Μικρότερο «κούρεμα» στα κόκκινα δάνεια λόγω του ράλι στις τιμές των ακινήτων

Μικρότερο «κούρεμα» στα κόκκινα δάνεια λόγω του ράλι στις τιμές των ακινήτων Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

«Λάδι στη φωτιά των πλειστηριασμών» μετά την πλήρη απελευθέρωση τους αναμένεται να ρίξει η αλματώδης άνοδος στις τιμές των ακινήτων.

Η εκτόξευση των τιμών τη χρονιά που μας πέρασε από 8% ως 11% στην Αττική, για την οποία οι τράπεζες «έβαλαν πλάτη» αγοράζοντας οι ίδιες την μεγάλη μάζα των ακινήτων που έβγαιναν σε πλειστηριασμό, κινδυνεύει να γυρίσει μπούμερανγκ καθώς ανεβάζει τις τιμές πώλησης των κόκκινων δανείων.

Έτσι όμως περιορίζονται οι αποδόσεις των funds που έχουν αγοράσει στεγαστικά δάνεια (ή με εγγύηση ακινήτου), τα οποία με τη σειρά τους αναμένεται να πιέσουν τις εταιρείες διαχείρισης για μικρότερα «κουρέματα» των «κόκκινων δανείων» και «ταχύτερη εκκαθάριση» των χαρτοφυλακίων τους.

Το «Ελντοράντο» της πώλησης των «κόκκινων δανείων» στη διάρκεια των τελευταίων δύο χρόνων σε funds όπως η Pimco, Bain Capital, Intrum, Hoist, Οaktree, B2Holding και άλλα μικρότερα, κινδυνεύει να μετατραπεί σε εφιάλτη για τους δανειολήπτες.

Μπορεί τα δάνεια αυτά, όπως έχει αναφέρει και ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας, να πωλήθηκαν σε πολύ χαμηλές τιμές, όμως η διαχείριση και η ανάκτηση τους απεδείχθη πολύ πιο δύσκολη απ΄ότι οι ίδιοι οι επενδυτές ανέμεναν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα business plans που είχαν καταρτίσει οι εταιρείες που έχουν αναλάβει τη διαχείριση των δανείων αυτών έχουν πέσει έξω.

Είναι ενδεικτικό ότι στις αρχές του 2019 τραπεζίτες και εκπρόσωποι των εταιρειών διαχείρισης υπολόγιζαν μέσα στους επόμενους 15 μήνες να πραγματοποιθούν 37.000 πλειστηριασμοί, τελικά όμως έγιναν μόνον 5.622. Υπολογίζεται ότι περίπου 8 στα 10 ακίνητα που εκπληστηριάστηκαν «επέστρεψαν» στις τράπεζες.

Υπό τις συνθήκες αυτές η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αλλά και ολόκληρη η κυβέρνηση ανησυχούν μήπως η άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από την 1η Μαίου μετατραπεί σε θρυαλίδα.

Ο υπουργός Οικονομικών την προηγούμενη εβδομάδα ζήτησε από τις εταιρείες διαχείρισης, στις οποίες πλέον έχει μεταφερθεί η ευθύνη για «κόκκινα δάνεια» ονομαστικής αξίας 20 δισ. ευρώ περίπου, να παρέχουν στο υπουργείο Οικονομικών πλήρη στοιχεία με τις ρυθμίσεις που προτείνουν στους υπερχρεωμένους δανειολήπτες. Τους κάλεσε δε «να έχουν ανοικτές τις πόρτες και τα παράθυρα για να ξέρει ο κόσμος πού μιλάει».

Την ίδια ώρα όμως που ο κ. Σταικούρας ζητεί περισσότερη διαφάνεια, η Τράπεζα της Ελλάδος δεν δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία για τον όγκο των δανείων που διαχειρίζεται η καθε μία από τις εταιρείες αυτές επικαλούμενη το εποπτικό απόρρητο.

Παρόλο που οι εταιρείες που θα συμμετάσχουν στη διαχείριση των δανείων που θα τιτλοποιηθούν στο πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ θα λάβουν κρατικές εγγυήσεις ύψους 12 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εταιρειών διαχείρισης φροντίζουν να λαμβάνουν αποστάσεις επισημαίνοντας ότι αυτοί είναι οι διαχειριστές των δανείων και όχι οι ιδιοκτήτες. Με άλλα λόγια τον πρώτο και τελευταίο λόγο για την τύχη του «κόκκινου δανείου» τον έχει το fund που έχει βάλει τα κεφάλαια για την αγορά του προσδοκώντας προφανώς κάποια συγκεκριμένη απόδοση γι αυτά.

Συνακόλουθα οι εταιρείες διαχείρισης είναι υποχρεωμένες να κινηθούν με τέτοιο τρόπο που θα εξασφαλίσει την απόδοση που προσδοκά ο πελάτης, δηλαδή τα funds, που έχουν εξαγοράσει τα δάνεια αυτά.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ζαββός ο οποίος έχει και την πολιτική ευθύνη για τον ΗΡΑΚΛΗ, προανήγγειλε την υπογραφή ενός «κοινωνικού συμβολαίου» με τις εταιρείες διαχείρισης το οποίο θα συνοδεύται από ένα θετικό «point system».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ