Γερμανία: Αποσύρει μέρος των στρατιωτών της από το Ιράκ μετά το θάνατο του Σουλεϊμανί

Γερμανία: Αποσύρει μέρος των στρατιωτών της από το Ιράκ μετά το θάνατο του Σουλεϊμανί Facebook Twitter
EPA / Φωτό Αρχείου
0

Την μετακίνηση μέρους των στρατιωτών της από το Ιράκ ανακοίνωσε η Γερμανία μετά τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί.

Ειδικότερα, το Βερολίνο μετακινεί μέρος του στρατιωτικού προσωπικού της από το Ιράκ σε γειτονικές χώρες εξαιτίας ανησυχιών για την ασφάλεια, ανακοίνωσε η κυβέρνηση μερικές ημέρες μετά τον φόνο ενός κορυφαίου Ιρανού στρατιωτικού διοικητή με επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροπλάνου.

Στο μεταξύ η Σλοβακία ανακοίνωσε πως μετακίνησε προσωρινά από το Ιράκ τους επτά στρατιώτες της που συμμετείχαν στην εκπαιδευτική αποστολή του ΝΑΤΟ, καθώς οι εντάσεις στην περιοχή αυξάνονται.

Περίπου 30 από τους 120 Γερμανούς στρατιώτες στο Ιράκ, οι οποίοι κυρίως εκπαιδεύουν τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, θα μεταφερθούν στην Ιορδανία και το Κουβέιτ, ανέφερε η γερμανική κυβέρνηση με επιστολή της προς το κοινοβούλιο.

Το κοινοβούλιο του Ιράκ κάλεσε την Κυριακή τα αμερικανικά και άλλα ξένα στρατεύματα να φύγουν μετά τον φόνο, την Παρασκευή, του διασημότερου Ιρανού στρατηγού, του Κασέμ Σουλεϊμανί, με επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροπλάνου εναντίον της αυτοκινητοπομπής του στη Βαγδάτη.

Η μείωση των γερμανικών στρατευμάτων διατάχθηκε από την υπό τις ΗΠΑ κοινή διοίκηση του πολέμου κατά του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση. Θα ισχύσει κυρίως για τα στρατεύματα που βρίσκονται στη Βαγδάτη και την Τάτζι, μια πόλη λίγο βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας όπου είναι ανεπτυγμένοι σχεδόν 30 γερμανοί στρατιωτικοί.

Από τους 120 Γερμανούς στρατιώτες που βρίσκονται στο Ιράκ, περίπου 90 σταθμεύουν στην κουρδική περιοχή στο βόρειο τμήμα της χώρας. Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε πως οι δυνάμεις της μπορεί να επιστρέψουν στο Ιράκ, αν επαναληφθεί η εκπαιδευτική αποστολή τους.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας εξέφρασε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF την ανησυχία του για ενδεχόμενη ανάκαμψη του Ισλαμικού Κράτους, αν τα ξένα στρατεύματα αποχωρήσουν γρήγορα από το Ιράκ. «Κανένας δεν το θέλει πραγματικά αυτό», δήλωσε.

Στο μεταξύ η Σλοβακία ανακοίνωσε πως απέσυρε προσωρινά από το Ιράκ τους επτά στρατιώτες της που είχαν αναπτυχθεί εκεί.

«Μπροστά στην τρέχουσα κατάσταση στο Ιράκ, η οποία έχει οδηγήσει στην αναστολή των δραστηριοτήτων της εκπαιδευτικής αποστολής του ΝΑΤΟ, πραγματοποιήθηκε η προσωρινή μετεγκατάσταση επτά Σλοβάκων στρατιωτών έξω από τη χώρα, σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλείας», αναφέρει σε δήλωσή του ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Πέτερ Πελεγκρίνι. «Περαιτέρω μέτρα θα ληφθούν έπειτα από διαβούλευση με συμμάχους», προστίθεται στη δήλωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιχείρηση «Σιδηρούν Τείχος»: Η Δυτική Όχθη «μετατρέπεται σε μίνι-Γάζα» καθώς οι Ισραηλινοί καταστρέφουν σπίτια

Διεθνή / Επιχείρηση «Σιδηρούν Τείχος»: Η Δυτική Όχθη «μετατρέπεται σε μίνι-Γάζα» καθώς οι Ισραηλινοί καταστρέφουν σπίτια

Το «Σιδηρούν Τείχος» έχει να κάνει με την εκρίζωση μαχητών ομάδων, για να σταματήσει μια επανάληψη της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου από τη Τζενίν ή το Τουλκαρέμ
LIFO NEWSROOM
Εκλογές στη Γερμανία: Διαδηλώσεις έξω από το σπίτι της αρχηγού της AfD - «Έξω η Βάιντελ»

Διεθνή / Εκλογές στη Γερμανία: Διαδηλώσεις έξω από το σπίτι της αρχηγού της AfD - «Έξω η Βάιντελ»

«Αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο με ποικιλομορφία χωρίς φασισμό» και «η ιστορία επαναλαμβάνεται εάν δεν διδαχθούμε τίποτα» ήταν μεταξύ των συνθημάτων των διαδηλωτών λίγες ώρες πριν τις εκλογές στη Γερμανία
LIFO NEWSROOM
«Θέλω να δω τον Έλον πιο επιθετικό»: Ο Τραμπ ζητά από τον Μασκ περισσότερες απολύσεις

Διεθνή / «Θέλω να δω τον Έλον πιο επιθετικό»: Ο Τραμπ ζητά από τον Μασκ περισσότερες απολύσεις

Ο Μασκ ανακοίνωσε ότι όλοι οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι θα λάβουν σύντομα email ζητώντας τους να αναφέρουν τα επιτεύγματά τους της προηγούμενης εβδομάδας, προειδοποιώντας ότι η μη ανταπόκριση θα θεωρηθεί ως παραίτηση
LIFO NEWSROOM
Επίθεση με μαχαίρι στη Γαλλία: «Αλλάχ Ακμπάρ» φώναξε ο δράστης - Είχε καταδικαστεί για υποκίνηση τρομοκρατίας

Διεθνή / Επίθεση με μαχαίρι στη Γαλλία: «Αλλάχ Ακμπάρ» φώναξε ο δράστης - Είχε καταδικαστεί για υποκίνηση τρομοκρατίας

Συνελήφθη ο δράστης - Η Αντιτρομοκρατική Εισαγγελία της Γαλλίας ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για «δολοφονία σε σχέση με τρομοκρατικό εγχείρημα»
LIFO NEWSROOM