Όταν φέρνουμε στο μυαλό μας τους παπαγάλους, έχουμε συνήθως την εικόνα ενός φανταχτερά πολύχρωμου – κίτρινου, πράσινου, γαλάζιου – και ενδεχομένως «φλύαρου» πτηνού. Ο κόσμος των παπαγάλων είναι πιο σύνθετος και πολυποίκιλος απ΄ όσο ίσως φαντάζεται κανείς: υπάρχουν καταγεγραμμένα 393 διαφορετικά είδη, όλα σχεδόν με σημαντικές διαφορές στην εμφάνισή τους.
Τίποτα όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με την επιβλητικά σκοτεινή φιγούρα του λεγόμενου παπαγάλου του Pesquet (Psittrichas fulgidus), γνωστού και ως «γυπώδους» παπαγάλου ή «παπαγάλου δράκουλα».
Το συγκεκριμένο είδος, που μοιάζει σα να προέκυψε κατευθείαν από την 'gothic' λογοτεχνία του φανταστικού, συναντιέται μόνο στα βουνά της Νέας Γουίνεας. Δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα αρσενικά και στα θηλυκά εκτός από τις κόκκινες κηλίδες που έχουν τα πρώτα πίσω από τα αυτιά.
Δυστυχώς, σύμφωνα με την σχετική «κόκκινη λίστα» της Διεθνούς Ένωση; Προστασίας της Φύσης (IUCN) που αξιολογεί την κατάσταση διατήρησης των ειδών, οι παπαγάλοι αυτοί ανήκουν στην ευάλωτη κατηγορία, σημειώνοντας ραγδαία μείωση πληθυσμού. Οι «γότθοι» των βουνών και των αιθέρων της Νέας Γουίνεας, με την μαυροκόκκινη «μπέρτα», διώκονται κυρίως από λαθροκυνηγούς για τα πολύτιμα φτερά τους που χρησιμοποιούνται ως αξεσουάρ τελετουργικών αμφιέσεων, αλλά και για να κλειστούν σε κάποιο κλουβί ως πολύτιμο εξωτικό έκθεμα.
Πηγή: Bored Panda
σχόλια