In praise of shadow: Η ποίηση της σκιαγραφίας

In praise of shadow: Η ποίηση της σκιαγραφίας Facebook Twitter
Σκηνικό για την ταινία ''Δέκα λεπτά Μότσαρτ'' της Lotte Reiniger.
0

Μια ενδιαφέρουσα, θεματικά και ερευνητικά, έκθεση συνδιοργανώνεται από το Φεστιβάλ Αθηνών, το Μουσείο Μπενάκη, το Irish Museum of Modern Art και το Ιstanbul Modern, με την υποστήριξη του Προγράμματος «Πολιτισμός» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πεπειραμένος και πάντα ποιητικός Ιταλός επιμελητής Paolo Colombo, ύστερα από μια μακροχρόνια γύρα στην καρδιά της Ευρώπης και στη γενέτειρά του, την Ιταλία, όπου υπήρξε διευθυντής διαφορετικών μουσείων και ιδρυμάτων σύγχρονης τέχνης, επιστρέφει στην αγαπημένη του πλευρά, τη νοτιοανατολική. Στόχος του είναι ξαναζήσει και να δημιουργήσει μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, όπου έζησε και στο παρελθόν. Στην δεκαετία του ‘70, καλλιτέχνης τότε, ο Paolo Colombo συνεργάστηκε με την γκαλερί Bernier-Elliades και έμεινε κάποιο διάστημα στην Αθήνα, την οποία αγάπησε... εξού και τα άπταιστα ελληνικά που μιλάει αλλά και το ενδιαφέρον του για την κουλτούρα μας, όπως και γι' αυτήν που μοιραζόμαστε με τους γείτονες μας, τους Τούρκους.

Ορμώμενος λοιπόν από την παράδοση του Θεάτρου Σκιών, που ξεκίνησε το 16ο αι. στην Τουρκία και έφτασε το 19ο αι. στην Ελλάδα, με κεντρικό ήρωα το δημοφιλή karagioz ή καραγκιόζη, ανάλογα με τη χώρα που θα τον συναντήσουμε, ο Colombo έχει συγκεντρώσει γι' αυτή την έκθεση περίπου ενενήντα έργα από οκτώ διαφορετικούς καλλιτέχνες, οι οποίοι προσεγγίζουν εικαστικά την έννοια της σκιάς και τη λαϊκή παράδοση του Θεάτρου Σκιών. Η έκθεση αναφέρεται στις μορφολογικές και φορμαλιστικές αναλογίες μεταξύ του παραδοσιακού Θεάτρου Σκιών και μιας νέας αφηγηματικής τάσης στη σύγχρονη τέχνη, γεγονός πάνω στο οποίο οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να αναλογιστούν μέσα από σχέδια, κολλάζ, φωτογραφίες, θεατρικές μακέτες, φιλμ, εγκαταστάσεις αλλά και πολλές σπάνιες φιγούρες και σιλουέτες του Θεάτρου Σκιών. Δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρη η έκθεση αυτή λόγω του τραγικού γεγονότος του θανάτου του Ευγένιου Σπαθάρη. Η έκθεση λειτουργεί έτσι ως ένας ακόμη φόρος τιμής, παρουσιάζοντας σε βάθος καλλιτέχνες, πολλοί από τους οποίους είναι γνωστοί στο εικαστικό κοινό της Ελλάδας μέσα από προηγούμενες εκθέσεις στη χώρα μας. Ανάμεσα σε άλλα, τα περισσότερο αφηρημένα και ποιητικά βίντεο του Τούρκου καλλιτέχνη Haluk Akakçe, δουλειά του οποίου έχουμε δει στην γκαλερί Bernier-Eliades, πρόκειται να αντιπαραβληθούν με τα παραστατικά και ανθρωποκεντρικά βίντεο της Σουηδής Natalie Djurberg (γνωστή μέσα από εκθέσεις της Συλλογής «Δάκη Ιωάννου» στο Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ), μια σειρά «βίαιων» και ακραίων επεισοδίων καθημερινής ζωής που αποδίδονται μέσα από κούκλες πλαστελίνης σε stop-motion animations. Αντίστοιχα, η δουλειά του Νοτιο- αφρικάνου William Kentridge, που πρωτοπαρουσιάστηκε στην Αθήνα, ξανά στο Μουσείο Μπενάκη, στην ιστορική πια έκθεση σύγχρονης τέχνης «Outlook», πρόκειται να «συνομιλήσει» με την Αφρο-αμερικάνα καλλιτέχνιδα Kara Walker, (επίσης γνωστή μας από τη Συλλογή «Δάκη Ιωάννου»). H Walker ανέκαθεν δούλευε με σιλουέτες στις εγκαταστάσεις της, αναπαράγοντας την αληθινή αμερικανική ιστορία, την εποχή των «μαύρων» σκλάβων. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, ακολουθώντας την τεχνική του Θεάτρου Σκιών, έχει δημιουργήσει και video animation όπως και σύγχρονα θεάματα Θεάτρου Σκιών. Αντίστοιχα, ο Kentridge, θα δείξει, μεταξύ άλλων, τα προπαρασκευαστικά σχέδια για την εκδοχή του Μαγικού Αυλούτου Μότσαρτ όπως και πρώιμο υλικό για τη μελλοντική παραγωγή της όπερας The Nose του Σοστακόβιτς, που ετοιμάζει για το 2010 στη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης. Τέλος, μια από τους οκτώ είναι και η δική μας Χριστιάνα Σούλου, της οποίας δουλειά πρωτοείδαμε στην Ελλάδα στην γκαλερί 3 και μετά στο Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ και η οποία εκθέτει συχνά σε γκαλερί του Λονδίνου και όχι μόνο. Τα έργα της θα αποτελούν σχόλιο πάνω στην ύπαρξη.

Καθώς η εκδήλωση αυτή είναι άμεσα συνυφασμένη με το θέατρο, είναι λογικό να αποτελεί το κύριο εικαστικό γεγονός του Φεστιβάλ Αθηνών. Ας μην ξεχνάμε ότι πέρσι, χάρη στο Φεστιβάλ είδαμε έργα από τη Συλλογή «RE Rebaudengo», μια από τις σημαντικότερες συλλογές σύγχρονης τέχνης στον κόσμο. Η έκθεση, η οποία θα ανοίξει το ίδιο διάστημα με την Art Athina, θα αποτελέσει επίσης το παράλληλο πρόγραμμα της μεγάλης φουάρ.

Critic's Choice

ΥΜΝΟΣ ΣΤΗ ΣΚΙΑ
Η έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Κωνσταντινούπολης, την οποία επιμελήθηκε ο Paolo Colombo, εξερευνά τις πλούσιες, αποκαλυπτικές όσον αφορά τη φόρμα σκιές, όπως απεικονίζονται στη μοντέρνα τέχνη.
«Art in America»

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ