια οικονομία.

Από τις ξηρασίες στο Σάο Πάολο, αρκετοί αγρότες αναφέρουν ότι έχασαν το ένα τρίτο των καλλιεργειών τους εξαιτίας της έλλειψης νερού. Η κυβέρνηση της Βραζιλίας υποσχέθηκε επιχορηγήσεις 300 εκατομμυρίων δολαρίων για να στηρίξει την βιομηχανία του καφέ που επίσης επλήγη από την ξηρασία.

Σύμφωνα με την μελέτη που επικαλείται το Smithsonian, κάθε λεπτό που περνά, χάνονται εκτάσεις που αντιστοιχούν σε τρία ποδοσφαιρικά γήπεδα στον Αμαζόνιο. Η αναδάσωσή του, που επιχειρούν πολλοί περιβαλλοντικοί οργανισμοί, κοστίζει περίπου 2.000 ανά στρέμμα που σημαίνει ότι θα χρειαζόντουσαν περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια και πολύς χρόνος για να επιστρέψει το δάσος στην κατάσταση που ήταν πριν από μία δεκαετία. 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη Γκάνα μετατρέπουν τα απορρίμματα της δυτικής fast fashion ρούχα υψηλής ραπτικής

Περιβάλλον / Στη Γκάνα μετατρέπουν τα απορρίμματα της δυτικής fast fashion σε ρούχα υψηλής ραπτικής

Η δυτική υπερκατανάλωση έχει μετατραπεί σε περιβαλλοντικό πρόβλημα στην Αφρική και καθώς τα απόβλητα της γρήγορης μόδας μολύνουν το περιβάλλον της Αφρικής, οι σχεδιαστές στην Γκάνα βρίσκουν μια δημιουργική και οικολογική λύση
LIFO NEWSROOM
COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Διεθνή / COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Το προσχέδιο της Συμφωνίας ορίζει ως ευρύτερο τον στόχο για άντληση 1,3 τρισ. δολαρίων ετησίως έως το 2035, με αναφορές σε χρηματοδότηση από «δημόσιες και ιδιωτικές πηγές»
LIFO NEWSROOM
«Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Market news / «Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Μαζί με τη ΜΚΟ «Μπορούμε», η Coca-Cola συνεχίζει για 2η χρονιά το έργο της για τη διάσωση και προσφορά εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων και συστήνει ξανά τη δράση «Ένα Κυριακάτικο Γεύμα για Όλους».
THE LIFO TEAM
Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Νέα ανάλυση δείχνει ότι η φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει τα κονδύλια του ταμείου του ΟΗΕ για τις απώλειες και ζημίες της κλιματικής κρίσης κατά 2.000%
LIFO NEWSROOM