Έρευνα: Ωκεάνιος «καύσωνας» σκότωσε πάνω από ένα εκατομμύριο θαλασσοπούλια

Έρευνα: Ωκεάνιος «καύσωνας» σκότωσε πάνω από ένα εκατομμύριο θαλασσοπούλια Facebook Twitter
0

Δεκάδες χιλιάδες θαλασσοπούλια που βρέθηκαν νεκρά στη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών μεταξύ 2015 - 16 πιστεύεται πως ήταν θύματα ενός πρωτοφανούς κύματος ωκεάνιου καύσωνα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Όπως αποκαλύπτεται σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση PLOS One, οι επιστήμονες έλυσαν το μυστήριο πίσω από τον μαζικό θάνατο πτηνών που εντοπίζονταν μεταξύ του καλοκαιριού του 2015 έως την άνοιξη του επόμενου χρόνου. 

Περίπου 62.000 πτηνά (το είδος της κοινής άλκας) ξεβράστηκαν στις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού, ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο αριθμός των νεκρών πουλιών πιστεύεται πως άγγιζε το ένα εκατομμύριο.

Οι επιστήμονες αποδίδουν το φαινόμενο στα θερμότερα ωκεάνια νερά που οδήγησαν στη μείωση των ψαριών, με τα οποία τρέφονταν τα συγκεκριμένα πτηνά. Όπως λένε, την ίδια περίοδο βρέθηκαν νεκρά πολλά ψάρια, πουλιά και θηλαστικά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα, τα θαλασσοπούλια αυτά πέθαναν από πείνα, εξαιτίας ενός θερμού ρεύματος μήκους άνω των 1.500 χλμ που επηρέασε τον βορειοανατολικό Ειρηνικό μεταξύ 2013 και 2016. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες διατάραξαν την τροφική αλυσίδα. Οι ποσότητες πλαγκτόν μειώθηκαν προκαλώντας μείωση των μικρών ψαριών με τα οποία ζουν τα θαλασσοπούλια.

Πάνω από τα τρία τέταρτα των νεκρών πτηνών βρέθηκαν στον Κόλπο της Αλάσκας. Όπως εκτιμούν, όμως, οι ερευνητές, δεδομένου του ότι ελάχιστα πουλιά που πεθαίνουν στη θάλασσα, καταλήγουν στη στεριά, ο αριθμός των νεκρών πτηνών είναι απείρως μεγαλύτερος και ίσως φτάνει το 1 εκατομμύριο.

Οι επιστήμονες τόνισαν πως οι μαζικοί θάνατοι της κοινής άλκας δεν είναι ασυνήθιστοι. Ωστόσο, η κλίμακα αυτού που συνέβη μεταξύ 2015 - 2016 ήταν «άνευ προηγουμένου και συγκλονιστικό».

Πέρυσι, ο ΟΗΕ προειδοποίησε πως οι θαλάσσιοι καύσωνες αναμένεται να γίνουν πυκνότεροι από δω και στο εξής, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Με πληροφορίες από BBC/SkyNews/Newpost

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Περιβάλλον / Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Το αρχαίο πευκοδάσος ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής έρευνας στο οροπέδιο Beartooth στο Ουαϊόμινγκ, χάρη στις υψηλές θερμοκρασίες που έτηξαν τον πάγο που το κάλυπτε
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης: Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

Περιβάλλον / Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

«Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη προσδιορίζονται τα ακριβή όρια των θαλάσσιων περιοχών για τις οποίες παραχωρείται το συγκεκριμένο δικαίωμα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
LIFO NEWSROOM
Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

«Τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως οι ισχυρότεροι και συχνότεροι καύσωνες, καταιγίδες και πλημμύρες»
LIFO NEWSROOM
Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Περιβάλλον / Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Στο παρελθόν, αντίστοιχα περιστατικά είχαν καταστροφικές συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή, καθώς μεγάλα παγόβουνα είχαν αποκλείσει τις προσβάσεις τροφής για πιγκουίνους και φώκιες, οδηγώντας σε μαζικούς θανάτους
LIFO NEWSROOM
Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Περιβάλλον / Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Πρόκειται για χημικές ενώσεις που δεν διασπώνται στο περιβάλλον, εγείροντας ανησυχίες για τις συνέπειες της συσσώρευσής τους τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και στο πόσιμο νερό και στο ανθρώπινο σώμα
LIFO NEWSROOM