Στη δημοσιότητα δόθηκαν μετά από έξι δεκαετίες οι ερωτικές επιστολές μεταξύ του Βρετανού ποιητή Τ.Σ. Έλιοτ και της Αμερικανίδας καθηγήτριας Δραματικής Τέχνης, Έμιλι Χέιλ.
Πρόκειται για 1.131 επιστολές που έστειλε ο Έλιοτ μεταξύ 1930 έως 1957 και παρέμεναν σφραγισμένες από το θάνατο της Χέιλ, το 1969. Η ίδια τις είχε δωρίσει στη βιβλιοθήκη του Πρίντσον το 1956, με την επιθυμία να αποσφραγιστούν 50 χρόνια μετά το θάνατο και των δύο - ο Έλιοτ έφυγε από τη ζωή τέσσερα χρόνια πριν από τη Χέιλ, το 1965.
Η αλληλογραφία θεωρείται από τα πιο φημισμένα σφραγισμένα λογοτεχνικά αρχεία στον κόσμο και η δημοσιοποίησή τους αναμενόταν με μεγάλη ανυπομονησία από τους απανταχού μελετητές, ακαδημαϊκούς και λάτρεις της λογοτεχνίας. Οι επιστολές αποσφραγίστηκαν μόλις αυτήν την εβδομάδα στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον, στο Νιου Τζέρσεϊ.
Έλιοτ και Χέιλ γνωρίστηκαν ως φοιτητές του Χάρβαρντ, το 1912 και η αλληλογραφία τους συνεχίστηκε για 26 και πλέον χρόνια, ενώ μάλιστα ο Βρετανός ποιητής είχε στο μεταξύ παντρευτεί την πρώτη του σύζυγο, Βίβιεν Χέι-Γουντ.
Η αλληλογραφία μαρτυρία μία σχέση έντονη και πνευματική που, ωστόσο, έληξε άδοξα και για τους δύο. Μάλιστα, θεωρείται πως η Χέιλ είχε εμπνεύσει στον Έλιοτ μερικούς από τους πιο εκπληκτικούς στίχους - μεταξύ αυτών και τις πρώτες γραμμές από το ποίημα Burnt Norton, από τη συλλογή «Τέσσερα Κουαρτέτα».
«Πρόκειται για το χαμένο κομμάτι στο παζλ της σταδιοδρομίας του και οπωσδήποτε την πιο σπουδαία αποκάλυψη για έναν μεγάλη ποιητή του 20ου αιώνα» τόνισε ο μελετητής του Έλιοτ, Tony Cuda του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας.
Το 1930, μετά τη συνάντησή τους σε μία συγκέντρωση στο Λονδίνο, ο Τ.Σ. Έλιοτ - που ζει έναν δυστυχισμένο γάμο - γράφει στην Χέιλ: «Αν ήξερες πόσες και πόσες σελίδες τρυφερότητας δεν γράφω τώρα, νομίζω θα με εμπιστευόσουν. Δεν έχω στενούς φίλους, μόνο τεράστιες γνωριμίες. Για πρώτη και τελευταία φορά προσεύχομαι να μην σε έχω προσβάλει. Γιατί δεν βλέπω τίποτα σε αυτή τη σύγχυση για να ντρέπομαι - ο έρωτάς μου είναι αγνός... όσο αγνός μπορεί να είναι ένας έρωτας». Και καταλήγει: «Αν αυτό είναι μια ερωτική επιστολή, είναι η τελευταία που θα γράψω ποτέ και θα την υπογράψω».
Κάπως έτσι ενέδωσε η Χέιλ (της οποίες οι απαντητικές επιστολές έχουν χαθεί), ξεκινώντας μία σχέση αλληλογραφίας που συνεχίστηκε για δύο και πλέον δεκαετίες και ενώ εκείνη βρισκόταν στη Βοστώνη κι ο Έλιοτ στην Αγγλία.
Με πληροφορίες από CNN, BBC, Guardian
σχόλια