Η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα πως αναστέλλει τις διαπιστεύσεις τριών δημοσιογράφων της Wall Street Journal, δίνοντάς του προθεσμία πέντε ημερών να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Πρόκειται για τo μεγαλύτερο αριθμό απέλασης δημοσιογράφων από ένα μέσο, εδώ και τρεις δεκαετίες.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γκενγκ Σουάνγκ εξήγησε πως η απέλαση προκλήθηκε από ένα άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε από τον αμερικανικό δημοσιογραφικό οργανισμό στις 3 Φεβρουαρίου κι έφερε τίτλο «Η Κίνα είναι ο πραγματικός ασθενής της Ασίας».
Το άρθρο επέκρινε τo Πεκίνο για τα αντανακλαστικά και τη διαχείριση της φονικής επιδημίας του κοροναϊού.
«Οι συντάκτες χρησιμοποίησαν έναν τέτοιο ρατσιστικό τίτλο, πυροδοτώντας την αγανάκτηση και καταδίκη από τον κινεζικό λαό και τη διεθνή κοινότητα. Δυστυχώς, αυτό που έως τώρα έχει κάνει η WSJ είναι τίποτα περισσότερο παρά να υπεκφεύγει και να αποφεύγει την ευθύνη. Δεν εξέδωσε επίσημη απολογία ούτε μας ενημέρωσε για το τι σκοπεύει να κάνει με τους εμπλεκόμενους δημοσιογράφους. Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε σήμερα πως οι δημοσιογραφικές διαπιστεύσεις των τριών δημοσιογράφων ανακακούνται» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
«Ο κινεζικός λαός δεν καλωσορίζει τα μέσα που δημοσιεύουν ρατσιστικές δηλώσεις και κάνουν κακόβουλες επιθέσεις στην Κίνα» πρόσθεσε ο ίδιος.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κινεζικές Αρχές κάνουν χρήση των περιορισμών της βίζας για να εκφράσουν δυσαρέσκεια ή να ασκήσουν πιέσεις σε ξένο μέσο στην Κίνα. Ωστόσο, είναι από ασυνήθιστη έως σπάνια η απέλαση ξένων δημοσιογράφων από τη χώρα. Για «άνευ προηγουμένου αντίποινα κατά ξένων δημοσιογράφων» έκανε λόγο, σε ανακοίνωσή της, η (FCCC).
«Οι ανταποκριτές - μέλη της Ένωσης και οι συνάδελφοί τους στην Κίνα αντιμετωπίζουν, με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα, παρενόχληση, παρακολούθηση και εκφοβισμό από τις αρχές. Η απέλαση των τριών ρεπόρτερ της WSJ είναι μόλις το τελευταίο, και πιο ανησυχητικό, μέτρο που έχουν λάβει οι Αρχές» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ένωσης.
«Τα μέτρα αυτά που ελήφθησαν κατά των ανταποκριτών της WSJ είναι μία ακραία και προφανής απόπειρα από τις κινεζικές αρχές να εκφοβίσουν τους ξένους δημοσιογραφικούς οργανισμούς, τιμωρώντας τους δημοσιογράφους που δουλεύουν στην Κίνα» σημειώνεται στην ανακοίνωση της Ένωσης που διευκρινίζει πως κανείς από τους τρεις δημοσιογράφους δεν είχαν εμπλοκή στο άρθρο ή τον τίτλο του.
Όπως αναφέρει η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Κίνας, άλλοι εννέα δημοσιογράφοι έχουν αποχωρήσει από τη χώρα από το 2013, μετά τη μη ανανέωση της δημοσιογραφικής τους βίζας. Ωστόσο, η τελευταία ενέργεια συνιστά τη μεγαλύτερη απέλαση ατόμων, μελών της FCCC, από το 1989.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, στον αναπληρωτή προϊστάμενο του γραφείου στην Κίνα, Τζος Τσιν και τους δημοσιογράφους Τσάο Ντενγκ και Φίλιπ Γουέν δόθηκε προσθεσμία πέντε ημερών να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Με πληροφορίες από CNN/Guardian/BBC
σχόλια